30-09-03

38 - AEL Nederland : een link te ver


Nog steeds geplaagd door luiheid en tijdsgebrek, dit bericht van poster Danny Bonte op be.politics. Het bericht dat VH nooit had kunnen schrijven. Citaat:

Vorige week zondag 21 september verscheen op de website van AEL Nederland een hoofdartikel over de extreemrechtse terreurgroep "Jewish Defense League". Dit voorpagina artikel werd jammer genoeg ontsierd door een link naar de revisionistische denktank "Institute for Historical Review". De gewraakte link is ondertussen verdwenen, maar de discussie hierover kan blijkbaar nog altijd niet gevoerd worden binnen bepaalde "linkse" kringen.

De Jewish Defense League (JDL) werd in 1968 in de VS opgericht door de ultra radicale rabbi Meir Kahane om de joodse gemeenschap te beschermen tegen het antisemitisme. Gaandeweg werd de organisatie militanter en gewelddadiger: meerdere JDL-leden werden veroordeeld voor ordeverstoring, vandalisme, illegale wapenhandel en bomaanslagen.
"Zo werd eind 2001 Irv Rubin, de internationale voorzitter van de JDL, gearresteerd, omdat hij een moskee in Los Angeles en het kantoor van een Arabisch lid van het Amerikaanse congres wilde opblazen. (...) In 1994 werd de JDL in Israël verboden, evenals de politieke tak, de Kachpartij. Dat jaar had een joodse kolonist in Hebron met een automatisch geweer 29 Palestijnen tijdens het ochtendgebed doodgeschoten, en enkele tientallen mensen raakten gewond. De 42-jarige dader, Baruch Goldstein, bleek een aanhanger van de JDL. Ook in de Verenigde Staten wordt de organisatie, waarvan de voorman in 1990 werd vermoord door een extremistische moslim in New York, door veiligheidsdiensten beschouwd als een terroristische organisatie."
(NRC Handelsblad van 20.09.2003)

In een hoofdartikel op de frontpagina van de website haalde AEL NL op 21.09.2003 terecht zwaar uit tegen de komst van de JDL naar Nederland:
"Niemand is gebaat bij terreur en anarchie en daar is JDL op uit. De Nederlandse overheid dient onmiddellijk haar verantwoordelijkheid te nemen om de burgers en de samenleving te beschermen. Tegen zionistische terreurorganisaties dient kordaat en met gepaste maatregelen opgetreden te worden. Hierin tekortschieten is hypocriet en onverantwoord."
Klik hier.

Jammer genoeg voegde AEL Nederland ook twee hyperlinks toe aan het artikel. Een link verwees naar een kort artikel op de BBC-News webstek. De andere link verwees naar een lang artikel op de website van het "Institute for Historical Review" (IHR). Het IHR werd opgericht in 1979 door Willis Carto, de godfather van het moderne Amerikaanse antisemitisme.
"The core of IHR's mission was (and remains) propagating the contention that the Holocaust, in which approximately six million European Jews were murdered, many by poison gas, by the Nazi regime during World War II, did not occur."
Klik hier.

Het IHR onderhoudt goede banden met allerlei neonazi organisaties. Ook de Nazi's van weleer zoals een Leon Degrelle waren welkom bij het IHR. Nochtans liet het artikel waar de AEL NL naar verwees weinig aan de verbeelding over.
"This booklet documents the background and criminal activities of Jewish Zionist terrorist groups, and especially the Jewish Defense League. Particular emphasis is given here to terror - including murder - against "thought criminals" who question the Holocaust story that six million Jews were systematically killed during the Second World War".
Uit de openingszinnen wordt al direct duidelijk dat het om een revisionistisch stuk gaat. Verder wordt er in het boekje nog uitgebreid ingegaan op wat men de "Violence Against Holocaust Revisionists" noemt. Een greep uit de andere online boekwerkjes op de IHR-website: David Hoggan's The Myth of the Six Million, Richard Harwood's Did Six Million Really Die?, Fred Leuchter's Forensic Examination and Engineering Report on the alleged Nazi gassing facilities at Auschwitz, Birkenau, and Majdanek, Robert Faurisson on the Holocaust, ...

Als je Jewish Defense League intikt op de Google zoekmachine krijg je niet minder dan 129.000 treffers. Waarom gebruikte de AEL Nederland dan uitgerekend die ene link naar een extreemrechtse en antisemitische website? Afgelopen woensdag had iemand op Indymedia Nederland (hier) al z'n beklag gedaan over deze link. Wat later verscheen het bericht ook op Indymedia België. In een reactie hierop stuurde Han Soete van Indymedia België en STOPUSA een emailbericht naar de AEL:
"De website waarnaar jullie verwijzen is wel degelijk een extreemrechtse website. Ik veronderstel dat dit een ongeluk is. Het gebeurt meer dan men zich laat vangen door dergelijke extreem rechtse groepen. Die websites zijn daar trouwens speciaal voor opgezet, je zou haast denken dat de MOSSAD er mee achter zit om mensen zoals ons in diskrediet te kunnen brengen."
Klik hier.

Of dit een val van de zionisten was of het werk van de Mossad kan ten sterkste worden betwijfeld. Het IHR bestaat al meer dan dertig jaar en het is zeer de vraag of de Mossad zich zou bezig houden met het propageren van antisemitische propaganda. Feit is dat op vrijdag 26 september de AEL website werd aangepast en de gewraakte hyperlink verdween. Zonder commentaar of uitleg. Op Indymedia België verdween het artikel met de aanklacht tegen de revisionistische link op de AEL website. Indymedia Nederland liet de aanklacht staan, ook al wilden sommige AEL sympathisanten het verwijderd zien.

Wanneer komt het AEL-bestuur in Nederland in actie en neemt ze haar verantwoordelijkheid op voor deze onvoorstelbare blunder?

Aanbevolen achtergrondlectuur:
Jewish Defense League
Institute for Historical Review
DOF, unofficial Indymedia watcher
Naschrift: dit stuk werd na enkele uren verwijderd van de Indymedia.be nieuwslijn. U vindt het nu terug in de rubriek "hidden".

Foto: "Breuklijn", Parijs november 2002. Breuklijn tussen oud en nieuw, breuklijn tussen werelden, breuklijn tussen wereldvisies.

14:59 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

37 - Flanders anders. Over Visa, Freya, Kyoto, krediet, Zwitserse bomen, wind, en treinen.


Geplaagd door luiheid en tijdsgebrek, dit pareltje geplukt van be.politicis door poster "Aghasee". Het bericht dat VH eigenlijk had willen schrijven. Aghasee doet beter. Citaat:

Antwerpen staat nog maar eens op z'n kop. Detiège had het voorspeld; "...er volgen er nog...". "Het is dus in feite geen verassing meer, het is eerder openrijten van oude wonden", weet een vakbondsman ons te vertellen. Ocharme die ambtenaren en politici, het gaat over bedragen van maximum 2000 EUR. Zijnde slechts +/- 80.000 oude Francs Belge. Peanuts.
Ondertussen is de aandacht wel mooi afgeleid van de échte problemen. Dokwerkers in staking en meer van dat fraais. Hoe is het eigenlijk gesteld met de concurrentiepositie van de Antwerpse haven? En de Zeebrugse? Aan aflevering hoeveel zit de Doel-soap eigenlijk al? Of zou geen mens daar nog in geïnteresseerd zijn wegens te weinig Jambers-gehalte?

Ach wat, effe zappen naar Kanaal2, kijken of er niet een paar liggen tezuchten onder de donsdekens (gesponsord door Sleepy?). Nee. Pech... Terug naar VT4 dan maar, misschien slacht die Björn nu tóch die kip op het paradijseiland. De electriciteitsproblematiek is in elk geval de ver-van-mijn-bed-show in kamp noord en -zuid, de enige electriciteit die er te vinden is komt uit de high-power battery-packs van de filmploegen. Why worry? Die laden ze toch gewoon weer op?

