18-09-03

33 - Het nieuwe pyramidespel voor exhibistische snobs


Bij Becket las ik over de vijf vragen.
Dit zijn de spelregels:

1. Plaats een reactie in de commentaarbox waarin je zegt dat je ook graag bevraagd wil worden.
2. Ik reageer door je vijf vragen te stellen die je moet beantwoorden.
3. Jij plaatst mijn vijf vragen en jouw antwoorden op jouw eigen weblog.
4. Je vermeldt daarbij deze spelregels.
5. Als anderen bij jou laten weten dat ze bevraagd willen worden, stel je hen vijf vragen.

Dit waren mijn vragen:

Vraag 1 - Morgen schopt JPII ‘totaal onverwacht’ tegen de spreekwoordelijke emmer, en jij wordt op de Pauselijke stoel geplaatst. Maar Verhofstadt zou ook graag paus worden, en wil je in ruil bombarderen tot staatshoofd van België, dat intussen nog snel hervormd werd tot een dictatuur. Welke verantwoordelijkheid kies je, en wat zijn je eerste beleidsdaden?

Geen moeilijke keuze. Paus uiteraard. Noem het platvloers opportunisme of obsessieve luiheid. Als Belgische premier zou ik meteen deze staatkundige separatistische fictie uit 1830 moeten opheffen, en dus ipso facto obsoleet worden. Als Paus zou ik het nog een tijdje rekken. Overigens lijkt het beheren van Vaticaanstad me een makkelijker en creatiever klus dan het beheren van de Belgische staatsschuld, het splitsen van de NMBS, het inwijden van 10.000 flitspalen, en het afschepen van Di Rupo en De Winter.
Beleidsdaden als Paus VH I? Hier past terughoudendheid en schroom. JP I is na 33 dagen gemold omdat hij de geldstromen van de Banco di Santo Spiritu wou blootleggen. De eerste beleidsdaad zou ongetwijfeld zijn, het bevestigen van alle Kerkelijke personaliteiten in hun ambten en privileges. Vijanden krijg je sowieso. En onmiddellijk een landelijke zoektocht organiseren naar een VH look-alike, die alle officiële en publieke taken op zich zou kunnen nemen. Ondertussen zou VH vrij frekwent incognito de Eeuwige Stad intrekken, zich een eeuwigdurend inkomen verzekeren via een sell-and-lease-back operatie van de Sixtijnse Kapel, en de rechten op de laatste brief van Fatima exclusief verkopen aan Playboy. Vervolgens een overlijden ensceneren en tenslotte nog lang en nog gelukkig leven in de Toscaanse heuvels. Good luck, VH II!

Vraag 2 - Welk Monty Python personage lijkt het meest op jou?

Michael Palin. Na Monty Python ging John Cleese zijn komisch genie nog verder exploreren in Fawlty Towers. De uitslover! Michael Palin ging gewoon reizen en en passant lol trappen. Brian en Jezus (beiden van Nazareth) zijn aan het kruis gestorven. Lennon is doodgeschoten. Soms mag je niet te ver gaan, Ringo Starr loopt nog altijd vrolijk rond. De afgang van Cleese in Rat Race, zelfs in DTS, is niet mooi om aan te zien.

Vraag 3 - Wordt dit de eeuw van het Oosten?

Een open doel. Dit wordt niet de eeuw van het Oosten, dit is ze al. George Orwell sprak in 1949 al van Eurazië, Europa wordt gewoon een nostalgisch schiereiland van dit supercontinent. Een soort reservaat, een blank Disneyland, een obsoleet Bokrijk voor China. Kijk gewoon naar de demografie. Zes miljoen Vlamingen and counting down, de nieuwe kindjes zijn Marokkaans, er zijn nu al 1250 miljoen Chinezen, het grootste Moslim-land ter wereld is Indonesië. Binnenkort wordt de "Westerse Cultuur" gebackupt op 1000 S-DVD's, en wil de laatste het licht uitdoen. Allah is groot, maar de Tao, Vishnu en Buddha zijn groter.

Vraag 4 - Is haat sterker dan liefde? Welk gevoel is productiever?

Haat en liefde staan dicht bij mekaar. De tegenpool is onverschilligheid. Haat is de liefde van een drama queen. VH is een Vis en is niet in staat tot Haat. Helaas vaak, want het kan een krachtige positieve drijfveer zijn. "Bemin je vijanden" zei JC, maar VH houdt het eerder op "vermijd je vijanden". Life is too short. En wat de Liefde betreft, ach. De zinnelijke of de platonische?
Q: "What is the difference between eternal love and Herpes?" A: "Herpes is forever." Liefde is zeker leuker dan haat, maar of ze productief is weet ik niet. Moet alles zo nodig productief zijn?
Let op, ik heb de vraag vermeden. Natuurlijk is het de Liefde, platonisch of zinnelijk, wat maakt het uit. Vluchten kan niet meer, schuilen wel, schuilen bij mekaar.

Vraag 5 - Welk beeld staat voor altijd in je geheugen gegrift?

Zoveel. The embarrasment of choice. Je bent Visueel of je bent het niet. Mooie beelden, lieve beelden, droevige beelden, spectaculaire beelden, opwindende beelden, beklijvende beelden, intieme beelden.
Geboorte, dood, de eerste keer sex, de eerste keer de Grand Canyon. Die geleidelijke groene platte lijn op de oscilloscoop in het UIA toen ik de knop van de ademmachine bij mijn moeder op "off" mocht zetten. Dit was Voorbij!
Het ernstige gezicht van de dokter in dat grauwe hoogtechnologisch medisch paleis die vale winterzondagmorgen, die me vertelde dat mijn zoontje slechts 20% overlevingskans had. Dit was het Einde!
Dat lege coupé, de wand en de groene namaakleren bank in de nachttrein Milaan-Brussel toen een klasgenoot me verleidde. Dit was Liefde!
Het acajou salon van mijn grootmoeder toen ik er op 1-jarige leeftijd in mijn buggy voorbij werd gereden, op weg naar buiten. Ik bestond! Die speelgoedpolitieman achteraan in de kleuterklas, toen ik zat te snotteren op mijn eerste schooldag. Dit was Lijden!
De sneeuwman die mijn vader had gemaakt in de achtertuin, toen ik 3 was. Dit was Geluk!
Telkens wist ik, als een soort uitgetreden objectiverende persona, "wow, dit is HET, dit is uniek".
Geen enkel beeld dus, maar een kaleidoscoop, een slide-show.

Foto: interieur van de St.Pieter basiliek in Rome, juni 2002. Een beeld dat de meeste thema's hier verbindt. De Paus, de Cupido-engeltjes, Schoonheid (beelden). En het loopt er vol Aziatische toeristen. En Monty Python moet je er maar bijdenken. VH's Vliegende Kerk?

22:25 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Samantha dankt u De antwoorden overtroffen de vragen ruimschoots, en zo hoort het.

Gepost door: Beckett | 19-09-03

Wie is... ... Samantha?

Groeten

Patrick aka Librarian

Gepost door: Librarian | 21-09-03

Een van de nieuwe alter ego's van de Beckett-mascotte op m'n site, op het ogenblik van deze comment stond ie verkleed als vrouw op de foto. Tegenwoordig krijg je een random image telkens als je de pagina oplaadt...

Gepost door: Beckett | 26-09-03

De commentaren zijn gesloten.