02-08-03

19 - Est-ce Belge? Oui c'est du Belge!


Wat laat, maar beter laat dan nooit. Soms komt er iets of iemand tussen, en sommige 'iemanden' zijn moeilijk te negeren.

Twee weken geleden, op 21 juli was er dus het grote masturbatiefeest van de Belgische separatisten, die hierbij hun afscheiding vieren van de Lage Landen.
Omdat de ondertitels van het derderangs toneelstuk "La Muette de Portici" hen niet bevielen, gingen enkele oververhitte Franse annexionisten wat boel schoppen in een zwoele Brusselse zomernacht ("Een groep Franse annexionisten 'Les amis du Peuple' met medewerkers in Brussel (bv. Alexandre Gendebien uit Bergen) stak echter het vuur aan de lont." [referentie]). Niks nieuws eigenlijks, gewoon een nasports item voor het VTM-avondnieuws, als dat toen had bestaan.

Maar de Hollandse troepen schrokken zich dood en namen ijlings de benen, en tja, toen moesten de Brusselaars wel doorgaan. Shit zeg, dat was nu toch ook de bedoeling niet!

Even snel een "Constitution" bijeenschrijven, een stukje Plakkaat van Verlatinghe en een stukje restauratie van de monarchie. Klonk het niet, dan botste het maar. Een koning moest per krantenadvertentie worden gezocht, want geen kat die het in zijn hoofd haalde om souverein van "België" te worden. Afijn, eind goed al goed voor de Franse annexionisten, en op 21 juli 1831 legde Leopold I de eed af. La Belgique sera latine, ou elle ne sera pas. Maar "Aangezien een annexatie door Frankrijk (wat het doel van de annexionistische revolutionairen was) door de Europese grootmachten niet aanvaard wordt, wordt een nieuwe staat opgericht, het koninkrijk België." [referentie]. Tot zover de mythe rond de Belgische "natie"-vorming.

Nu ja, 21 juli hebben we alweer gehad. De stoottroepen van Flahaut moesten even stoppen met parketleggen in Waalse boerendorpen, en ons "leger" marcheerde keurig voorbij de Koninklijke tribunes, de bierbuiken zoveel mogelijk ingetrokken.
De Luchtmacht scheurde even vervaarlijk over het Koninklijk Plein, waarbij de Agusta-wentelwieken (iets duurder dan bedoeld door het SP-smeergeld) het fraaist in beeld kwamen. En de dragueurs van het Park van Brussel moesten even afdruipen toen de Koning zich handenschuddend en schuddebuikend tussen het volk en de koeien begaf.

's Avonds was er dan het groot muzikaal volksfeest. Een overjaars pop-festival, opgeluisterd door dito "Belgische" goden als Will Tura, Sandra Kim, en Toots Thielemans.
Koning Albert glunderde vanaf de tribune, tot het hem duidelijk teveel werd, hij met tranen in de ogen opsprong en met bevende stem uitriep: "Est-ce Belge?! Es dèt Belgès? Oui, c'est du Belge!!! Jaaa, dèt ès Belgès!". Hillary Queen Paola, duidelijk verveeld en zuur kijkend zoals steeds, boog zich even naar hem, en fluisterde hem afgemeten in het oor: "Et bien, cette Boëlle, est-elle belge aussi?"

Na afloop werd Toots Thielemans even apart genomen door de media, en er werd hem gevraagd wat hij dacht over de Brabançonne die hij zojuist had uitgevoerd op het podium.
Met twinkeloogjes antwoordde hij: "Bwa, tès gi groeit stèk mèzeek (vrij vertaald uit het Brussels: "het is geen muziekstuk om naar huis over te schrijven"). En aldus bood het VH wat inspiratie voor de foto.

19:06 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Wat is je punt? Mooi gevonden en prachtig verwoord, maar wat is je punt nu eigenlijk? De Belgische natie is een constructie, net zoals de Franse of de Duitse of de Engelse, of de Vlaamse. Vindt jij de Belgische artificieler dan de rest? Mij laat zowel het Belgische als het Vlaamse vlaggengezwaai vrij koud maar er zijn mensen die dat blijkbaar leuk vinden en ik heb er geen moeite mee hun dat plezier te gunnen.

Gepost door: Lieven Marchand | 02-08-03

Het punt is... Schematisch: Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italie, het UK zijn "natuurlijke" staten, gebaseerd op een eenheid van cultuur, en zijn tot stand gekomen door een geleidelijke vereniging op basis daarvan. In Frankrijk is dat vroeger gebeurd, in Duitsland en Italië vrij laat (19de eeuw). Het zijn dus geen artificiële constructies, zoals het vroegere Tsjecho-Slowakijke. Er zijn ook min of meer natuurlijke grenzen.

"België" is artificieel op 4 vlakken.
1 - Het vormt geen eenheid van taal en cultuur.
2 - Het is ontstaan door separatisme.
3 - Tenzij in een deel van het Zuiden zijn er geen natuurlijke grenzen.
4 - Het Belgisch separatisme is aangestoken door een buitenlandse mogendheid, nl. Frankrijk, dat de Zuidelijke Nederlanden wou annexeren: de natte droom van Frankrijk was om de Lage Landen tot aan de grote rivieren ("afslibbinsgebied van Franse stromen") tot Frans grondgebied te maken.

Gepost door: VH | 03-08-03

O dierbaar land der Belgen...... Lieven Marchand hierboven heeft het al beter verwoord dan ondergetekende. Weg met dat eng-nationalisme ! Alle landen zijn door de mens geschapen artificiële constructies en ze mogen verdwijnen: het zal ons veel oorlogen in de toekomst besparen.

Weg met al die stomme (taal)grenzen.

Gepost door: Fustigator | 09-08-03

De commentaren zijn gesloten.