Als 't maar het Italiaanse electriciteitsnet niet is waar hun laders ingeplugd zitten, of 't zou kunnen nougatbollen zijn met de belichting. Ondanks het feit dat Italie nog altijd zowat 80% van hun verbruik uit eigen (kern)centrales haalt was één welgemikte Zwitserse boom voldoende om bij de helft van de Spaghetti's het licht uit te doen. Dat belooft als Belgie straks de koeltorens massaal in de uitverkoop zet. Of zouden ze nu de windmolen-heisa laten voor wat het is, nu de Kyoto akkoorden dode letter dreigen te worden?
De Russen vinden een graadje of drie erbij eigenlijk geen slechte zaak. Spaart uit in winterkledij en stookkosten. Om maar te zwijgen over het feit dat de Kyoto-factor naar beneden gaat als ze minder moeten stoken... och 't is waar, ze zullen zich Kyoto niet meer aantrekken. Als we dan geen propere lucht meer kunnen kopen bij de (ex) commies, zullen we meer ajuinen moeten eten dat er wat meer Wind-On-Demand is in Belzenland. Anders zou het ook wel eens kunnen gebeuren dat het licht uitgaat.
Elk zijn eigen lochting met ajuinen -want gras is óók al slecht voor onze lucht- en elk zijn molen. Kunnen we terwijl onze islamitische medewerkers met hun kont in de lucht richting Mekka zitten, met onze kont richting windmolens mikken. We moeten toch zorgen dat de microgolfovens blijven draaien.

Microgolfovens, betaald met de 0% kredietlijn meneer, die je in elke zichzelf respecterende electrozaak kan afsluiten. Net zoals de wagen, op afbetaling. "Je zou moeten gék zijn dat cash te betalen!" Ondertussen handig voorbijgaand aan het feit dat er een valse welstand gecreerd wordt. Des te makkelijker voor de DeVits'en, de Stevaerts en de Janssens'en. De mensen blijven dan manipuleerbaar in hun jacht naar nóg meer. Leren het denken af door de utter crap die we ons de godganse dagen door de strot laten rammen.
Dan kiezen we tenminste voor een politica die er goed uit ziet. Dat is makkelijker om niét tot voorbij de verpakking te hoeven kijken. En ze komt tenminste meezingen de vrijdagavond bij Félice. Zie je Yves Leterme daar al zitten, achter die piano? Ik niet zulle, ik stem voor Freya!

Een tweede nationale luchthaven is er nog net niet, maar godzijdank kunnen we nu in recordtijd met de trein de drukte van de olympische spelen ontvluchten naar Engeland, de HST haspelt het parcours nu af in slechts een kleine 2 uur, is it not? Maar ik moét helemaal niet naar London, meneer. Ik wil naar Zwevezele met het openbaar vervoer. "Zwevezele? Tja, dat wordt toch een reisje van een uur of vier, als je alle aansluitingen op tijd hebt..."

Foto: "The Birds", Lucca, Toscanië, Italië, mei 2003. Een foto die deze thema's verbindt, maar je moet naar het verband zoeken.

13:50 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-03

36 - Enough is enough


Zo zei vandaag Kim Phuc, het Vietnamese meisje dat wereldberoemd werd door een foto in 1972 ("The Girl in the Picture), toen ze met derdegraadsverbrandingen over meer dan de helft van haar lichaam wegliep uit een Amerikaans napalm-bombardement op Bang Trang, haar dorp. (Hoewel... lees hier). "Enough is enough" zei ze vandaag op een persconferentie (VTM) en kinderen behoren steeds tot de meest weerloze slachtoffers van onmenselijke wapens op burgerderdoelen, zoals napalm in 1972, of clusterbommen in 2003 in Irak. Na ettelijke plastisch chirurgische ingrepen is Kim ondertussen een vredesactiviste en VN goodwill ambassadrice geworden, die woont in Canada met haar gezin. Kim Phuc was vandaag te gast in Limburg, naar aanleiding van de release van een CD met een song over haar. De opbrengst gaat naar haar Fonds.

20:28 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-03

35 - Tijdeverlies - de cybertoog


Vrijdagnacht zat ik wat Technie sites te lezen, wachtend op een telefoon. ICQ, een IM (Immediate Messenger), stond bij uitzondering aan. Ineens komt er uit het ijle een boodschap binnen.
De log van deze ruim 2 uur conversatie is authentiek, alleen zijn de nicknames om privacy-redenen gewijzigd. De lange onderbrekingen zijn te wijten aan het feit dat we beiden voornamelijk met andere dingen bezig waren.
Zoals elke café-toog conversatie met een volslagen vreemde heeft ook deze tsjet (chat) een hoog absurditeitsgehalte. Het voorzichtig aftasten van mekaars interesses, een scheut amateur-filosofie, godsdienst, vaak erg persoonlijke onthullingen waar je niks mee bent, Hitler en de Nazi's komen er ook bij de pas, en blijkbaar het obligate geflirt.
Is dit het Net in 2003? Wie heeft er nog TV nodig, Familie en Thuis? Zie ook de grappige History of the Net hier.
Hieronder enkele uittreksels, de volledige log vind je
hier.

