19-07-03

18 - Le poète a dit la vérité, il doit être exécuté


Brits wapenexpert dood teruggevonden (© De Standaard)

Onthulde Kelly dat Irak-dossier werd "opgeleukt"?

BRUSSEL (ap, reuters) -- In een bos bij het Engelse Oxfordshire is het lijk gevonden van de Britse wapenexpert David Kelly. De doodsoorzaak is onbekend. Mogelijk onthulde Kelly aan een BBC-journalist dat de Britse regering de gevaren van de Iraakse massavernietigingswapens zou hebben overdreven.

Het volledig artikel is hier te lezen.

Update: Kelly heeft 'zelfmoord' gepleegd. Als geleerde die veel beter methodes zou moeten weten, in een bosje door zijn polsen over te snijden.
Yeah right. Kennedy heeft zich ook gezelfmoord door tegen een kogel aan te lopen.

Links:
   My First Love (videoclip)
   Cannot find WMD
   Overzicht (Scotsman)

03:03 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17 - Over "Tolerantie" en "Solidariteit"


Stukje overgenomen uit be.politics, auteur "Luc".

"Solidariteit" is het codewoord tegen Vlaamse autonomie, en dus voor het ad infinuum voortzetten van de niet-objectiveerbare inter-communautaire transfers.

"Tolerantie" is het codewoord dat betekent dat je zeer veel moet kunnen verdragen van migranten die iets mispeuteren, maar zeer weinig van Vlaams Blokkers die niets mispeuteren.
In tweede orde betekent "tolerantie" ook dat je moet verdragen dat een Franstalige in Dilbeek of Overijse Frans spreekt in het gemeentehuis, maar dat dit niet noodzakelijk wederkerig is.
Dit laatste wordt evenwel vaker aangeduid met de codeterm "het koesteren van de culturele verscheidenheid die ons land kenmerkt".

En om nog wat verder te gaan in dezelfde lijn:

"Diepmenselijke problemen" is het codewoord dat in de regeringsverklaring anno 2003 gebruikt wordt voor verschijnselen zoals de voorlopige identiteitskaart voor travestieten, en ook wel voor hoerenloperij, een fenomeen dat naar verluidt voor vijftig miljoen euro aan nieuwe belastinginkomsten zal zorgen.

"Ons land staat er weer" is de codeterm om te zeggen dat er op pagina 3 van The Wall Street Journal weer een erg negatief artikel over België staat.

"Onze strijdkrachten zullen vooral worden ingezet voor vredesmissies" is de codeterm om te zeggen dat Belgische miliciens de tuin van de leden van de plakploeg van André Flahaut zullen omspitten.


[Uit: Dictionary of 21st-century Belgian Newspeak, Bantam E-books, Singapore, 2176]

01:04 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-07-03

16 - Mama


    Mama,

    waarom kruip je weg in die vrouw die ik niet wil?
    Dat witte laken en het geruis van blikken dozen
    die zoemen in je darmen en kloppen naast je hart.
    Welk hart?
    Ik heb je hart gemist.

(Achtergrond:Na een serie onverwachte hartstilstanden kwam mijn moeder rond Nieuwjaar 1996 op intensieve zorgen in het UZA terecht.
De laatste hartstilstand duurde 20 minuten, het was nacht...
Omgeven door en doordrongen met allerlei apparatuur lag ze rustig en hersenloos in haar nis.
In de late winter van 1996 werd mij als oudste zoon gevraagd de knop op 'uit' te zetten.
En toen vroeg ik me af hoe de klik klonk toen mijn navelstreng voor de eerste keer werd doorgeknipt.)

________________________

Je n'ai pas peur de mourir, j'ai peur de ne plus exister (François Mitterand)

I'm desperately trying to figure out why kamikaze pilots wore helmets (Dave Edison)

I am not afraid of death, I just don't want to be there when it happens (Woody Allen)

The difference between sex and death is that with death you can do it alone and no one is going to make fun of you (Woody Allen)
________________________

Link: The Death Clock
Video clip: The Interview with God (vereist Macromedia Flash)

Foto: Koepel van de dom van Siena (Italië), eind mei 2003. Foto website over Siena en Toscanië in voorbereiding.

