26-12-03

41 - Filipijnen:01 12/12/04 - Reizen is altijd een beetje lijden


Het begon al goed. In het toilet (voortaan in het Filippijns CR genoemd, Comfort Room) van Brussel-Zuid een opmerking gemaakt tegen een bende Brusselse spijbelende straatzwerfmarokkanen die de toiletdeuren inbeukten en de gevoegdoeners toeschold dat ze te lang "chieerden", - en prompt achternagezeten met rugzak en al tot op het perron van de TGV naar Parijs. "Racist" was nog het liefste verwijt. Gelukkig droop het groepje schorremorie af bij het naderen van een potige Thalys-veiligheidsagent. "Moed" is deugd die blijkbaar niet in de Koran staat.

De logica van onze NMBS (foto) is ijzersterk. "Niet instappen", vooral als er geen trein staat. Dan maar spoorslags aan 300kmu naar Parijs-CDG, waar het vliegtuig naar Saigon (Ho Chi Minh Ville) klaar staat (foto).
Maar ook Vietnam Airlines kan niet op tegen de Parijse mist, en drie uur op de tarmac wachten op een vrij slot komt bij de 11 uur vlucht.

De wereldpolitiek schuift onder ons voorbij, Tsjechie, Kroatie, Afghanistan, Pakistan, India. Het wordt nagelbijten, want op het in-flight informatieschermpje blijft het geplande aankomstuur in Saigon rond het vetrekuur van de vlucht naar Manila kruipen.
Een gunstige Westenwind vanaf Ergensstan geeft ons echter langzaamaan 15 minuten respijt, en ja hoor, mits speciale opvang in Saigon luchthaven wordt de aansluiting naar Manila op de valreep (in casu een slurf) gehaald. Zelfs de bagage haalt het. Leve Vietnam Airlines en Saigon luchthaven, geen enkele Amerikaan doet hen dit na.

Op de luchthaven in Manila loopt het aanvankelijk goed, al werkt VH's GSM niet. Dan maar aan een politieman gevraagd om VH's vriend op te bellen. Mits een forse fooi uiteraard, dit is Azie. Vriend daagt opgelucht op, omhelzingen worden uitgewisseld, maar... de politieman is een "krokodil" (corrupte functionnaris) en onfutselt VH handig de GSM uit de achterzak, zoals later blijkt.
Tja, da's ook een manier om steeds maar extra GSM-laders over te houden. Het is al de tweede dit jaar. Nokia is blijkbaar erg in trek, niet alleen bij Brusselse Marokkanen.

Cellphone-pikken is trouwens een nationale Filippijnse sport, zoals achteraf blijkt. Mijn verschillende Filippijnse vrienden zijn dit jaar al GSM's ontfutseld in de Mall, op een jeepney (met revolver) en vlakbij huis (met een mes). If you can't stand the heath, stay out of the kitchen. Of ga met Sobelair 14 dagen naar Benidorm frietjes met kip eten en suspens opdoen in Het Laatste Nieuws. De splinternieuwe spotgoedkope (ook dit is Azie) Nokia 6220 met cam, radio, PC-connectivity en kleurenscherm wordt voortaan op de juiste plaats gedragen. Een klein zakje in de jeans kort bij het kruis. Wie in Rome wil overleven moet de zeden der Romeinen aannemen.

15:18 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.