kevin (2:20 AM) : hey!
kevin (2:20 AM) : where have you been!
VH (2:20 AM) : doing some websites
kevin (2:20 AM) : i am kevin i live in egypt
kevin (2:21 AM) : do you have a name?
VH (2:21 AM) : oh cool, I have been there a few times
VH (2:21 AM) : Hugo
...
kevin (2:29 AM) : i am a student i attend political school | i used to live in us Oklahoma right in the middle of the country | just moved here not long time ago
kevin (2:30 AM) : how long is your hair!
VH (2:30 AM) : oh, now over my shoulders ;-) - but is curly, so it doesnt show that long when dry
VH (2:31 AM) : are you american or egyptian originally?
kevin (2:31 AM) : egyption american
...
kevin (2:57 AM) : i'm in the middle of trying to write a paper for my religion class
VH (2:58 AM) : ah ok...
kevin (2:58 AM) : it's on creation myth and sacred scripture
VH (2:58 AM) : I see, don't make it too blasphemous ;-)
kevin (2:58 AM) : and the human problem, too
kevin (2:58 AM) : :-D
kevin (2:59 AM) : i am making it more grueling than it should be
kevin (2:59 AM) : every few minutes, i'll purposely distract myself with something
VH (2:59 AM) : oh realy, with wat?
...
kevin (3:05 AM) : but to do it better.i am going to get even more drunk every night
VH (3:06 AM) : Oh, doesn't Allah forbid alcohol? ;-)
VH (3:07 AM) : (ducking away)
kevin (3:08 AM) : one day, i won't be shit at stuph like this. writing papers and having crushes
kevin (3:08 AM) : it ok
...
kevin (3:52 AM) : every night the same dream!
VH (3:52 AM) : what dream?
kevin (3:52 AM) : the same strange planet
kevin (3:53 AM) : why, what are they trying to tell me
VH (3:53 AM) : ah, and what happens there?
kevin (3:54 AM) : my cousin said* it means theres a very good chance to beam from the Zoes canon!
kevin (3:55 AM) : it also means that the bean energy too strong enduring the earth!!
kevin (3:55 AM) : he is 7 y/o lives in tamba florida
VH (3:55 AM) : you mean Zeus? Didn't know he had a canon, he has thunder flashes
kevin (3:55 AM) : dunno!
VH (3:55 AM) : How does the planet look like?
kevin (3:56 AM) : it's not a fairy tale, it,s by God the lords truth
kevin (3:56 AM) : red!
VH (3:57 AM) : oh, sounds like mars
kevin (3:57 AM) : my mom said* if you point agun to the ground you are not just making a hole in the groung, your killing the planet! | do you think mars is red?
VH (3:58 AM) : it seems so, its called the red planet
kevin (3:59 AM) : * what ever your on kevin, get more of it said my best friend jon!!
VH (4:00 AM) : so you need more dreams?
kevin (4:00 AM) : my dream is like this
kevin (4:01 AM) : ii was infected by a fantom during an experement, normally no one could have survived.
kevin (4:01 AM) : the first spirit wave was me
kevin (4:01 AM) : the second was a fish
VH (4:02 AM) : and the third?
kevin (4:02 AM) : the third was a dear i found out side Moscow
kevin (4:02 AM) : the 4th was a bird!
VH (4:02 AM) : a deer or a dear?
kevin (4:02 AM) : deer it is
kevin (4:02 AM) : sorry
VH (4:02 AM) : I'd rather find a dear than a deer ;-)
kevin (4:03 AM) : ever tried to track a spirit from outer space, it's no phun! . . what i am sayin, you probably love that
kevin (4:04 AM) : get real, it was a deer
VH (4:04 AM) : ok
kevin (4:05 AM) : and then there was that plant i collected from time square. that was no. 6
VH (4:05 AM) : so you have a neat collection there
kevin (4:05 AM) : yeah!
VH (4:06 AM) : was that before or after you smoked a joint?
VH (4:06 AM) : ;-)
kevin (4:06 AM) : I DON'T DO DRUGS, Hugo
kevin (4:06 AM) : i don't smoke
...
VH (4:14 AM) : of course, I believe every word of it. Just thought Hess was an old German Nazi
VH (4:15 AM) : He flew by an airplane all alone to Scotland, then disappeared, just off the top of my head
kevin (4:15 AM) : Nazi!! do you think Hitler is still alife?
VH (4:15 AM) : He would be pretty old by now. Who knows. You think Elvis is still alive?
kevin (4:16 AM) : maybe your not Hugo
VH (4:16 AM) : Who else?
kevin (4:16 AM) : maybe you dont live in Belguim
kevin (4:16 AM) : maybe you dont haf marocan friend
VH (4:16 AM) : well... where else should I live?
kevin (4:17 AM) : maybe you work for the FBI
VH (4:17 AM) : alot of maybe's... maybe your are not in Egypt but in Kansas :-)
kevin (4:17 AM) : of course i am in egypt!
kevin (4:18 AM) : why do you say this!
VH (4:18 AM) : well... maybe your are Hitler and you work for the FBI? ;-)
...
kevin (4:22 AM) : maybe you think i am trying to make a move on yOu
VH (4:23 AM) : It didn't occur to me, but I wouldnt mind
kevin (4:23 AM) : ;-)
VH (4:23 AM) : Are you?
kevin (4:23 AM) : i am:-<
kevin (4:26 AM) : do you want me to add you to my list
VH (4:26 AM) : sure, of course
kevin (4:26 AM) : as a start
VH (4:26 AM) : done
kevin (4:27 AM) : i love every one on my list, i hate them equally too
VH (4:27 AM) : as a start? what's the next step then? ;-)
VH (4:27 AM) : hate is close to love
kevin (4:27 AM) : sure
kevin (4:28 AM) : talk every now and then
VH (4:28 AM) : ok cool
kevin (4:28 AM) : dive together some time
VH (4:28 AM) : what is your dive certification?
kevin (4:28 AM) : padi advanced open water
kevin (4:28 AM) : yOu?
VH (4:29 AM) : CMAS divemaster - so no probs
VH (4:29 AM) : how many dives?
kevin (4:29 AM) : sons problem
kevin (4:29 AM) : 15 more or less
kevin (4:29 AM) : just a biggener
VH (4:29 AM) : well, me 500 more or less ;-) - on average we have 250 then, more or less ;-)
kevin (4:30 AM) : okey

21:23 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-09-03

34 - Dies Irae


Ach, niet echt een dag van woede, eerder een dag van reflectie, maar het Requiem van Mozart staat aan, zodus.

Technologie en maatschappij. Weeral gestolen van Beckett, een artikel van Richard Forno (website) dat onze IT (Informatie Technologie, vooral het Net) vergelijkt met heroïne, en de dealers op de korrel neemt. Het volledig artikel vind je hier.

"Dostoevsky once wrote that "in the end they will lay their freedom at our feet and say to us, 'Make us your slaves, but feed us.'" His prophecy is relevant when examining the modern Information Age -- a dark, corporate-controlled society predicted by such artistic legends as Bruce Sterling, George Lucas, Ridley Scott, and William Gibson – and is the focus of this article.

We want to be part of this information environment and feel more empowered with each new gadget, service, or digital connection in our lives. The concept of "information everywhere" provides instant gratification to satisfy our needs for books, music, porn, and digital interaction with others through web searches, e-commerce, wireless, instant messaging, e-mail, and streaming content over broadband. High-speed links enable organizations to operate around the world at light speed and conduct business on a twenty-four hour clock. The sun never sets in the Information Age; we are always plugged into the global matrix of the information domain. We're addicted to it and constantly awash in a sea of electronic stimuli.
"

Cute words. Deze week per ongeluk op een Zuid-Afrikaanse webstek gestoten. Wentelwiek voor helicopter kenden we al. Heerlijk die Zuidafrikaanse technologische nieuwwoorden. Loopfoon voor GSM of mobieltje, Slakpos voor snail mail, Snelpos voor email, Voorblad voor start pagina.

Waardeloos. In éénzelfde sweepende surf ook op de Vlaamse Jongeren Mechelen (je klank niet al te luid zetten) gestoten. God zeg, volgens mij kunnen sectes best, en sommige van hun afscheidsels zijn best (onbedoeld vermoed ik) grappig. It's a wonderful world. Doet me overigens denken aan de "Don't mention the war" episode in Fawlty Towers. Sommige mensen nemen zich zo ernstig dat je onwillekeurig over de grond gaat rollen van de lachkramp. Ja nonkel, dit is obsoleet.

Gaming met meerwaarde. De surf ging nog verder. Kijk even op Orisinal. In Flash geschreven zijn het stuk voor stuk kleine meesterwerkjes. De kroon spant volgens mij toch nog altijd Beksinski. De Pool die digitale web-imaging tot een Kunst verheft. En in één adem ook nog even Kilfish vermelden, want ze zijn weer van URL veranderd. Hongaren. Go East, young man.

Flitspalen. Het begint met flitspalen en het eindigt met de dictatuur. Dit vermakelijk (?) verhaal op Slashdot:
"A couple of days ago, there were news reports about a traffic camera near Univ. of Alabama being actually used to checkout passersby by someone at the state troopers' office. Today, there's a news report about 3 people being arrested for 'public misconduct' by the same camera (including one man for grabbing his crotch (don't ballplayers routinely do this? ;))".
Lees het hele artikel hier.
Nog meer bezorgdheid op de technologiesites over Privacy and the Net. Nine-eleven wordt blijkbaar dankbaar aangegrepen door politici om ons vanalles op de mouw te spelden (zie het geval Kelly), oorlogen te beginnen om de verkeerde (zijn er ooit juiste?) redenen, en dan vooral te controleren of we het allemaal wel slikken. 1984.

If you can't beat them, make fun of them. Beter bekend als het Uilenspiegel-principe. Om deze MS$ sublieme grap te appreciëren moet je een beetje Techie zijn, maar ik wil ze toch maar vermelden. The Microsoft Security Bulletin they -=should=- issue, but won't. :), alweer van Richard Forno. Lees het artikel hier.

Go English, young man? Soms, en hoe langer hoe vaker, bekruipt me de neiging om deze blog in het Engels te gaan schrijven. Wees reëel, het Engels is de Lingua Franca geworden, en in het Nederlands speel je toch maar voor een parochiezaal. DOF kan het wel. Bovendien krijg ik nogal wat vragen uit het buiten- en binnenland waarom dit in 's hemelsnaam niet in het Engels kan. Vooral omdat mijn meeste contacten (in de ruime en ook intieme zin) tegenwoordig grotendeels in de Lingua Franca verlopen. Vraag is natuurlijk hoe 2 blogs parallel te handhaven. Komt daarbij dat je in het Engels meteen in een hogere categorie speelt. Toch nog eens grondig over nadenken.