08:29 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-03

15 - Don't steal music


Het is een beetje zoals met te snel rijden. We doen het allemaal wel eens, maar het mag eigenlijk niet. Sommigen doen het massaal en met overgave, de meesten doen het af en toe stiekem en praten er niet graag over. Brave huisvaders denken dat zoonlief het Net gebruikt ter stichting en lering, terwijl het kreng gestolen muziek ziet te branden op CDR's. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.
Juist, het onderwerp van dit bericht is het ongeoorloofd downloaden van auteursrechtelijke beschermde muziek van het Net.

Op de foto mijn Marokkaanse vriend, die zich elk weekend via mijn tweede PC en middels Kazaa wel eens vergrijpt aan de auteurswetten, en vooral Arabische techno en trance afhaalt. Uiteraard onder het afkeurend oog van VH ;-) Geen moment wordt verspild, boterhammen, choco en Cola zijn binnen handbereik bij het toetsenbord.


Kan het?

Ja. Muziek (en film) kan worden gedigitaliseerd en comprimeerd, en via het populaire mp3 (of divx, mpg, avi, wmv) formaat op het Net geplaatst. Vroeger was piratisering vooral professioneel met heuse CD-fabriekjes in China en Singapore, in Bejing kan je nu nog alle DVD's in topkwaliteit kopen voor 1 Euro. Ofwel gebeurde het occasioneel: CD'tjes huren in de bibliotheek of van vrienden lenen, en copietje branden via de populair en goedkoop geworden CD-brander in de PC.
Nu echter heeft ook Jan-met-de-pet de peer-to-peer (P2P) netwerkclients zoals Kazaalite (schuw Kazaa, het zit vol spyware) ontdekt, en zit rustig vanuit de luie zetel muziek af te halen.

Mag het?

Nee. De wet en de muziekindustrie (RIAA, IFPI) zijn er duidelijk over. Zowel het aanbieden als het afhalen van auteursrechtelijk materiaal via P2P netwerken is illegaal.
De auteur heeft recht op een vergoeding voor zijn creativiteit en werk, de muziekverdeelindustrie heeft recht op een vergoeding voor opname, marketing, risico.

Waarom wordt er muziek gedownload?

De voornaamste reden is convenience. Als ik nu meteen een bepaalde muziektrack wil, vind ik die binnen seconden vanuit mijn luie zetel op een P2P netwerk. Niet wachten tot het volgende weekend om CD-winkels in de stad af te schuimen (die krengen zijn op weekdagen al om 18u dicht), met dito tijdverlies en eventuele parkeerboetes. Plus het bezwaar dat bepaalde muziek niet snel of helemaal niet terug te vinden is in de rekken.
Een volgende reden is prijs. CD's zijn duur. Dat ligt voor een groot deel aan de hoge BTW-voet en de marges voor de kleinhandel, voor een deel aan het feit dat de muziekindustrie zijn verliezen op niet-goedverkopende muziek moet compenseren met de winsten op populaire nummers. Het is een kwakkel dat deze industrie woekerwinsten maakt.

Wat wordt er er tegen gedaan?

Opsporing en waarschuwing van "kleine" overtreders, waarschuwingen aan P2P gebruikers, verstoren van P2P netwerken, processen tegen de makers van P2P software.

Helpt het?

Neen. Het is dweilen met de kraan open. Voor elke gesnapte overtreder gaan er tienduizenden ongestoord hun gang. De pakkans is te klein, de overtreders (zowel de kleine, als de makers van P2P software) zijn te te creatief. Technologie is niet tegen te houden. De muziekindustrie haakt te weinig in op de nieuwe verdeelmedia, zoals het Net. Ze houdt te lang vast aan oude vertrouwde distributiekanalen zoals CD's die je fysisch kan kopen in de winkel. Het Net is te lang verwaarloosd. De muziekindustrie is langs rechts voorbijgestoken terwijl ze te traag op het middenvak reed.

Wat is de oplossing?

