08-09-03

26 - De quaestie van de spelling van de Uil eindelijk opgelost - Oehoeboeroe


Reeds lange tijd beroert de quaestie van de Naam van de Uil uit de strip van Paulus de Boskabouter (Jan van Oort, aka Jean Dulieu) de usenet nieuwsgroepen nl.politiek en in mindere mate ook be.politics
Volgens sommige foutspellers op deze nieuwsgroepen, zou de naam van de Uil "Oeroeboeroe" zijn (Google 21.800 resultaten), terwijl het in feite "Oehoeboeroe" (Google 38.100 resultaten) is. Deze foutspellers-zonder-ziektebesef (vooral Shogun) weten obstinaat niet van toegeven en hebben in hun arrogantie zelfs een petitie gestart om hun dwaling middels (een overigens pover) stemmenaantal bestendigd te zien.
Om de knoop in deze uiterst belangrijke quaestie eens en voorgoed en defintief door te hakken heeft VH enig opzoekingswerk verricht, en dit is het resultaat.

Bewijsstuk 1 (klik hier).
Paulus, wiens karakter een mengeling is van dat van Dulieu's grootvader en zijn buurman, weerspiegelt ook een gedeelte van Dulieu's persoonlijkheid. "Ik kan mijn figuren alleen echt houden als ik ze op de werkelijkheid ent," legt hij uit, "Ze zijn allen ook afsplitsingen van mijn persoontje. Paulus is niet voor niets in de hongerwinter ontstaan. Voor mij was hij het symbool van bevrijding van jezelf. Zijn vrijgevochten bestaan, alleen in een bos, zonder relaties, zonder maatschappelijke rompslomp, waren voor mij symbolisch."
In de loop der jaren is Paulus omringd door vele vrienden, zoals Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Gregorius de das, en vijanden zoals Eucalypta de heks, Krakras de kraai en Rein de vos. Hun herkenbare menselijke eigenschappen maakten de avonturen van Paulus leesbaar voor een breed publiek, maar vooral voor kinderen.


Bewijsstuk 2 (klik hier), dan doorklikken.
Toen in 1984 het laatste Paulusboek verscheen had Jean Dulieu ongeveer zeventig verschillende karakters gecreëerd naast de oude bekenden Salomo, Oehoeboeroe, Gregorius, Eucalypta en Krakras. Gedurende deze bijna veertig jaar zijn de figuren wel enigszins van uiterlijk veranderd, maar blijken nog altijd populair te zijn. Er zijn nog steeds vele Paulus-fans!

Bewijsstuk 3 (klik hier).
"Uitgangspunt is dat ieder kind wil leren. Ieder kind wil groeien. Een kind wil in de hoogste boom klimmen en net zo sterk worden als zijn vader."Aan het woord is Hilfred Lubbers, die sinds een aantal jaren een eigen goedlopende praktijk voor Remedial Teaching heeft in Bilthoven. Hilfred, die haar praktijk de naam Oehoeboeroe heeft gegeven, heeft een heel eigen stijl ontwikkeld. Ze heeft veel aandacht voor de gevoelsmatige kant van het leerproces, kort gezegd ze leert kinderen leren met het hart.

Deze Waarheid, namelijk dat het "Oehoeboeroe" is, werd al eerder hier geponeerd. Er kunnen daar trouwens ook aardig wat leuke soundclips worden beluisterd van Paulus en Oehoeboeroe.
Nu deze quaestie dus eindelijk definitief en overtuigend is opgelost, kunnen de nieuwsgroepen nl.politiek en be.politics zich thans weer met belangrijker zaken bezighouden.

Tenslotte nog enkele aavullingen op VH's vlog:
Clip 6:   Manta's, manta's en manta's.
Clip 7:   Vlieg-pproach naar LAX (L.A., Ca, VS) over de Sierra.
Clip 8:   VH choco-doop in de duikclub achter de dijk in Wemeldinge (Oosterschelde).
Clip 9:   Een vervolgopdracht die bij deze doop hoorde. Olé!
Clip 10:   VH's erudiete conversatie vooraleer te water te gaan

03:55 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Uil Het is Oeroeboeroe, godverdomme

Gepost door: Shogun | 08-09-03

Oehoe Neen het is oehoeboeroe

Gepost door: VH | 09-09-03

De commentaren zijn gesloten.