Travestie. Het is begonnen met een duikbril, en nu staat Beckett er ook als Dame Edna bij. Leuk Photoshop werk! Beckett heeft me via via beloofd dat hij zich voortaan regelmatig zal verkleden, net als Manneken Pis dat doet.
Ook in het rijtje baylogwatch heeft LVB het deze keer over de VRT-serie "Willem van Oranje. Met een pleidooi om deze prachtige historische reeks van voor de grote soap-vloedgolf nog eens heruit te zenden in het kader van 50-jaar VRT. Moet toch kunnen? Al is het montageritme wat trager, "Les Rois Maudits" is van 1977 (of vroeger) en nog steeds goed te pruimen.

Foto. Ach, ik had er niet zo direct eentje bij de hand, en dit item is on the fly geschreven, tussen telefoons, shopping, en andere vervelende onderbrekingen door. Foto van een moderne clochard, die de trappen van Montmartre opklautert (is hij depri omdat hij pas MS$-XP geïnstalleerd heeft?). Parijs, februari 2003.

23:05 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-09-03

33 - Het nieuwe pyramidespel voor exhibistische snobs


Bij Becket las ik over de vijf vragen.
Dit zijn de spelregels:

1. Plaats een reactie in de commentaarbox waarin je zegt dat je ook graag bevraagd wil worden.
2. Ik reageer door je vijf vragen te stellen die je moet beantwoorden.
3. Jij plaatst mijn vijf vragen en jouw antwoorden op jouw eigen weblog.
4. Je vermeldt daarbij deze spelregels.
5. Als anderen bij jou laten weten dat ze bevraagd willen worden, stel je hen vijf vragen.

Dit waren mijn vragen:

Vraag 1 - Morgen schopt JPII ‘totaal onverwacht’ tegen de spreekwoordelijke emmer, en jij wordt op de Pauselijke stoel geplaatst. Maar Verhofstadt zou ook graag paus worden, en wil je in ruil bombarderen tot staatshoofd van België, dat intussen nog snel hervormd werd tot een dictatuur. Welke verantwoordelijkheid kies je, en wat zijn je eerste beleidsdaden?

Geen moeilijke keuze. Paus uiteraard. Noem het platvloers opportunisme of obsessieve luiheid. Als Belgische premier zou ik meteen deze staatkundige separatistische fictie uit 1830 moeten opheffen, en dus ipso facto obsoleet worden. Als Paus zou ik het nog een tijdje rekken. Overigens lijkt het beheren van Vaticaanstad me een makkelijker en creatiever klus dan het beheren van de Belgische staatsschuld, het splitsen van de NMBS, het inwijden van 10.000 flitspalen, en het afschepen van Di Rupo en De Winter.
Beleidsdaden als Paus VH I? Hier past terughoudendheid en schroom. JP I is na 33 dagen gemold omdat hij de geldstromen van de Banco di Santo Spiritu wou blootleggen. De eerste beleidsdaad zou ongetwijfeld zijn, het bevestigen van alle Kerkelijke personaliteiten in hun ambten en privileges. Vijanden krijg je sowieso. En onmiddellijk een landelijke zoektocht organiseren naar een VH look-alike, die alle officiële en publieke taken op zich zou kunnen nemen. Ondertussen zou VH vrij frekwent incognito de Eeuwige Stad intrekken, zich een eeuwigdurend inkomen verzekeren via een sell-and-lease-back operatie van de Sixtijnse Kapel, en de rechten op de laatste brief van Fatima exclusief verkopen aan Playboy. Vervolgens een overlijden ensceneren en tenslotte nog lang en nog gelukkig leven in de Toscaanse heuvels. Good luck, VH II!

Vraag 2 - Welk Monty Python personage lijkt het meest op jou?

Michael Palin. Na Monty Python ging John Cleese zijn komisch genie nog verder exploreren in Fawlty Towers. De uitslover! Michael Palin ging gewoon reizen en en passant lol trappen. Brian en Jezus (beiden van Nazareth) zijn aan het kruis gestorven. Lennon is doodgeschoten. Soms mag je niet te ver gaan, Ringo Starr loopt nog altijd vrolijk rond. De afgang van Cleese in Rat Race, zelfs in DTS, is niet mooi om aan te zien.

Vraag 3 - Wordt dit de eeuw van het Oosten?

Een open doel. Dit wordt niet de eeuw van het Oosten, dit is ze al. George Orwell sprak in 1949 al van Eurazië, Europa wordt gewoon een nostalgisch schiereiland van dit supercontinent. Een soort reservaat, een blank Disneyland, een obsoleet Bokrijk voor China. Kijk gewoon naar de demografie. Zes miljoen Vlamingen and counting down, de nieuwe kindjes zijn Marokkaans, er zijn nu al 1250 miljoen Chinezen, het grootste Moslim-land ter wereld is Indonesië. Binnenkort wordt de "Westerse Cultuur" gebackupt op 1000 S-DVD's, en wil de laatste het licht uitdoen. Allah is groot, maar de Tao, Vishnu en Buddha zijn groter.

Vraag 4 - Is haat sterker dan liefde? Welk gevoel is productiever?

Haat en liefde staan dicht bij mekaar. De tegenpool is onverschilligheid. Haat is de liefde van een drama queen. VH is een Vis en is niet in staat tot Haat. Helaas vaak, want het kan een krachtige positieve drijfveer zijn. "Bemin je vijanden" zei JC, maar VH houdt het eerder op "vermijd je vijanden". Life is too short. En wat de Liefde betreft, ach. De zinnelijke of de platonische?
Q: "What is the difference between eternal love and Herpes?" A: "Herpes is forever." Liefde is zeker leuker dan haat, maar of ze productief is weet ik niet. Moet alles zo nodig productief zijn?
Let op, ik heb de vraag vermeden. Natuurlijk is het de Liefde, platonisch of zinnelijk, wat maakt het uit. Vluchten kan niet meer, schuilen wel, schuilen bij mekaar.

Vraag 5 - Welk beeld staat voor altijd in je geheugen gegrift?

Zoveel. The embarrasment of choice. Je bent Visueel of je bent het niet. Mooie beelden, lieve beelden, droevige beelden, spectaculaire beelden, opwindende beelden, beklijvende beelden, intieme beelden.
Geboorte, dood, de eerste keer sex, de eerste keer de Grand Canyon. Die geleidelijke groene platte lijn op de oscilloscoop in het UIA toen ik de knop van de ademmachine bij mijn moeder op "off" mocht zetten. Dit was Voorbij!
Het ernstige gezicht van de dokter in dat grauwe hoogtechnologisch medisch paleis die vale winterzondagmorgen, die me vertelde dat mijn zoontje slechts 20% overlevingskans had. Dit was het Einde!
Dat lege coupé, de wand en de groene namaakleren bank in de nachttrein Milaan-Brussel toen een klasgenoot me verleidde. Dit was Liefde!
Het acajou salon van mijn grootmoeder toen ik er op 1-jarige leeftijd in mijn buggy voorbij werd gereden, op weg naar buiten. Ik bestond! Die speelgoedpolitieman achteraan in de kleuterklas, toen ik zat te snotteren op mijn eerste schooldag. Dit was Lijden!
De sneeuwman die mijn vader had gemaakt in de achtertuin, toen ik 3 was. Dit was Geluk!
Telkens wist ik, als een soort uitgetreden objectiverende persona, "wow, dit is HET, dit is uniek".
Geen enkel beeld dus, maar een kaleidoscoop, een slide-show.

Foto: interieur van de St.Pieter basiliek in Rome, juni 2002. Een beeld dat de meeste thema's hier verbindt. De Paus, de Cupido-engeltjes, Schoonheid (beelden). En het loopt er vol Aziatische toeristen. En Monty Python moet je er maar bijdenken. VH's Vliegende Kerk?