Muziek is zeker niet gratis. Uiteraard is wat je steelt "gratis", maar ergens leidt er iemand verlies, de auteur en de opname-industrie.
Althans, als je er van uitgaat dat elke downloader zijn muziek ook zou gekocht hebben als hij ze niet via het Net had verkregen. En dat is zeker niet waar. Er wordt gewoon meer muziek geconsumeerd. Tegenstanders van de hetze van de muziekindustrie tegen downloaders beweren zelfs dat gratis gedownloade muziek de muziekgevoeligheid in het algemeen verhoogt, zodat er ook meer muziek wordt gekocht en meer naar (peperdure) concerten wordt gegaan. Studies zouden dit aantonen, hoewel de muziekindustrie dan weer andere studies aanhaalt die het tegendeel bewijzen.

De bottomline is dat de muziekindustrie de strijd tegen de downloaders niet kan winnen. Allerlei copieerbeveiligingsschema's op CD's hebben gefaald, net zoals 10-15 jaar terug bij de software-industrie, en zadelen de muziekindustrie met processen op die ze veelal verliest. De legaal en duur gekochte CD's zijn namelijk niet altijd afspeelbaar op bepaalde CD-lezers.

If you can not beat them, join them.

Muziek via P2P afhalen is een tijdrovende bezigheid, met niet altijd goede kans op succes. Afgebroken en lage-kwaliteit downloads zijn legio. Alleen wie geen geld heeft en veel tijd kan dit massaal doen. Een marktsegment dat ook anders geen CD's zou kopen.

De oplossing ligt in legale online verdeling van muziek tegen betaling. Met snelle servers, gegarandeerde downloads, en hoge kwaliteit. Een gratis preview moet worden voorzien op laag kwaliteitsniveau. De muziekindustrie beweert al lang dat dit technisch en marktgewijs niet haalbaar is, maar het Apple-iTunes iniatief (met 1.000.000 gedownloade en betaalde tracks tijdens de eerste week) bewijst dat het wel kan, en dat er een markt voor dit soort verdeling bestaat.
Hiertoe zal de erg traditioneel gerichte muziekindustrie, die lang in een oase heeft geleefd omgeven door een technologsiche woestijn waarin copiëren van platen en CD's voor jan-met-de-pet niet haalbaar was, strategische allianties moeten aangaan met de IT-industrie.

Netpublish or perish.

Verdere lectuur : CopyrightNews
Humor: CampChaos videoclip

05:08 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

13-07-03

14 - André Flahaut glundert


... want hij had niet echt gedacht nog Minister van Defensie of baas van het Armée Belge-Belgisch Leger te worden in de nieuwe federale regeerploeg.

Deze grote staatman, ook bekend van zijn ingezonden brief in de WSJ, schuwde vorige legislatuur niet om het hem toevertrouwde keurkorps in te zetten voor strategische taken. Zoals daar zijn, het leggen van parket in de feesttent van een pensenkermis in één of ander Waals boerengat.

Go for it, André! Onze veiligheid hangt er van af! En als je het niet meer ziet zitten kan je altijd nog gaan schuilen onder de Amerikaanse vlag.

20:18 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13 - The Blue Prostitute is nearly total ironing gone for the taboos of the French-speaking


Ofwel... "De Blauwe Hoer is vrijwel totaal strijk gegaan voor de taboe's van de Franstaligen". Aldus vertaalt FreeTranslation een lijn uit mijn vorig bericht. Best grappig, die ongewilde machine-humor. Na AI (Articial Intelligence) nu ook AE (Articial Humour) of AS (Articial Stupidity)? Vertaal-software heeft duidelijk nog een hele weg te gaan. Klik hier om deze site in het Engels te vertalen, en lach je rot.

Nog wat Net-humor. De blog-rage inspireert de huisvlijt van vele beginnende en ervaren Netties. Hoogst relevante sites als "Mijn cavia is dood" en "Hoe overleef ik mijn puberteit" zijn niet van de lucht. Het kon niet anders, of er zou een ironiserende BLog Award Site opduiken, en hier is hij dan: Antibloggies.

Afbeelding: een persiflage op die andere Net-rage, het "chatten", dat een vermakelijk rollenspel toelaat voor Netties die te lui zijn om een blog aan te maken.

