26-12-03

46 - Filipijnen:06 14-15/12/04 - Jeepneys en pedicabs


Jeepneys zijn uniek voor de Filippijnen, al schijnen ze ook elders in Azie op te duiken. Het is een totaal ongesubsidieerde vorm van openbaar vervoer, waar Stevaert nog een puntje kan aan zuigen. Qua lijnen, dienstregeling, haltes en uitbating zijn totaal ongereguleerd.
Jeepneys zijn veelal kleurig versierd met een bepaald thema. Religieuze themas komen vaak voor. Met stoere bullbars, toeters en bellen, nabootsing van politiesirenes, en soms met uitstekende stereo binnenin.
De jeepney-etiquette is welomschreven. Je geld wordt doorgegeven van passagier tot passagier met de kreet bayad of bayad do of bayad pisalang tot het bij de chauffeur terecht komt. Die overhandigt het wisselgeld aan de dichtsbijzijnde passagier, en zo komt het weer helemaal tot bij jou. VH heeft een fraaie collectie van jeepneys geschoten, die wellicht later op een website terecht komen.

Als simpele toerist neem je best geen jeepney. Het rittensysteem en de aanduidingen zijn chaotisch, hoewel ze geen probleem opleveren voor de local. Soms zijn ze ook onveilig, maar alleen een local "ruikt" dat. Toon ook nooit je cellphone of portefeuille op een jeepney, je bent ze alras kwijt, met of zonder revolver in je ribben.
De rittenprijs schommelt tussen 5 en 15 Eurocent, een taxi is 10x duurder, maar schept minder risico's.
Uiteraard deed VH de meeste van zijn verplaatsingen in jeepney, het is een interessante belevenis, maar VH had dan ook steeds een lokale vriend of escorte mee.

Pedicaps (een driewielerfiets voor 2 passagiers) zijn algemener in Azie. Ze voeren je naar waar je wilt, op aanvraag. Wel steeds kortere afstanden, of in de nauwe stegen waar geen taxi laat staan jeepney doorkan. Een bijkomend veiligheids-voordeel van een pedicab is dat je gezicht wordt afgeschermd, zodat Westerlingen (zeker met een opvallende haardos) niet worden herkend - Westerlingen die per definitie van het geld schijnen te bulken.

15:43 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.