11-09-03

30 - Due Torri


Je kan het niet eens Freudiaans noemen. Eén toren, die van Eifel of die van Babel, dat kon een fallisch symbool zijn. Maar twee torens? Wat een sterk icoon is dat de jongste twee jaar geworden. Eind 2002 was er de "The Two Towers", tweede film in de trilogie van de verfilmde "Lord of the Ring" van Tolkien. En exact 2 jaar geleden, op 11 september 2001 (nine eleven), waren er dan die ander twee torens van het WTC in New York, die voor de ogen van de hele wereld tot stof vergingen.

Voor de Amerikanen was het een tweede Pearl Harbour-erlebnis, een donderslag bij heldere hemel, en het besef van eigen kwetsbaarheid in een wereld waar het Kwaad met veel technolgie en weinig bodybags altijd ver van eigen bed kon worden bedwongen. Het was een schok die een zelfgenoegzame natie wakker mepte, niet in het minst door massale media-aandacht en de symboolwaarde van de geraakte doelen. Zesduizend slachtoffers, maar vooral gekrenkte trots. En het besef dat "oorlog" er in het derde millenium heel anders is gaan uitzien.

De herdenking van de slachtoffers van nine-eleven is en zal massaal zijn, met veel "tributes" en "memorial websites". Een unisone koor van rouw en woede. Maar was dit allemaal wel een "donderslag bij heldere hemel"?
Enkele uren na 11/9/2001 begon VH op de Usenet nieuwsgroep be.politics een controversiële draad met als titel, "Een koekje van eigen deeg". Een scherp en pamflettair bericht. Enkele uittreksels:

"Tot walgens toe 'einsturzende neubauten', kiekjes van ground zero, huilende brandweermannen, en vlieg-er-eens-in clips. De clipjes over door Israëli's gedode Palestijnse kinderen zitten waarschijnlijk op een hidden folder van de CNN beeld-brainwash harde schijven."

"De VS en in mindere mate de EU hebben geen enkele affiniteit met de wanhoop waardoor zgn. Islam-terroristen naar (op zich misdadige - maar in de liefde en oorlog is alles toegstaan) extreme middelen grijpen. De VS heeft er geen flauw benul van hoe stuitend haar onvoorwaardelijke en blinde steun aan Israël, de Israëlische nederzettingenpolitiek en het Israëlisch terrorisme tegen Palestijnse burgers in de Arabische wereld (en vooral bij de gewone man in de straat) overkomt."

"Nine-eleven is symbolisch, in die zin dat het heeft aangetoond dat je niet straffeloos koekjes kan blijven bakken in de wereld, zonder af toe wat van eigen deeg terug te krijgen. (Islam)terrorisme is een gevolg, niet een oorzaak. Het geïnstitutionaliseerde terrorisme van de VS via Israël is grondoorzaak. De VS moet daar duidelijk lessen uit trekken, maar de Israël-politiek van het afgelopen jaar laat het ergste vermoeden."

Foto: de twee torens (due torri) in de torenstad San Gimignano in Toscanië. Gelegen op een heuveltop trokken vele edelen, aanvoerders van talloze kuipende en competitieve fracties, hier tijdens de late Middeleeuwen en Rennaissance hun vestingstorens op. Een tijd van oorlogen, intriges en politieke moorden. Wie was verkeerd, wie was juist? Wat was oorzaak, wat was gevolg? Niets nieuws onder de zon. (Foto eind mei 2003).

05:58 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Due torri
Ma amico mio Ugo, San Gimigniano ha piu che due torri!

Questo detto , is mijn meditatie op deze herdenking van N-Y 11 sept.2001 gewoon een mede-lijden met de families van alle doden: van de meer dan 5000 doden in NY en het veelvoud daarvan in Palestinië-Israel sedert 1946 tot nu. Dit 60 jaar oude "abces" is een schande voor geheel de planeet, omdat niemand die wil oplossen. Want de kaping werd als een soort wraak door de Islamisten beoogd om de schandelijke zaak van Israel-Palestinië, waar de USA geenverantwoordelijkheid wil opnemen als enige superpower om de zaak op te lossen.

Nochtans kan dit conflict zo makkelijk eindigen als men de middelen ervoor wil nemen: gewoon een VN troepenmacht van formaat sturen en dan een verplichte deling van het grondgebied in twee liefst aaneengesloten delen , en de grenzen vergrendelen totdat de heethoofden gekalmeerd zijn. Dan maar een tweede volksverhuizing van kolonisten en anderen naar een eigen grondgebied.. Stoppen met zowel "Eretz Israel" en "fi Yafo"of "Masada bis". Later democratische verkiezingen organiseren en doen zoals in het nabiijgelegen Cyprus: een groene lijn met VN troepen tussen de kemphanen.

Gepost door: Fustigator | 11-09-03

nou Fust, Blijkbaar ben je vergeten wat er de laatste keer gebeurd is met de Joden toen iemand een "oplossing" had.

Gepost door: DOF | 13-09-03

Nou DOF De Joden zijn goede leerlingen, ze passen ook "oplossingen" toe. Op de Palestijnen namelijk.

Gepost door: VH | 18-09-03

wat de joden geleerd hebben over de UN in 1967, is dat als de arabieren vragen of ze even uit de weg kunnen gaan zodat ze kunnen aanvallen, de UN dat nog doet ook.

Gepost door: DOF | 18-09-03

De commentaren zijn gesloten.