22:25 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

32 - Stultitia Laus : sprokkels


La nouvelle démocratie est arrivé. En wat doen de kersverse bevrijde democratische Irakese Ahmeds-met-de-hoofddoek? Massaal Westerse porno op CD's branden en op de markt versjacheren, met schotelantennes naar huis zeulen om te ontdekken dat er naast de 2 Irakese IRT-zenders ook nog duizenden andere TV-kanalen bestaan, en GSM's kopen. De mens is blijkbaar een beest dat geobsedeerd is door sex en door honger naar kennis, informatie en communicatie. Drinkwater en brood op de plank is blijkbaar maar bijzaak. Nu ja, we hebben meer hersencellen dan maagcellen. (Bron: BBC-world, 18-sep-2003).

Onloochenbaar is de band tussen de Islamitische terreurorganisatie Al-Quaida en Sadams ex-regime in Irak, aldus de VS-president Bush. Om in dezelfde paragraaf te verklaren dat er helemaal geen bewijzen voor die band konden worden gevonden. Ondertussen gelooft 70% van het Amerikaanse volk wel in die band. Het zal wel zijn zoals met de massavernietigingswapens in Irak. Onvindbaar, dus het beste bewijs dat ze op tijd in veiligheid zijn gebracht. (Bron: BBC-world, 18-sep-2003).

Blogging: "We've all heard that a million monkeys banging on a million typewriters will eventually reproduce the works of Shakespeare. Now, thanks to the Internet, we know this is not true." (Bron: Robert Wilensky)
Een uitzondering: Becket's blog. Meer dan een blog, Vlaanderen's meest interessante kunst- en kultuuragenda. Hartelijk aanbevolen voor je favorieten en dagelijks bijgehouden. Eén aap op één toetstenbord is er dus in gelukt. In de marge, deze blog heeft daarnet zijn 3.000-ste lezer gehaald. Er zijn dus nog cyber-ramptoeristen.

Dekking zoeken, want minister van mobiliteit Bert Anciaux gaat zich weer eens profileren. Voortaan mogen we nog maar 30kmh met de auto, en 70kmh in die zeldzame stukjes van Vlaanderen die nog niet lintbebouwd zijn. In plaats van het land vol te planten met windmolens zoals de vorige troll in de federale regeringscoalitie (Agalev), gaat hij het met nu flitspalen doen. De grijzende en corpulerende "jongen" die zo vertederend in tranen kan uitbarsten voor de camera, volstond het blijkbaar niet om de partij van zijn papa (de Volksunie) op te blazen. Nee, want Bertje wil "de polletiek dichter bij de mensen brengen", en "ervoor gaan". Verder weet hij het ook niet zo goed, als zijn mediageile smoelwerk maar weer op het Scherm komt.

Cancun, de WTO-top in Mexico, is dus mislukt (zie LVB voor meer info). VH, Net- en Schermloos in Praag wist er niks van. De globalofoben juichen. De Europese boeren, met 5% van de EU-bevolking en 2% van het EU-BNP ook. De EU kent zijn vitale prioriteiten dus nog steeds: landbouwsubsidies, landbouwsubsidies, en last but not least, landbouwsubsidies.

Wie ook juicht is de Antwerpse politie. Het misbruik van dienst-GSM's en dienstwagens is duchtig aangepakt, en de criminaliteit is in Antwerpen gedaald. Uiteraard, de ironische link tussen beide fenomenen ontgaat hen blijkbaar.

De koraalriffen, vooral in de Indische Oceaan en in Zuid-Oost Azië sterven aan versneld tempo af, door de stijging van de zeewatertemperatuur. Binnen 20 jaar is het koraal foetsie (Bron: BBC-world, 18-sep-2003). VH zag een paar jaar geleden al een onderwater-Tchernobyl in de Rode Zee, waar alleen kalkstompen overbleven nadat de Doornenster (foto, VH's onderwaterfoto's hier) in slagorde het koraal had opgevreten. Blijkbaar is deze killer-zeester maar secundair. Warm water is de oorzaak. Nog vlug wat gaan duiken, er is nog wat te zien. Maar niet lang meer. Is er een of andere manier waardoor we Bert Anciaux, Paars, de globalisten of de Antwerpse politie hier verantwoordelijk kunnen voor stellen?

1984. Socrates' liefelijke vrouw Xantippe wist het al : ze ging naar het theater, niet om te zien, maar om gezien te worden. George Orwell dreef het nog wat verder. Maar we zijn er bijna. Binnenkort worden alle rijtuigen van de NMBS rookvrij. Toiletten dus voortdurend bezet, want de nieuwe paria van onze maatschappij, de roker, moet toch ergens zijn trekje kunnen doen. Verwacht dus al gauw rookdetectors op de treintoiletten. En niet te vergeten een camera om te zien of je je gevoeg niet doet "terwijl de trein in een station stilstaat". Binnenkort ook elke tien meter een flitspaal om te registreren of je niet sneller rijdt dan Bertje kan stappen, of je niet in je neus peutert, of je je gordel wel om hebt, en of je geen gecopieerde CD-tjes afspeelt. Je ISP houdt al je Net-exploten bij, je bank je spendeer- en geldafhaal-gedrag. Stalin kon er maar van dromen. We zijn er bijna. Een webcam in de slaapkamer, ja zelfs tot in de kist: de Necrocam.

12:52 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

31 - Praag


Een uurtje vliegen en je bent er. Vliegtuig bijna gemist, idiote omleidingen rond Steenokkerzeel, en toch maar braafjes voorbij de wouden flitspalen die, waar men komt langs Vlaams-Brabantse wegen, het landschap toch zo ontsieren. De laptop, 1 digitale camera, 5 sets geladen batterijen, 2 extra geheugenkaartje, 2 paar verse kousen, onderbroeken en t-shirts, en voor VH uiteraard de turbo-haardroger in de rugzak, Praag, here we come.

Eens geland loopt het wat stroef met de taxi, er is een betoging in de regerinsgwijk. Maar de brave soldaat Svejk-chauffeur maakt gelaten en sarcastisch wel een ommetje van 45 minuten via een andere brug over de schoene graue Moldau (Vltava). Onder een loodzware Vlaamse regenhemel. Geen nood, een uur laten zijn we al aan het raamwinkelen in de Pariska Street (Parijsstraat). Vuiton, Cartier, Cardin, en voor VH obscure merk-schoenwinkels, waar Al Bundy zeker nooit moet solliciteren, en waar het schoeisel het equivalent van het pensioen van een oudere brave Tsjechin kost. Dit is immers een mix van ex-communisme en neo-kaptitalisme. Het China van het Westen. Het land van rijke vermetele entrepreneurs en gezagsgetrouwe ex-onderhorigen die het ineens allemaal niet meer kunnen bijhouden. Maar Praag blijft Praag, en al hebben de entrepreneurs met veel gewin frisse verfkleurtjes tegen de Stalingrau verkrachte barokke bijna-Weense gevels geklatscht, het zit heus wel goed met Tsjechië.

Het land waar een Noor zich spotgoedkoop kan dronken drinken, een Brit zich cheap en goed kan volvreten (suggestie: Zlatá Lyra, Michalská 11), een Vlaming nog een pint vindt van 15 frank, en een West-Europeaan betaald kan van bil gaan zonder enige noemenswaardige schade in de portemonnee, dus ook het Bangkok van het Westen. Het loopt allemaal nog niet vlot, ook geen reclame in het straatbeeld, en zeker niet in de Metro, waar de enige kleuren vande wegwijsbordjes komen. Wat een verademing eigenlijk! De Lanterna Magika, het wereldberoemd multimediaal theater (Národni 4, Praha 1), maar niet verpest door goedkope Hollywood-effecten, straten zonder noemenswaardig verkeer waar je de mensen nog hoort praten, maar wel gesloten prachtige Kerken, omdat de Westerse en Oosterse "bevrijder"-toeristenschuimers bezig waren ze leeg te plunderen.

Dit item is opgedragen aan onze bejaarde stadsgids Twzkova, die haar schamele pensioentje op haar zeventigste nog moet aanvullen met rondhossen door de stad, en op te roepen tegen geblaseerde citytrippers. Die in een goor ex-socialistisch appartementje woont in een deprimerende voorstad, maar fier elk gebouw aanwijst van "unsere gute regierung". Die ons met leedvermaak de luxueuze appartement van de communistische ex-presidenten aanwijst, om er in één adem bij te vertellen dat Havel nog altijd in zijn eigen appartementje in de stad woont. Die bij het voorbijrijden van de gigantische sokkel nabij de rivier Moldau (Vltava) waar Stalin eens troonde, niet kan nalaten op te merken dat ze hoopt dat diens standbeeld dat daar ooit in het water is gekieperd, er diep in het water moge blijven rusten. Die met walg het balkon in de burcht toont waar Hitler ooit nog de "Anschulss" heeft uitgeroepen - en zich meteen aandoenlijk excuseert tegenover de aanwezige Duitse toeristen. Die bij het voorbijrijden van een in Wereldoorlog II gebombardeerde brug fijntjes vermeldt dat toen de enige (minieme) schade in Praag door de Amerikanen is aangericht. Die opmerkt dat de meeste buitenlandse staatshoofden reeds in het heilige der heiligen, de Pražský Hrad (Burcht) zijn gepasseerd, maar de Amerikaanse president Bush nog niet - en dat dat voor haar lekker zo mag blijven.

Kortom, dit is een terug vrij(denkend) volk, en ook een mooie illustratie van "nie wieder Kommunismus".

Bij gebrek aan hotspots in Praag om dit item naar het Net door te stralen, dit item maar opgespaard. Foto: het stadsplein in de Oude Stad, half september 2003.

02:52 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-03

30 - Due Torri


Je kan het niet eens Freudiaans noemen. Eén toren, die van Eifel of die van Babel, dat kon een fallisch symbool zijn. Maar twee torens? Wat een sterk icoon is dat de jongste twee jaar geworden. Eind 2002 was er de "The Two Towers", tweede film in de trilogie van de verfilmde "Lord of the Ring" van Tolkien. En exact 2 jaar geleden, op 11 september 2001 (nine eleven), waren er dan die ander twee torens van het WTC in New York, die voor de ogen van de hele wereld tot stof vergingen.

Voor de Amerikanen was het een tweede Pearl Harbour-erlebnis, een donderslag bij heldere hemel, en het besef van eigen kwetsbaarheid in een wereld waar het Kwaad met veel technolgie en weinig bodybags altijd ver van eigen bed kon worden bedwongen. Het was een schok die een zelfgenoegzame natie wakker mepte, niet in het minst door massale media-aandacht en de symboolwaarde van de geraakte doelen. Zesduizend slachtoffers, maar vooral gekrenkte trots. En het besef dat "oorlog" er in het derde millenium heel anders is gaan uitzien.

De herdenking van de slachtoffers van nine-eleven is en zal massaal zijn, met veel "tributes" en "memorial websites". Een unisone koor van rouw en woede. Maar was dit allemaal wel een "donderslag bij heldere hemel"?
Enkele uren na 11/9/2001 begon VH op de Usenet nieuwsgroep be.politics een controversiële draad met als titel, "Een koekje van eigen deeg". Een scherp en pamflettair bericht. Enkele uittreksels:

"Tot walgens toe 'einsturzende neubauten', kiekjes van ground zero, huilende brandweermannen, en vlieg-er-eens-in clips. De clipjes over door Israëli's gedode Palestijnse kinderen zitten waarschijnlijk op een hidden folder van de CNN beeld-brainwash harde schijven."

"De VS en in mindere mate de EU hebben geen enkele affiniteit met de wanhoop waardoor zgn. Islam-terroristen naar (op zich misdadige - maar in de liefde en oorlog is alles toegstaan) extreme middelen grijpen. De VS heeft er geen flauw benul van hoe stuitend haar onvoorwaardelijke en blinde steun aan Israël, de Israëlische nederzettingenpolitiek en het Israëlisch terrorisme tegen Palestijnse burgers in de Arabische wereld (en vooral bij de gewone man in de straat) overkomt."

"Nine-eleven is symbolisch, in die zin dat het heeft aangetoond dat je niet straffeloos koekjes kan blijven bakken in de wereld, zonder af toe wat van eigen deeg terug te krijgen. (Islam)terrorisme is een gevolg, niet een oorzaak. Het geïnstitutionaliseerde terrorisme van de VS via Israël is grondoorzaak. De VS moet daar duidelijk lessen uit trekken, maar de Israël-politiek van het afgelopen jaar laat het ergste vermoeden."

Foto: de twee torens (due torri) in de torenstad San Gimignano in Toscanië. Gelegen op een heuveltop trokken vele edelen, aanvoerders van talloze kuipende en competitieve fracties, hier tijdens de late Middeleeuwen en Rennaissance hun vestingstorens op. Een tijd van oorlogen, intriges en politieke moorden. Wie was verkeerd, wie was juist? Wat was oorzaak, wat was gevolg? Niets nieuws onder de zon. (Foto eind mei 2003).

05:58 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

10-09-03

29 - Islam, God, Moslim en Homo


In het TV1 actualiteitenprogramma "De Zevende Dag" (doorklikken op de site) was er verleden zondag een item over Moslim en homo. Karim Bouzian komt er rond voor uit: hij wil dat er verandering komt. Hij ging in debat met imman Taouil Nordinne.

Nodeloos hier de moed van Karim Bouzian (voorzitter van de Agalev-jongerenorganisatie in Antwerpen) te prijzen, want de kerel riskeert letterlijk zijn leven. De imman draaide onverstoord zijn gemeenplaatsen af, en leverde nogmaals het bewijs dat de Islam vijftig tot honderd jaar ten achter ligt op zijn concurrent en geplagieerde bron, het Christendom. Alleszins qua inpassing in onze Westerse maatschappij. Vrouwen-emancipatie, homo-tolerantie, ach, de apostaat Salman Rushdie heeft het allemaal moeten ondervinden na zijn publicatie van "The Satanic Verses".
De imman Taouil Nordinne haalde nogal vief uit tegen Karim, hij verweet hem een "sociaal geval" te zijn, een "probleem" te hebben, en wreef hem onder de neus dat herenliefde niet mag van Allah, althans niet van de Quran (Koran, Nederlandse versie). Karim aan de andere kant verklaarde bedreigd te zijn, Moslims te kennen die door hun familie waren opgesloten omdat ze zich hadden ge-out, maar dat raakte 's immans kouwe kleren niet. Eigen schuld, dikke bult, zag je hem denken, en hij waste zijn handen in onschuld. Yeah, Allah rulez! Karim mag doen wat hij wil, alleen, dan plaatst hij zich buiten de Islam. Met de sociale dood in zijn milieu en familie als gevolg op zijn minst. Maar is dat allemaal wel zo?

Karim argumenteerde dat de verhouding van gelovige Moslim tot Allah buiten de imman om gaat, en eigenlijk is dat ook wel zo. De imman was wel verontwaardigd toen Karim aankondigde affiches van kussende Islamtische mannen en gehoofddoekte liefkozende Islamitische dames in de Moslim-wijken te zullen ophangen. Want dat zou een "provocatie" zijn. Ach tja, "The People vs. Larry Flynt" was dat blijkbaar ook. De zelfverklaarde vertegenwoordigers van God zijn nu eenmaal blijkbaar minder breeddenkend dan God zelf.

De imman beriep zich (met foute citatie van de verzen trouwens) op het oudtestamentisch Boek van Lut (Lot voor de christenen). Lot en de zijnen zouden Sodom en Gomorra zijn ontvlucht omdat hun volk een engel van God wouden verkrachten. Maar in feite ging het hier om een schending van de heilige gastvrijheid. In de Koran is dit evenement echter duchtig herschreven. De Leugen is groot, en Mohammed is haar Profeet.

Toch wat interessante info voor de imman (bron, klik hier) :
"The [Koran] research conducted proved that Prophet Mohammed was gay with many liaisons with young men throughout the region of his conquests. As the gay lifestyle was not accepted during his time, he could not be open about his sexuality and even had to put some of his lovers to death to protect his image and reputation in the community. In the same vein, he had to write verses in the Koran contrary to his own beliefs so as to please the public who were following him. Many scrolls containing his true writings were found in archeological excavations in the Middle East upholding the gay lifestyle."

