28-06-03

5 - To China with Love


De al lang terziele gegane pionier computerfirma Digtal Equipment Corporation deed 15 jaar geleden al de boude uitspraak dat in een niet al te verre toekomst waarschijnlijk 50% van de computers in een netwerk zouden zitten.
Het statement werd toen op hoongelach onthaald. De mainframe was maar pas verteerd. Het buzz-woord was "distributed computing". Networking zou hoogstens nuttig zijn op bedrijfsniveau, en zeker overkill voor de minieme thuiscomputer markt. Nog zoiets : "640 kB RAM should be enough for everyone", Bill Gates, 1981
De term "home computer" zèlf klonk toen trouwens bizar. Wat kon een particulier namelijk uitspoken met een ding waarop alleen database, wiskundige en statistische toepassingen hoorden te draaien?

Ondertussen zijn we half 2003, en het Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De PC is een commodity geworden in huis, net zoals een TV 30 jaar geleden. Meer en meer gebruikers sluiten maandelijks aan op het Net, en vooral, leren hoe het te gebruiken.
Aanvankelijk - en voor velen - gewoon een broadcasting medium, iets undirectioneel waar je informatie opzoekt en afhaalt, wordt het meer en meer een bidirectioneel medium, het gaat ook om communicatie dus.

Op de foto mijn Chinese vriend die deze namiddag drie uur op mijn computer via MSN Messenger en Netmeeting met zijn moeder in China heeft gepraat en gecamd. Gelukkig heb ik nog mijn laptop om te bloggen, die ja hoor, in het netwerk staat. En mijn oude PC, die ook in het netwerk, Internet-radio speelt.

Geen wonder dat de telecom-operatoren bang zijn. Belgacom is hier een lucratief lange-afstands gesprek misgelopen. Geen wonder dat de Belgische ISP's DSL tegenhouden, en artificieel de upload laag houden. Want net zoals de Internet-radio komt de Internet-videofoon er aan als standalone box. Het moment waarop vele klassieke oligopolie telecommers grondig het geweer van schouder zullen moeten veranderen.

MSN Messenger (althans de beta) is klaar, en biedt geïntegreerde voice en webcam-mogelijkheden. Het kan hier worden afgehaald. MSN is de standaard op gebied van Immediate Messaging, waardoor je op elk moment in direct contact blijft met familie, vrienden, collega's waar ook ter wereld. De vaste voice-lijn heeft haar tijd gehad, Internet-messaging en mobieltjes "should be enough for everyone".

17:48 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

reactie De /andere/ ISPs mee in het complot ?

Nee hoor, die moeten buigen voor Belgacom.
Er is er geen één die zonder Belgacom kan, ze kunnen dus geen vuist maken tegen Belgacom, want die komt als een boemerang weer terug.
--
mail: wannes at gmx.net

Gepost door: Wannes | 28-06-03

De commentaren zijn gesloten.