01-10-03

39 - Messenger Wars & meer techietech


Paniek bij de Vlaamse schooljeugd. De MSN Chatboxen gaan worden afgesloten vanaf 14 oktober. Stel je voor, terug moeten gaan voetballen of buurten bij vriendjes om samen "huiswerk te maken" (bestaat dat nog?). Gedaan met het oeverloos chatten. Pech ook voor de pedofielen die hun slachtoffers met hele bossen van de minderjarige chatboxen plukken. Althans volgens MSN.
Maar is dat wel zo? Microsoft, de aanbieder van MSN Chat, staat er niet om bekend Moeder Theresa te zijn. De ziel van het kind, mag men aannemen, is niet één van de hoofdprioriteiten van Microsoft, de portemonnee misschien wel. De twijfel over de echte beweegredenen om de MSN Chatboxen te sluiten was dan ook algemeen. Volgens commentatoren (zie o.a. hier) waren het eerder - wat dacht je - zakelijke overwegingen die Microsoft tot deze stap hadden gebracht. Chatboxen werden aanvankelijk opgestart om publiek aan te trekken en zo via de advertenties winst te genereren. Maar door het enorm succes van dit intiatief gingen de chatboxen almaar meer bandbreedte en servers consummeren, en de opbrengst uit advententies viel tegen.
De aap kwam ook uit de mouw toen uitkwam dat MSN zijn chatdienst in de VS o.a. wel zou blijven aanbieden, weliswaar via het ingeven van een kredietkaartnummer. Een middel zogezegd om de meerderjarigheid van de gebruikers te controleren. Uiteraard met afhouding van een bescheiden bijdrage, je raadt het. Een handigheidje dus om de gebruikers te laten betalen voor de chatdienst.
De ziel van het kind zal daar wel niet veel mee te maken hebben, want er zijn andere manieren voor pedofielen om aan hun trekken te komen, en er zijn talrijke andere chatboxen, bvb. AOL, Yahoo en in België Place to be. Om nog maar te zwijgen van het goede oude IRC, de moeder van alle chat- en filesharing boxen. In feite kan iedereen een chatbox installeren met de Volano VolcanoChat Software.

Maar er is meer. Wat met MSN Messenger? Wordt deze succesvolle Immediate Messenger ook betalend? Voorlopig blijkbaar niet, al worden niet-MSN clients van deze dienst blijkbaar geblokkeerd vanaf 15 oktober. Een eerste stap? Klik hier. Microsoft wil zijn MSN Messenger (immediate messaging heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers) dan toch zijn dominantie consolideren. Een echte freak heeft natuurlijk alles, MSN, Yahoo, en ICQ (foto). De gedachten zijn vrij, maar niet gratis.

Censuur. Soms zijn de gedachten niet vrij. Politici hebben nogal eens een hekel aan het vrije ongebonden Net, aan alles wat het speurende oog van deze Big Brothers ontsnapt. Dit artikel gelezen op Slashdot.
"India Blocks Yahoo Groups Over Political Content."
"In an attempt to shut down the Yahoo Group of a separatist political movement, the Indian government's CERT organization ended up blocking its country from accessing Yahoo Groups as a whole. China's censorship of the Internet in the past few years has been unsettling, but most people have accepted it as a by-product of China's form of government. Given that India's form of government is clearly different, this is much more chilling.
"

Filesharing. De nieuwe Strokes CD die normaal 20 oktober op de markt komt, is al volledig van het Net te halen (bron: Jim TV). Wat maakt de muziekindustrie zich druk over kleine filesharers? Eerst werk maken van interne lekken graag!
Nog filesharing. De RIAA (belangenvereniging van de muziekverdelers) heeft een miserable 838 reakties gehad op haar "Propere Lei"-programma, waarin privé muziek aanbieders en downloaders amnestie en immuniteit tegen toekomstige vervolgingen werd aangeboden als ze via een notarisacte hun afgehaalde muziek wistten. Een flop, als ik zie dat er op het moment 5,5 miljoen gebruikers online zijn op Kazaa. Voor het verhaal, klik hier.
In ditzelfde artikel leest men dat verschillende P2P-programma aanbieders gemeenschappelijk in de clinch gaan met "tyrannosaurus" RIAA. De strijd over auteursrechteninning hoort niet thuis in de huiskamers van de kleine downloader, maar in de gerechtshoven en in het (VS) Congres. Let werd, er wordt gepleit voor een modern inningsschema, niet voor gratis muziek.
Nog van het P2P front heeft Kazaa de RIAA aangeklaagd omdat het op ongeoorloofde wijze haar P2P-client heeft gebruikt om gebruikers te identificeren. Er staat namelijk in de gebruiksovereenkomst (je weet wel, dat vakje "I agree" dat je altijd gedachtenloos aanklikt) dat zoiets niet mag. Grappig. Lees het hier.

Flitspalen. Vlaanderen wordt volgestouwd met flitspalen, u heeft het ook al gemerkt. Een eerste stap naar een Orwelliaanse maatschappij? Overdreven? In Ierland denkt men eraan om privé voertuigen uit te rusten met camera's die andermans verkeersovertredigingen registeren en doorgeven. Orwell gaat toch gelijk krijgen. Lees het verhaal hier.

October 1. Plots zie ik dat het al 1/10 is. Doet me onwillekeurig steeds weer denken aan één van de beste SF-novellen die ik ooit gelezen heb als SF-verslaafde knaap, namelijk "October the first is too late" van Fred Hoyle, de astronoom-mathematicus uit Cambrige, UK, die ook "A for Andromeda" heeft geschreven. Prachtig! Een merkwaardige fusie tussen SF, cosmologie, geschiedenis, cultuur en natuurkunde. Tijdreizen zo anders als bij Professor Barabas.

Referenties:
Artikel in The Guardian.
Artikel in Infoworld.
Artikel in MSNBC.
Artikel 1 op Yahoo.
Artikel 2 op Yahoo.
Artikel op Slashdot.
Artikel op Techdirt.

00:20 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

De échte freak "Een echte freak heeft natuurlijk alles, MSN, Yahoo, en ICQ (foto). "

Nope, een échte freak gebruikt trillian (helaas geen foto ;-)

Gepost door: the insane | 04-10-03

een... ...echte freak gebruikte trillian. (voor Mickey en Yahoo hun netwerk afsluiten voor trillian)

Gepost door: thunder | 18-10-03

Hugo,

weet jij iets over de gebruiksvriendelijkheid van Messenger Plus?
(zie hier: http://www.msgplus.net/index.php?view=faq&expand=1#whatsthis )

Tot ... ;-))


Gepost door: Flex Flint | 04-11-03

De commentaren zijn gesloten.