Ach, die theoriën heb je in het Christendom ook. (Over Jezus, Lazarus, en Johannes)
"And straightway, going in where the youth was, he stretched forth his hand and raised him, seizing his hand. But the youth, looking upon him, loved him and began to beseech him that he might be with him. And going out of the tomb they came into the house of the youth, for he was rich. And after six days Jesus told him what to do and in the evening the youth comes to him, wearing a linen cloth over his naked body. And he remained with him that night, for Jesus taught him the mystery of the kingdom of God."

Links:
  Al-Fatiha Foundation
  Meer Al-Fatiha
  Mobislam
  Merhaba (fuif volgende vrijdag in Brussel)

Foto : "dien leerling, waar Jezus van hield" (Johannes).

22:49 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28 - Het Evangelie volgens Thomas


De uitgewerkte leer van het Christendom (en de essentie: Godmens, Verrijzenis, Eeuwig Leven) is pas vrij laat na de dood van Jezus op de proppen gekomen, terwijl hier de eerste tientallen jaren na zijn dood, dus bij de directe getuigen, geen sprake van was. Het hele Godmens-verrijzenis verhaal is achteraf verzonnen door de ijverige Paulus, die Jezus zelfs niet persoonlijk gekend heeft. De keuze tussen "echte" evangelies en "apocriefe" gebeurde pas een honderdtal jaar na Jezus' dood.
Een periode blijkbaar van opkalefateren, bijwerken en selecteren in de oorspronkelijke teksten. Het heeft tot het Concilie van Niceae (4de eeuw) geduurd voor ze er ongeveer uit waren. Nu ja, het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria en de Onfeilbaarheid van de Paus is pas heel onlangs "ontdekt". De Heilige Geest heeft namelijk wat tijd nodig.

Bij deze discussies is vaak het Thomas-evangelie op de proppen gekomen, een 60 jaar geleden ontdekt authentiek manuscript door de apostel Thomas (de ongelovige, je weet wel) dat een 17-tal jaar na Jezus' dood zou zijn geschreven, uiteraard door een directe getuige.

Het is thans het oudst gekende geschreven evangelie. Het heeft 1900 jaar verborgen gezeten en is dus ontsnapt aan de Paulinische en andere herschrijfmaniën.

"Stollman, maar ook alle andere onderzoekers die zich de laatste decennia met Thomas hebben bezig gehouden, komen allen tot eenzelfde, voor de christelijke wereld verpletterende conclusie: in de oorspronkelijke leer van Jezus van Nazareth is nergens sprake van de verrijzenis na de dood noch van een eeuwig leven daarna. Niks geen Jongste Dag met oordeel over goed en slecht. Geen Jezus als zoon van God, geen verlossingsdood aan het kruis, geen verrijzenis.
Als Thomas een vrij zuiver, authentiek relaas is over Jezus, dan kan de traditionele theologie niet anders dan hem als een geest in de fles houden.
Toegeven dat Thomas dichter bij de echte Jezus staat dan de heilige evangeliën is immers de dood in de pot voor de kerk."

(bron, klik hier.)

De volledige tekst van het Thomas-evangelie, plus talrijke commentaren en links is hier te vinden. Als je toevallig Christen bent, eerst veiligheidsgordels omdoen, want het is een tough ride.

03:41 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-09-03

27 - Volgens de RIAA staat P2P voor Porn-to-Porn


Gelezen op Slashdot:

"Having largely failed to galvanize public and political action against P2P [peer-to-peer] systems, the RIAA has mounted a campaign to link P2P systems with child pornography (NYT, reg. required). The result is H.R. 2885, which has the remarkably clear and honest intent 'To prohibit the distribution of peer-to-peer file trading software in interstate commerce.'
Amongst other things, the proposed law will require the creation of 'do-not-install beacon products' (do-not-ask, you really don't want to know), force P2P apps to include warning labels thatusers may be exposed to pornography, and require P2P developers and distributors to obtain and store users' personal information -- ostensibly for age verification, but one can think of other reasons that the RIAA might be interested in that info.
Worse yet, even given the 'operation exemption' (Sec. (4)(b)(1)(C) in the bill), applications such as AIM and iChat appear to fall under these provisions."

De kruistocht tegen P2P wordt nu ook de strijd om de ziel van het kind blijkbaar. Sue all the world, sue all the children.

Nog op Slashdot:
"Apparently, the RIAA is planning to offer amnesty to file sharers who promise to delete copyrighted material from their computers. To take advantage, of course, you 'have to send a completed, notarized amnesty form to the RIAA, with a copy of a photo ID.'"

(Zie ook bij DOF). Er wordt niet bijgezegd of je de gedownloade porno wèl mag houden.

12:20 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26 - De quaestie van de spelling van de Uil eindelijk opgelost - Oehoeboeroe


Reeds lange tijd beroert de quaestie van de Naam van de Uil uit de strip van Paulus de Boskabouter (Jan van Oort, aka Jean Dulieu) de usenet nieuwsgroepen nl.politiek en in mindere mate ook be.politics
Volgens sommige foutspellers op deze nieuwsgroepen, zou de naam van de Uil "Oeroeboeroe" zijn (Google 21.800 resultaten), terwijl het in feite "Oehoeboeroe" (Google 38.100 resultaten) is. Deze foutspellers-zonder-ziektebesef (vooral Shogun) weten obstinaat niet van toegeven en hebben in hun arrogantie zelfs een petitie gestart om hun dwaling middels (een overigens pover) stemmenaantal bestendigd te zien.
Om de knoop in deze uiterst belangrijke quaestie eens en voorgoed en defintief door te hakken heeft VH enig opzoekingswerk verricht, en dit is het resultaat.

Bewijsstuk 1 (klik hier).
Paulus, wiens karakter een mengeling is van dat van Dulieu's grootvader en zijn buurman, weerspiegelt ook een gedeelte van Dulieu's persoonlijkheid. "Ik kan mijn figuren alleen echt houden als ik ze op de werkelijkheid ent," legt hij uit, "Ze zijn allen ook afsplitsingen van mijn persoontje. Paulus is niet voor niets in de hongerwinter ontstaan. Voor mij was hij het symbool van bevrijding van jezelf. Zijn vrijgevochten bestaan, alleen in een bos, zonder relaties, zonder maatschappelijke rompslomp, waren voor mij symbolisch."
In de loop der jaren is Paulus omringd door vele vrienden, zoals Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Gregorius de das, en vijanden zoals Eucalypta de heks, Krakras de kraai en Rein de vos. Hun herkenbare menselijke eigenschappen maakten de avonturen van Paulus leesbaar voor een breed publiek, maar vooral voor kinderen.


Bewijsstuk 2 (klik hier), dan doorklikken.
Toen in 1984 het laatste Paulusboek verscheen had Jean Dulieu ongeveer zeventig verschillende karakters gecreëerd naast de oude bekenden Salomo, Oehoeboeroe, Gregorius, Eucalypta en Krakras. Gedurende deze bijna veertig jaar zijn de figuren wel enigszins van uiterlijk veranderd, maar blijken nog altijd populair te zijn. Er zijn nog steeds vele Paulus-fans!

Bewijsstuk 3 (klik hier).
"Uitgangspunt is dat ieder kind wil leren. Ieder kind wil groeien. Een kind wil in de hoogste boom klimmen en net zo sterk worden als zijn vader."Aan het woord is Hilfred Lubbers, die sinds een aantal jaren een eigen goedlopende praktijk voor Remedial Teaching heeft in Bilthoven. Hilfred, die haar praktijk de naam Oehoeboeroe heeft gegeven, heeft een heel eigen stijl ontwikkeld. Ze heeft veel aandacht voor de gevoelsmatige kant van het leerproces, kort gezegd ze leert kinderen leren met het hart.

