29-06-03

8 - Spoorstaking : in een klein stationnetje...


Foto: doodlopend spoor in een klein Welsh stationnetje in 1996, een spoorlijn opgekalefaterd als toeristische attractie. Een spoorstaking hier zou wel een laag chantage-gehalte hebben.

De NMBS (Nationale Spoorwegmaatschappij) heeft al een tijdje een nieuwe baas, Vinck. Die heeft een plan opgesteld waardoor de jaarlijkse gigantische verliezen van deze Staatsonderneming zouden moeten worden teruggedrongen. Maar de operationele verliezen zijn maar een topje van de ijsberg.
De historische schulden van het Spoor zijn torenhoog, en in feite een weerspiegeling van de operationele verliezen van de vorige jaren. Dat het hier om investeringskosten zou gaan is immers zwaar overdreven, door sell-and-lease-back operaties bezit het Spoor nog weinig eigen materiaal.
Wat er ook van zij, deze schulden zijn eigenlijk een verdoken staatsschuld, en de gemeenschap zal er moeten voor opdraaien.

De fundamentele vraag die moet worden gesteld is niet hoe de staatssubsidies aan het Spoor wat terug te dringen, en de rest maar blauw-blauw te laten.
De hamvraag is of kleinmazig personenvervoer via het Spoor nog van deze tijd is.
Bekijk de infrastructuur maar eens: sporen op eigen bedding, electrificatie, seinapparatuur, stations.
Bekijk ook het rollend materieel. Een spoorwagon maken is eigenlijk handwerk en kost een veelvoud van een autocar of autocars met dezelfde capaciteit.
Als een ernstige kosten-baten studie zou worden gemaakt, en een vergelijking met het (publiek) personenvervoer op de weg, dan zou de rekening waarschijnlijk zwaar in het nadeel van het Spoor uitvallen.
Maar voor politici is deze evidentie blijkbaar een "atoombom". Ze zien de NMBS blijkbaar nog steeds als een werkgelegenheidsmachine, niet als een transportmiddel dat aan marktwetten zou moeten gehoorzamen.
Anti-sociaal? Zijn de vele nutteloos bestede miljarden belastingsgeld dan niet asociaal? Daar moet ook Jan-met-de-pet voor opdraaien. Jan-met-de-pet die voor zijn noodzakelijke auto al veel te veel belastingen betaalt.

Welke lijnen en welke activiteiten zijn ècht winstgevend bij het Spoor?
Waarschijnlijk alleen het massief goederenvervoer in bulk of container, de grote internationale lijnen en de HST, en de pendellijnen naar de steden tijdens de spits.
Ach, er mogen gerust factoren van maatschappelijke meerwaarde meespelen bij puur economische onrendabiliteit.
Een stads- en voorstadsnet om het vervoer naar de steden te ontlasten, een HST net om het luchtverkeer wat binnen de perken te houden.
En dan nog, de zwaar gesubsidieerde HST Thalys Leuven-Parijs vraagt meer dan 80 Euro voor een retourtje (nu niet na te gaan, de warrige website ligt voortdurend plat), de niet-gesubsidieerde privé autocarmaatschappij Eurolines klaart de klus voor 30 Euro.

Dus waar zijn we mee bezig? Het Spoor is uit de tijd. Treinen waren prachtige vervoermiddelen in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.
Maar via de weg en de lucht kan nu goedkoper.
De massaal vrijgekomen sommen na het grotendeels opdoeken van het Spoor kunnen best worden besteed aan het verbeteren van de capaciteit van onze autowegen, want de slagaders van onze economie slibben dicht.
Breng de Brusselse Ring op 5-6 rijstroken, de grote assen als de E17, de E19, de E40 op 4-5, en vul de missing links aan, bvb. de verbinding E19-E314 over Rotselaar.

Wie geen auto of rijbewijs heeft en op het openbaar vervoer aangewezen, kan nog altijd beroep doen op snelbussen die stukken goedkoper blijken dan de trein. Reserveer voor deze snelbussen en andere vormen van openbaar vervoer (taxi's, werknemersvervoer, volle busjes) dan ook één van de bijgekomen rijstroken. Ze zitten dan niet mee vast in de file.

En wat dan met de Kyoto-norm?
Autoverkeer brengt naar verluid meer broeikasgassen in de lucht dan treinverkeer.
Maar is dat wel zo? Het verband tussen broeikasgassen en globale opwarming is controversieel.
De VS (de grootste broeikasgasvervuiler) laat zich niets aan Kyoto gelegen, dus waarom zouden wij het doen?
En is opwarming dan wel zo slecht? Nederland loopt half onder water en wij krijgen een Middellandse Zee klimaat!
En bovendien, om treinen te laten rijden is er ook energie-opwekking nodig, zij het op een andere plaats dan het verbruik.
En wie echt van Kyoto wakker ligt kan met het overvloedig vrijgekomen NMBS geld ook vervuilingsrechten "kopen" in Rusland, Siberië en Antarctica.

Besluit: niet Belgisch, niet Vlaams, niet Waals, maar gewoon weg ermee, dat Spoor. Grotendeels dan toch, behalve voor markt-niches.

13:30 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-03

7 - Leeftijd : uit VH's lievelingscitatengrabbelton


Age is not a particularly interesting subject. Anyone can get old. All you have to do is live long enough (Groucho Marx 1890-1977)

A man's only as old as the woman he feels (Groucho Marx 1890-1977)

Youth is a wonderful thing. What a crime to waste it on children (George Bernard Shaw 1856-1950)

I've been around so long, I knew Doris Day before she was a virgin (Groucho Marx 1890-1977)

Life would be infinitely happier if we could only be born at the age of eighty and gradually approach eighteen (Mark Twain 1835-1910)

If it is the devil that tempts the young to enjoy themselves, is it not, perhaps, the same personage that persuades the old to condemn their enjoyment? (Bertrand Russell 1872-1970)

We don't stop playing because we grow old. We grow old because we stop playing! (George Bernard Shaw 1856-1950)

I am not young enough to know everything (Oscar Wilde 1856-1900)

------

Marx quotes
More Marx quotes
De verkeerde Marx

Foto: Gandalf in Firenze. Mei 2003, nabij het Palazzo Pitti.

23:02 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

6 - Webnieuwtjes en handigheidjes


Op de uitstekende LVBlog staan een aantal Webnieuwtjes en handigheidjes vermeld, die bovendien heel didactisch worden geïllustreerd. Een aanrader!

Ten eerste kan je de Internet-zoekmachine Google nu ook als tool (via een Toolbar) vanuit je browser gebruiken. Op de LVBlog vind je precies hoe, waarom, en wat de voordelen zijn. Klik hier.

De populaire Instant Messenger (IM) van MSN is vernieuwd. Versie 6.0 is bijna klaar. Een preview kan je hier afhalen. Een van de grootste vernieuwingen is de geïntegreerde webcam en voice-chat. Uiteraard zijn er ook een aantal andere gadgets aan toegevoegd, zoals verschillende aanmeldingsgeluiden voor elk contact. Dank zij MSN IM blijf je op elk moment in direct contact met familie, vrienden, collega's waar ook ter wereld.

GeoURL plaatst je website op de wereldkaart. Hoe dat precies moet wordt hier heel duidelijk stap voor stap uitgelegd op de LVBlog.

Tenslotte kan je ook via een eenvoudig toe te voegen lijntje op je website laten zien wie er op het moment meeleest. Dank zij TwanSoft. Hoe dat moet vind je hier.

21:19 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

5 - To China with Love


De al lang terziele gegane pionier computerfirma Digtal Equipment Corporation deed 15 jaar geleden al de boude uitspraak dat in een niet al te verre toekomst waarschijnlijk 50% van de computers in een netwerk zouden zitten.
Het statement werd toen op hoongelach onthaald. De mainframe was maar pas verteerd. Het buzz-woord was "distributed computing". Networking zou hoogstens nuttig zijn op bedrijfsniveau, en zeker overkill voor de minieme thuiscomputer markt. Nog zoiets : "640 kB RAM should be enough for everyone", Bill Gates, 1981
De term "home computer" zèlf klonk toen trouwens bizar. Wat kon een particulier namelijk uitspoken met een ding waarop alleen database, wiskundige en statistische toepassingen hoorden te draaien?

Ondertussen zijn we half 2003, en het Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De PC is een commodity geworden in huis, net zoals een TV 30 jaar geleden. Meer en meer gebruikers sluiten maandelijks aan op het Net, en vooral, leren hoe het te gebruiken.
Aanvankelijk - en voor velen - gewoon een broadcasting medium, iets undirectioneel waar je informatie opzoekt en afhaalt, wordt het meer en meer een bidirectioneel medium, het gaat ook om communicatie dus.

Op de foto mijn Chinese vriend die deze namiddag drie uur op mijn computer via MSN Messenger en Netmeeting met zijn moeder in China heeft gepraat en gecamd. Gelukkig heb ik nog mijn laptop om te bloggen, die ja hoor, in het netwerk staat. En mijn oude PC, die ook in het netwerk, Internet-radio speelt.

Geen wonder dat de telecom-operatoren bang zijn. Belgacom is hier een lucratief lange-afstands gesprek misgelopen. Geen wonder dat de Belgische ISP's DSL tegenhouden, en artificieel de upload laag houden. Want net zoals de Internet-radio komt de Internet-videofoon er aan als standalone box. Het moment waarop vele klassieke oligopolie telecommers grondig het geweer van schouder zullen moeten veranderen.

MSN Messenger (althans de beta) is klaar, en biedt geïntegreerde voice en webcam-mogelijkheden. Het kan hier worden afgehaald. MSN is de standaard op gebied van Immediate Messaging, waardoor je op elk moment in direct contact blijft met familie, vrienden, collega's waar ook ter wereld. De vaste voice-lijn heeft haar tijd gehad, Internet-messaging en mobieltjes "should be enough for everyone".

17:48 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-06-03

4 - Romaans, Gothisch en een beetje Barok


Als je rondreist in de Lage Landen, Engeland, en Noord-Frankrijk, dan kan je er niet onderuit, wij zijn pure Gothiekers. Overal ranke kathedralen en stadhuizen met hun gewaagde spitsbogen, en met de lichtheid en de transparantie als van Brusselse kant.
Weg met de primitieve Romaanse (of Norman, zoals dat in Engeland heet) rondbogen, kleine vensters en loodzware dikke muren nodig om een stenen dak te schragen. De Romeinen wisten al dat het zo moest, met hun Basilica's.

Onze Middeleeuwse bouwmeesters hadden echter ingenieus uitgeknobbeld hoe je die zware vertikale druk kon omzetten in een laterale druk, en kijk, het licht kon nu overal binnen. Wel nodig in onze donkere natte landen want halogeenlampen hadden we pas 500 jaar later.
Gothische bouwsels hebben de naam ascetisch te zijn en gericht op het hogere, met hun vertikale lijnen. Maar niets is minder waar. Vóór de beeldenstorm waren ze kleurig aangekleed, geverfd, bemeubeld. Het Broodhuis in Brussel is frivool als Barok.

De kerkruïne van de Abdij van Villers-La-Ville, ten zuiden van Brussel, biedt een prachtig voorbeeld van de overgang Romaans-Gothiek in onze streken. De onderste bogenrijen zijn nog Romaans, de bovenste en het koor (foto) zijn Gothisch. Een foto-website over deze Abdij is in voorbereiding, waar ga ik de tijd halen?

Kom je dan in Midden-Italië terecht (mei 2003, Volterra, Lucca, Siena, Pisa. Foto-websites in voorbereiding), en dan merk je dat de Toscaniërs volledig de Romaanse toer zijn opgegaan. Romaans hoeft helemaal niet primitief te zijn, Zuid-Europa nam de Gothiek blijkbaar niet ernstig. Nu ja, het is er warm en licht, dus de compacte Romaanse bouwstijl bood ook wat koelte tegen de hitte.
Ook Romaans is daar geëvolueerd tot Barokke frivoliteit, net zoals de Gothiek bij ons.

Al is dè op-en-toppe Barokke stad natuurlijk Wenen, dat tussen haakjes ook gesierd wordt door heel wat neo-Gothische 19-eeuwse fake.

Voorlopig blijf ik mentaal nog wat in Italië. Voor september staat Praag op het programma.

23:32 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

3 - Usenet mini-reünie


Een vijftal posters van de usenet groep be.politics kwamen vrijdagavond 20 juni bij mekaar in Knokke, op initiatief van Luc Van Braekel. VH was erbij.
De uitgebreide fotoreportage is hier (© LVB) te vinden, terwijl op de LVBlog een uitgebreid alternatief verslag en enkele bedenkingen zijn neergezet.

Na enkele drankjes op de Place "m'as-tu-vu" werd de reünie-avond verder gezet in het restaurant "Firenze", waarna de harde kern verder doorzakte, terug op "m'as-tu-vu". Na 1u is VH de opgehoopte stoom gaan afblazen in een paar Oostendse dansbars.

De behandelde onderwerpen waren gevarieerd. Naast de onvermijdelijke chit-chat en gossip vertelde Fustigator leuke inside anecdotes over zijn werk in de Vaticaanse Biomedische Ethiek adviescommissie, over zijn ontmoetingen met de Paus en met een aantal kardinalen, en over het sobere uitzicht van de Vaticaanse kantoren. Ook de obligate onderdompeling in het prachtige en tijdeloze Rome kwam ter sprake. Voor VH's Rome-foto's, klik hier.

Hayek had het over quantum-fysica en Russische matrozen, terwijl hij kwistig zelfgebrande DVD's uitdeelde met een BBC-documentaire over Supervulkanen. Waarvoor dank. Luc Van Braekel leverde de conversatie-bindlijm en hield de gesprekken kundig op koers, terwijl Agha See de rol van Grieks achtergrondskoor en commentator vervulde.

Bedenking: Wie professioneel of hobbymatig veel tijd op het Net doorbrengt dreigt wat sociaal geïsoleerd te geraken. Naast de Couch Potato en de Game Addict komt er nu ook een generatie van Communication Nerds & Nitwits aan.
Sociale contactarmoede en een uitsluitend cyber-engagement ontaardt in de nieuwsgroepen (Usenet) vaak tot flamewars en Trollerij.
Zo is be.politics onlangs getuige geweest van twee ellenlange en vaak vermakelijke flamewars tussen Fustigator en de Vermetele, en tussen de Vermetele en Fullator.

Geregelde IRL ("In real Life") reünies zijn hier een goed tegengif.

22:19 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

22-06-03

2- Louis 'David' Michel

Well, the USA has Rumsfeldt, the UK has Blair, and 'superpower' Belgium has its Secretary of State, Louis Michel, 'Loulou' for his friends. This ex-school teacher and mayor of the sleepy provincial town Jodoigne, once in office, managed to defy Goliath USA as a proud reincarnation of David.
With the formidable threat of his weapon of mass-destruction, Belgiums symbol nr.1 'Manneken Pis', his first goal was to reconquer Central Africa. But as it turned out Belgium's 3 odd military airplanes couldn't even reach the suburbs of Paris, so he had to revise his global ambitions.

Then Loulou decided he should bravely oppose the vicious and illegal US attack on world peace icon Sadam. It is well known that Belgium is not only famous for his chocolates, castles, and beer, but also for its high profile in the competition for global power. So, needles to say that the absence of the Belgian Army severely jeopardized the success of the Iraq campaign.

But not entirely satisfied by this achievement, Loulou spotted a more suitable target closer to home, the NATO. Backed by the entire government, he defied the US in its request to assist Turkey in defensive measures against Iraq, based on Art. 4 of the NATO treaty.

And then, yes, there is the so-called law of "universal competence", by which Belgium claims that genocide suspects from everywhere in the world can be convicted by a national Belgian court. Apart from its lack of modesty (but hey, this Loulou and this is Belgium), the law had some remarkable and unexpected consequences. Sharon, Bush sr., Powel, Frank, and finally Loulou himself had to face genocide accusations.
The US promptly decided that NATO should move its headquarters out of Belgium, since it didn't fancy the idea of exposing its officials to a Belgian trial and arrest when visiting the NATO HQ.

Well, Loulou, let's see how you will handle this one, and especially if you will make it as the Secretary of State in the next Belgian government.

To be continued...

17:15 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

1 - God's own sea

De Middellandse Zee kust zoals Aeneas, Jason en de Oude Grieken hem moeten gezien hebben. Eindeloze pijnboomwouden, nevel, zacht, geurig en wild. Een kleine maar wispelturige zee, het decor en het medium voor de beschavingen die ons hebben gemaakt.
Eeuwig als Rome. De Mare Nostrum ("onze" zee) zoals de Romeinen het noemden. De wieg van de twee belangrijkste wereldgodsdiensten, het Christendom in al zijn smaken, en de Islam. Daarom ook God's of Allah's own sea.

Dit is de midden-Italiaanse kust in het natuurpark Maremma, een zeldzaam onbezoedeld plekje tussen de volgebouwde en gecommercialiseerde Costa's, Lido's en Plages, in juni 2003. Alweer twee weken terug uit het zoete Toscanië, het oude Etrurië. En met 2300 digitale foto's van deze cultureel-natuurlijke microcosmos. Nauwelijks gebackupt, geschikt, benoemd. De websites zijn nog veraf.

02:06 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |