24-06-03

4 - Romaans, Gothisch en een beetje Barok


Als je rondreist in de Lage Landen, Engeland, en Noord-Frankrijk, dan kan je er niet onderuit, wij zijn pure Gothiekers. Overal ranke kathedralen en stadhuizen met hun gewaagde spitsbogen, en met de lichtheid en de transparantie als van Brusselse kant.
Weg met de primitieve Romaanse (of Norman, zoals dat in Engeland heet) rondbogen, kleine vensters en loodzware dikke muren nodig om een stenen dak te schragen. De Romeinen wisten al dat het zo moest, met hun Basilica's.

Onze Middeleeuwse bouwmeesters hadden echter ingenieus uitgeknobbeld hoe je die zware vertikale druk kon omzetten in een laterale druk, en kijk, het licht kon nu overal binnen. Wel nodig in onze donkere natte landen want halogeenlampen hadden we pas 500 jaar later.
Gothische bouwsels hebben de naam ascetisch te zijn en gericht op het hogere, met hun vertikale lijnen. Maar niets is minder waar. Vóór de beeldenstorm waren ze kleurig aangekleed, geverfd, bemeubeld. Het Broodhuis in Brussel is frivool als Barok.

De kerkruïne van de Abdij van Villers-La-Ville, ten zuiden van Brussel, biedt een prachtig voorbeeld van de overgang Romaans-Gothiek in onze streken. De onderste bogenrijen zijn nog Romaans, de bovenste en het koor (foto) zijn Gothisch. Een foto-website over deze Abdij is in voorbereiding, waar ga ik de tijd halen?

Kom je dan in Midden-Italië terecht (mei 2003, Volterra, Lucca, Siena, Pisa. Foto-websites in voorbereiding), en dan merk je dat de Toscaniërs volledig de Romaanse toer zijn opgegaan. Romaans hoeft helemaal niet primitief te zijn, Zuid-Europa nam de Gothiek blijkbaar niet ernstig. Nu ja, het is er warm en licht, dus de compacte Romaanse bouwstijl bood ook wat koelte tegen de hitte.
Ook Romaans is daar geëvolueerd tot Barokke frivoliteit, net zoals de Gothiek bij ons.

Al is dè op-en-toppe Barokke stad natuurlijk Wenen, dat tussen haakjes ook gesierd wordt door heel wat neo-Gothische 19-eeuwse fake.

Voorlopig blijf ik mentaal nog wat in Italië. Voor september staat Praag op het programma.

23:32 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Romaans, Gothisch en een beetje Barok Wat je over Italië mbt. de gothische stijl zegt is niet helemaal juist omdat er toch enkele meesterwerken in Italiaanse gothiek bestaan waarvan de topper duidelijk il duomo van Milaan is. Natuurlijk zullen sommige Italianen je zeggen: Italië is een Germaanse stad en de inwoners zijn in feite Oostenrijkers of Duitsers(Tedeschi) die Italiaans spreken. Dit is natuurlijk niet serieus. Ook in Rome heb je een gothische kerk: Santa Maria sopra Minerva, vlak schuin achter het Pantheon (la Rotonda). Aan de buitenkant zie je nix dan een vlakke muur (wat een verschil met de Franse gothische kathedralen, maar als je binnegaat dan zie je een "most surprising kind of gothic". ik zeg niets meer: je moet echt een ginds gaan kijken, Hugo (liefst met camera)

Gepost door: Fustigator | 01-07-03

De commentaren zijn gesloten.