Deze Waarheid, namelijk dat het "Oehoeboeroe" is, werd al eerder hier geponeerd. Er kunnen daar trouwens ook aardig wat leuke soundclips worden beluisterd van Paulus en Oehoeboeroe.
Nu deze quaestie dus eindelijk definitief en overtuigend is opgelost, kunnen de nieuwsgroepen nl.politiek en be.politics zich thans weer met belangrijker zaken bezighouden.

Tenslotte nog enkele aavullingen op VH's vlog:
Clip 6:   Manta's, manta's en manta's.
Clip 7:   Vlieg-pproach naar LAX (L.A., Ca, VS) over de Sierra.
Clip 8:   VH choco-doop in de duikclub achter de dijk in Wemeldinge (Oosterschelde).
Clip 9:   Een vervolgopdracht die bij deze doop hoorde. Olé!
Clip 10:   VH's erudiete conversatie vooraleer te water te gaan

03:55 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-09-03

25 - Vlogging


Met dank aan "Becket" ©, Skynets beste blog. Citaat:

Effe doordenken: je hebt tekstblogs en fotoblogs, wat is dan de volgende logische stap? Juist, multimediablogs met videobeelden, vaak vlogs genoemd. Ze bestaan al, maar voorlopig komt het niet echt van de grond.
Op de Buzzmachine werpt Jeff Jarvis zich zo'n beetje op als lichtend voorbeeld voor de anderen. Nogal omslachtig allemaal, als je bedenkt dat de charme van een weblog vaak is dat je het snel effe tussendoor kan doen. Niet alleen voor de maker, maar ook voor de gebruiker: een post lezen gaat veel sneller dan een filmpje van een kwartier helemaal uitkijken.

Volgens mij [Beckett] hebben mengvormen nog de meeste kans om aan te slaan: klassieke blogs, die hun commentaar gewoon uitschrijven, maar de boel hier en daar wat opfrissen met (zelfgemaakte) videobeelden in de rand. Misschien zijn die mengvormen wel de enige, echte 'vlogs' en is er voor de rest, vb. bij wat Jeff Jarvis probeert te doen, eigenlijk sprake van iets totaal anders, dat met bloggen weinig vandoen heeft.
_______________

Vanaf nu heeft VH dus ook een vlog gestart, te bekijken in de rechtse kolom. Voldoende (gratis) server-ruimte vinden voor de omvangrijke multimediabestanden is wel een dik probleem. VH heeft dat voorlopig opgelost met backdooring op bestaande sites, pourvu que ca dure, bandbreedte-matig. Een aantal clips:

Clip 1:   VH's zelfmoordpoging in de Grand Canyon.
Clip 2:   VH's favoriete Egyptische duikmaat.
Clip 3:   VH's lievelingsactiviteit tussen 2 duiken (Rode Zee).
Clip 4:   Zonsondergang en varen in de Rode Zee.
Clip 5:   Race tussen 2 live-aboard boten in de Rode Zee.

Na het vinden van de nodige parkeerruimte zal deze vlog af en toe worden aangevuld. De bestanden zijn van het type wmv, en kunnen door de Windows Media Player worden afgespeeld.

Omdat de meeste clips toch over Rode Zeeduiken gaan, is de bijhorende foto op de Rode Zeebodem genomen. Alwaar mijn prettig gestoorde duikmaat er niet beter op had gevonden dan zijn duikapparatuur af te leggen en achterstevoren terug aan te trekken.

13:31 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-09-03

24 - Crazy politics


Een greep uit de korf crazy (Belgische) politieke hete hangijzers.

Feit: de knuffelkangoeroe van een Luiks gezin (Willy of Skippy of Silly) is ontsnapt en maakt thans Limburg onveilig.
Bedenking: weer een verdoken transfer. Limburgse politie en notabelen verkwisten dure werkuren omdat een Waals gezin het vertikte om een afsluiting hoger dan 1m20 rond haar kangoeroespeelruimte op te trekken.

Feit: de hoofddoek voor Moslimmeisjes wordt verboden in een Lakense middelbare school.
Bedenking: al gehoord van nutteloze provocaties? Wie heeft er nu in godsnaam last van dat ding (behalve de draagsters). Er zijn in Vlaanderen generaties opgegroeid met een obsoleet kruisbeeld boven het schoolbord. Aan het AEL: wel ff konsekwent zijn, verplicht de Moslim-jongens ook dat obsoleet ding te dragen.

Feit: Ryannair wordt aangeklaagd voor oneerlijke concurrentie ivm tarieven.
Observatie: Ryannair is geen staats- maar een 100% privébedrijf. En het is nog altijd niet failliet. De NMBS is wèl een staatsbedrijf en wèl failliet. Maar het stationnetje van Comblain-au-Pont met minder reizigers dan personeel draait wel lustig door. Wat is er hier ontspoord? Tijd voor Ryanrail.
Bedenking van de Ryannair spokesman: wij passen gewoon de vrij concurrentieregels toe van de EU. Wie klaagt er ons aan? Niet onze talloze klanten vinden dat onze tarieven te laag zijn, hen hoor je niet. Wel onze concurrenten.

Feit: de bezetting van Irak wordt de VS te duur, en er wordt aan de VN gevraagd een materiële bijdrage te leveren.
Bedenking: Yeah right. Jullie hebben het ding gestart, en er de politieke (en olie) vruchten van geplukt. Betaal het verder zelf. Tenzij de politieke controle en verantwoordelijkheid door de VN wordt gedragen natuurlijk Maar dat zien Powels en vooral Rumsfeld niet zo zitten. Wat dacht je? Van de coalitie van "chocolademakers" (de "weasels" zijn voortaan blijkbaar obsolete terminologie) worden alleen centjes verwacht. Tony Al-Sahaf Blair blijft ondertussen geloven in een peacefull, democratic, happy, en vooral Western Irak.

Raadsel: het Vlaams parlement bereidt twee wetten voor. (1) het ontkennen of schromelijk onderschatten van de financiële transfers naar Wallonië zal worden bedacht met een boete of gevangenisstraf. (2) Vlaanderen krijgt de universele competentie om dergelijke negationisten-misdadigers overal ter wereld (en dus ook in Wallonië) op te sporen en te berechten. Di Rupo heeft al geprotesteerd, want nu moet hij voortaan via de smalle corridor van Rhode-St. Genèse naar La Démence in Brussel.
Vraag: is dit waar of niet waar? Yeah right.

Feit: VH is geflitst in flitspaal-city Leuven op de 4-baans lege ring aan 74 kmh om 3u 's nachts. Serves him right. Hij heeft daarbij een eenzame nachtelijke zwerfkat tussen twee zebrapaden in hypothetisch gevaar gebracht.
Bedenking: met bijna 1000 flitspalen in Vlaanderen en 4 in Wallonië, waar dacht je dat de boetes worden geïnd? In "België". Een waar worden de centjes overwegend uitgegeven? Yeah right, in Wallonië. Een andere verdoken transfer. Vlug signaleren, binnenkort wordt ook dat strafbaar. Flitspaaldemocratie.

Feit: de Amerikaanse Katholieke Kerk wordt geconfronteerd met een miljarden-schadeclaim i.v.m. het Boston-pedoseksualiteit schandaal. Duizenden kinderen hebben daar naast de leer van Christus, ook kennis kunnen maken met de grijpgrage handjes van de clerus. De top wist er van, maar bedekte het liever met de mantel der liefde, dan het aan te geven. Noah, weet je wel
Bedenking: wat Lenin, Marx, Hegel, Voltaire en de Antichrist niet vermochten, lukt het Amerikaanse rechtssysteem met zijn crazy liability claims blijkbaar wel. Het failliet van de Kerk. Als die dame die bij McDonalds een te heet koffiebekertje over haar dijen kreeg al een fortuin ving, hoe gaat de Paus dan die duizenden getraumatiseerde misdienaartjes vergoeden? Vertwijfeld heeft hij Excel opgestart (foto) om de assets van het Vaticaan te becijferen. Bij een gedwongen verkoop is dat niet zo gek veel. Het volgend Vaticaans Concilie wellicht in een gestripte Sixtijnse kapel of in de parochiezaal van Poederlee?

14:45 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |