26-12-03

42 - Filipijnen:02 13/12/04 - Kuifje in Kalaookan City


Manila bestaat uit 13 steden. Een stad bestaat uit een aantal barangay's of wijken. VH logeert aanvankelijk bij een vriend in een van de vele minderbedeelde barangay's in Kalaookan City, in het Noorden van de Metro Manila area. In Belgie zouden we het een bidonville noemen, maar niets is minder waar. Arm maar proper. Al snel wordt kennis gemaakt met de Filippijnse "douche" : een vat koud water en een pollepel waarmee je het water over je kop uitgiet. Vreselijk, maar het went. De CR (WC) staat vlak naast de douche, zo kan je namelijk douchen na elke "beurt". Toiletpapier wordt als onhygienisch aanzien. Het went dus.

Een wijk is een hecht sociaal weefsel van buren, vrienden, en vooral familie. De helft van de bevolking is onder de 25, je struikelt er over de kinderen, en overal loopt VH wel neven en nichten van zijn gastheer tegen het lijf. Die willen prompt mee op de foto en vooral kennismaken. Filipino's zijn een uitzonderlijk vriendelijk volk, en algauw ben je niet meer "Joe", maar "Hugo" : elke buitenlander is per definitie een Amerikaan - de Filippijnen zijn een Amerikaanse ex-kolonie - Europeanen zie je nagenoeg niet - zeker niet in Kalaookan City. Afijn, na een paar tochtjes door de stegen heb je al vlug tientallen vrienden. En als je wil zit je cellphone geheugen stampvol, want elke Filipino heeft van kindsafaan blijkbaar zijn statussymbool, de "cell" waarmee hij onophoudelijk "txt" (SMS-t).

Iedereen is bezorg om VH's veiligheid. Na zonsondergang plegen bendes wel eens de straat (nu ja straat, eerder stegen waar ternauwernood een pedicab (fietstaxi) doorkan) over te nemen. Neven en vrienden worden opgetrommeld, en VH - die gekke belg met zijn lang krulhaar (waar iedereen wil aan voelen of het echt is) - verplaatst zich steeds met een volwaardige escorte van klein en groot grut. De verplaatsingen van de bendes worden doorge-txtd, en VH wordt op alle mogelijke al-of-niet kerstfuiven gevraagd.

15:21 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.