00:12 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-07-03

12 - De Blauwe Hoer


Het nieuw regeerakkoord is dus door alle partijen goedgekeurd, als laatste door de PS ("we hebben geen toegevingen aan de Vlamingen gedaan!"). De brede smile van Elio Di Rupo was symptomatisch, want de "blauwe hoer" (ik denk dat we dit woord voortaan terecht kunnen gebruiken voor de VLD) is vrijwel totaal strijk gegaan voor de taboe's van de Franstaligen. Bertje Lacrimoso van Spirit zag het op zijn congres zowaar nog positief, met een lijst dingen die de Franstaligen hadden gevraagd, maar niet gekregen.
Tja, als je de zon eist, en je krijgt de maan, dan is de bottomline dat je de maan hebt binnengehaald. Voor de rest vindt Bertje het cultuurverschil met de Walen "hallucinant", maar hij mag zijn hallucinaties wel inslikken.

Vorige legislatuur ving aan met een "trendbreuk". Gedaan met de communautaire confrontatiepolitiek van Vanden Brande en de CVP (ondertussen CD&V). Voortaan zouden de Walen worden overtuigd via de Rede om in hun eigen vet en dood vlees te snijden, want La Raison is één van de basis-affiniteiten van l'Esprit Française, n'est-ce pas?
Via een geheime clausule in het regeerakkoord van 1999 werden verschillende miljaren BEF naar het Franstalig onderwijs doorgeschoven. Nieuwe "openheid" noemde dat. In ruil ging de Rede toeslaan in het schrokkerige Zuiden. "Communautaire" zaken werden inmiddels toevertrouwd aan de Costa, en nooit werd er nog iets van gehoord. Bijgezet op het praalkerkhof van België. Of de spreekwoordelijke dooie mus.
Het feest van het uitdelen van de bonussen die door Jean-Luc Dehaene waren bijeengespaard kon ondertussen beginnen. Elck what wills. Jean-Luc, handig en nationaal-eendrachtig (l'union fait la farce) uit het zadel gewipt door Vetsmelterij Verkest en de transformator-olie uit Bertrix.

Operatie Pamper-de-Vlamingen voer op volle stoom, aan het eind van de rit even verstoord toen Isabelle A Durand uit de bol ging met haar nachtvluchten. Maar dat was dan weer mooi meegenomen, zo donderde stoorzender Groen (Andermans Leven gaan Leiden en Rigolo) meteen onder zijn eigen kiesdrempel. Hun grooote verwezenlijkingen zoals de reflecterende nummerplaten ten spijt. Puur Paars kon beginnen.

Wat leert dit Paars regeerakkoord ons?
Aan zwart gat NMBS wordt niet geraakt. Vlaanderen met 90% van het goederenvervoer zal wel verder zwaar verlieslatende stationnetjes en dito toeristische lijnen in de Ardennen financieren. Een tweede havenontsluiting van Antwerpen, ho maar, on n'est quand même pas extremiste? En er mag zeker geen sociaal bloedbad komen bij de overheidsbedrijven, de donors van dat bloed zitten trouwens toch maar in Vlaanderen, de recipiënten zijn vooral Waalse vakbonders en protégés.

Ach ja, en de uitgaven voor de Gezondsheidszorgen mogen stijgen. Wie daar beter van wordt is duidelijk, in Wallonië kost een blindedarm-operatie gemiddeld 5.625 euro, in Vlaanderen 3.875. Wie dit budget overwegend moet ophoesten? Les flamins ingrates natuurlijk.

De verdere staatshervorming? Op de 11 juli receptie in het Brussels stadhuis trok Van Cau, de Vlaamse pint in de hand, een pijnlijke grijns, "c'est un peu délicat, mais ça, c'est la Belgique, n'est-ce pas?". Maar geen nood, alles wordt eerlijk doorverwezen naar een nieuwe commissie. Echt en eerlijk. Er is immers nog ruim plaats in het grote familiegraf op het Belgisch praalkerhof naast de kist van de Costa.

En Louis Loulou Michel (zie foto), baas van de MR, de geëxciteerde tuinkabouter, mag rustig verder de Amerikanen pesten en in de zandbak van Centraal Afrika spelen.
Dat Antwerpen hierdoor kostbare traffiek verspeelt is collateral damage, het sociaal bloedbad daar deert hem minder dan dat in de Ardeense stationnetjes. En misschien staat er in zijn thuisdorp Jodoigne wel een fabriekje van kraaltjes voor de negertjes. Benieuwd in welk land we de volgende 4 jaar weer niet zullen mogen gaan skiëen.
Flahaut mag verder toezien op de strategisch-militaire taken van het Armée Belge-Belgisch Leger, zoals daar zijn, parket leggen bij pensenkermissen in Waalse boerendorpen. Een meer uitgewerkte analyse van dit Peppi en Kokki duo vind je op de LVBlog door hier te klikken.

Steve Stevaert, de rattenvanger van de SP, de meester-populist die Vlaanderen Visa en Agusta deed vergeten imiteert ondertussen handig de laatste Romeinse keizers: brood (in casu gratis pensen en BBQ) en spelen (kijk- en luistergeld afgeschaft). Hem maakt het allemaal niet zoveel uit, zolang Patrick Janssen het Vlaams Blok in Antwerpen de wind maar uit de zeilen neemt, en het volk verwezen schatert om zijn one-liners.

Vlaanderen kijkt intussen tegen nog maar eens 4 jaar stagnatie aan in zijn weg naar onafhankelijkheid. De blauwe hoer die machtsgeil het centrum van het politieke spectrum wil inpalmen is blijkbaar in haar oude rol teruggevallen, Pest Voor Vlaanderen. Zonder rug- en rechtse dekking ligt ze bij voorbaat plat voor grijnslachende Di Rupo, de vaseline al uitnodigend in de hand.

13:19 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

07-07-03

11 - Bored@politics


Ligt het aan mij, of is de (belgische) politiek echt zo saai geworden? Agalev likt zijn wonden in de vergetelheid, geen regelneverige oekazen meer om ons druk over te maken. Spirit leek aanvankelijk de rol van clown te gaan overnemen, maar houdt zich gedeisd. Misschien nog eens een huilbui van Bert Anciaux? Steve Stevaert wil alles gratis, niet gehinderd door enige kennis van economie, maar dat is oud nieuws. En Guy Verhofstadt? Die wil weg naar Europa (voor meer info, klik hier ). Carrièreplanning is tegenwoordig het buzzword, de Vlaamse regering moest zo nodig herschikt omdat Patrick Dewael persé iets "anders" wou. Alleen Karel De Gucht lijkt tussen de stoelen te vallen, hij is tenslotte al stokoud.

En wat houdt de Vaderlander zoal bezig? Als we op de media (TV) mogen afgaan, een jongen doodgereden door een dronkelap zaterdag, met opwindende beelden van een verwrongen fiets. En de BBQ in Ankara boven een ontploft benzinestation uiteraard. Ook leuke beelden, vlammen en explosies, en rennende verbranden met baxters aan hun lijf. Want er moet wat kleur en beweging inzitten, nietwaar, anders zapt de Vaderlander maar weg. Het kan niet elk jaar Enschede zijn.

En de Walen, zij ploegen rustig voort. De economie zal hen een zorg zijn, Vlaanderen betaalt toch. Hoezo staatshervorming? Wij hebben helemaal geen staatshervorming nodig, het loopt toch lekker zo? Ondertussen zit het formatieberaad ietwat in het slop (voor info, klik hier ) maar laat dat de pret niet bederven, er wordt allicht een "oplossing" gevonden.
Een observatie van poster Hayek op be.politics:

"Wij willen lust zonder last en méér Vlaams Geld als het ons past...
In a nutshell, de houding van Di Rupo.
Minder transportvluchten, de economie dat is een Vlaamse materie, gelieve de opbrengsten te transfereren, zodat wij als PS de grootste Waalse partij kunnen blijven.
Debrouillez-vous, faites marcher votre economie avec vos Kredietbanks, sans vols de nuit de transport, mais continuez avec nous verser la récolte de votres efforts.
Les Flamands resteront-ils aussi cons de laisser durer ça, ou est-ce que ce sont les Francophones qui sont les plus cons, en croyant que ça va durer?
Le futur l'indiquera, de toekomst zal het uitwijzen.
Le Vlaams Blok est en province d'Anvers la plus grande parti avec presque 25% des votes..


En VH, verbannen naar zijn laptop. Chinese vriend moest zo nodig een halve zondag op de webcam met zijn ouders (foto, bij gebrek aan inspiratie) en daarna tennis kijken op TV. Afijn, Belgacom heeft hier weer een very-long-distance call gemist. Geen wonder dat ze in het najaar gaan staken (klik hier voor meer info). Isabelle Durand, kom terug, alles is vergeten en vergeven!

16:40 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-07-03

10 - Wet Dreams


VH duikt onder. Hier (foto) in het scheepswrak van de Giannis D. in de Rode Zee voor de Egyptische kust. De vissen zijn er met Adobe Photoshop bijgevoegd, van foto's van dezelfde duik. De Straat van Gobal, in de aanloop naar het Suez-kanaal ligt bezaaid met riffen. De kapitein was gaan dutten in zijn kajuit, en toen (1983) voer het schip tegen het rif "Sha’b Abu Nuhas" aan. Het hele verhaal vind je hier.

Onderwaterfotografie is een speciale tak van de fotografie. Je moet ook als duiker heel ervaren zijn, en voldoende "aquaciteit" bezitten. Dat betekent een combinatie van beheersing van het materiaal (instrumenten, neutraal drijvermogen), kennis van de procedures, en ervaring.
Je hebt als onderwater-fotograaf namelijk drie hersenen nodig. Eentje om je duik en duiktraject te plannen en veilig uit te voeren (diepteprofiel en stikstofbelasting), eentje om je vaak minder ervaren duikmaten in het oog te houden (hun eigen instrumenten, hun gedrag en luchtvoorraad), en tenslotte eentje voor je observatievermogen, kennis en ervaring als fotograaf.

Meer smeuïge achtergrondsinformatie over deze duik in het bijzonder en over onderwaterfotografie in het algemeen vind je bij de commentaar in deze fotoverzameling op WebAperture. Klikken op de kleine thumbnail afbeelding.

Een deel van VH's onderwaterfoto's kan je hier vinden.

22:48 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

9 - Een maagd van Ghana


Deze cyber-brief viel afgelopen week in mijn cyber-brievenbus:

"I am a female of 22yrs old in Ghana and want all people like you to have relationship with.Infact am a virgin and now want a man to have relationship but a responsible man and tuustworthy and any female who wants a good friend.I hope you will write soon.I will tell you more about myself and also send you my pics later and when you reply.My e-mail address is denklut@eudoramail.com. Bye for now.
Faustina
"

Om de eerlijke bedoeling van deze lieve maar onverwachte correspondente te testen, zond ik volgende cyber-brief terug:

"Thanx so much sweetie, but I'm gay, so what would I do with you?"

En kijk, ze is niet voor één gat te vangen, ze houdt vele troeven achter de hand:

"Ok but I have a brother who wants a gay can you send him a mail so that you can be his friend.He is very good indeed and you will love him much ok.His e-mail address is:denklux@excite.com.Bye and take care ok.
Faustina.
"

Na mijn interesse te hebben uitgedrukt, kreeg ik het volgende terug:

"Ok if you really want to be his friend then you have to write his address and you will love him.He is a handsome man and just 17 yrs old.His e-mail address is denklux@excite.com.Hope you have a nice time with him.Bye.
Faustina.
"

(wordt vervolgd!) ________________________

Is die niet prachtig? Het Internet brengt mensen dichter bij mekaar!
Na de interessante aanbiedingen voor universiteitsdiploma's, viagra, kruidentabletten, beleggingen, financiële opportuniteiten, voordelige verzekeringen, babes die gratis op webcam showen, nu ook de Ware Liefde. En nog wel een ebbenhouten schone (m/v).
Op deze site kan je zien wat er voor grappigs uit de bus komt wanneer je op dergelijke aanbiedingen ingaat, en hoe je het spel tot groot jolijt van iedereen kan meespelen.

Het verschijnsel wordt "spam" genoemd naar de beroemde "spam" sketch en song van Monty Python. (Klik hier voor de soundclip)
Hier enkele links over het verschijnsel en hoe het zoveel mogelijk te vermijden:

Cauce
Spam Links
Junkbusters
Hints hoe spam te vermijden.

17:19 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |