27-01-04

49 - Veel kindjes, stemmen, Joos en het Vlaams Blok


In de reeks onconventionele verfrissend oncorrecte uitspraken die Kardinaal Joos via P-Magazine en de media onlangs deed was de bedenking over het democratisch proces wel de meest interessante. Een verantwoordelijke familievader met 7 kinderen zou volgens hem meer gewicht moeten krijgen in het stemhokje dan een "snotneus van 18 zonder verantwoordelijkheid".
Het Vlaams Blok pikte hierop in met eenzelfde bedenking, een stem van een huisvader/moeder moet meer doorwegen.
Que?

"Democratie" is een algemene term waaronder de primauteit van het "Volk" wordt verstaan bij de politiek-maatschappelijke ordening. Dus niet God (theocratie), de Koning en de adel (aristocratie), of een select groepje beterweters (oligarchie, tyrannie).
Je had het systeem al eerder in de geschiedenis (het Oude Griekenland bvb.) en het werd langzaam gemeengoed in het Westen na de Amerikaanse (1776) en Franse (1789) Revolutie.

Hoe die democratie wordt ingevuld is een andere zaak. Directe democratie (overleg in volksraden en sovjets) of representatieve (parlementaire) democratie waarbij het "Volk" zijn macht tijdelijk afdraagt aan gemandateerden via periodieke verkiezingen.
In Belgie hebben we altijd dat laatste systeem gehad. Eerst het meervoudig (stemmen alleen voor wie belastingen betaalt, a rato van het bedrag - cijnskiesrecht), dan het meervoudig algemeen stemrecht (iedereen mag stemmen, maar elk huis dat je bezat gaf je recht op 1 stem meer, of zoiets), dan het algemeen enkelvoudig stemrecht (1 man 1 stem), en tenslotte ook het vrouwenstemrecht (1 man/vrouw, 1 stem).

Kardinaal Joos en nu ook het Vlaams Blok rakelen de discussie van de "gewogen" stem weer op. In feite doet het zgn. migrantenstemrecht (dat in feite vreemdelingenstemrecht is) dat ook. De migrantenstemrechters willen impliciet terug naar een soort cijnskiesrecht waarbij niet de nationaliteit maar ook het betalen van belastingen deelname aan verkiezingen legitimeert. Om dat allemaal "ondemocratisch" te noemen is twee bruggen te ver. Het gaat gewoon om een verfijning van de representatieve democratie zoals we die nu kennen, en die zeker geen wet van Meden en Perzen is.
Hetzelfde geldt voor de voorstanders van directe democratie en bindende referenda. Het is niet omdat die het huidig systeem in vraag stellen of willen verfijnen dat die meteen "ondemocratisch" zijn.

Iets anders is of een "gewogen" dus meervoudige stem zich uitsluitend moet baseren op het kindertal. Waarom ook geen bezit, of de hoegrootheid van de betaalde belastingen? De alles-gratis absurditeiten van Stevaert vinden deels hun oorsprong in het feit dat mensen die weinig of geen belasting betalen nu voornamelijk bepalen wat er gebeurt met het geld van diegenen die dat wel doen.
Het is allemaal een delicate evenwichtsoefening, want als je het cijnskiesrecht doortrekt gaat je systeem trekken van een plutocratie vertonen (macht door geld).

Foto: kinderen in de rijstterassen van Banau, N Luzon, Filipijnen. De helft van de Filipijnse bevolking is onder de 25 jaar. Hoeveel stemmen zou dit opleveren?

13:45 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

48 - Filipijnen:08 26/12/03 - Straatdansen


Het kan niet anders, of een volk dat zo van muziek en dans houdt, en regionaal, cultureel en ethnisch zo verscheiden is, moet dat ook tonen in straatdansen. In de week van 16 tot 21 december 2003 vonden de "Regional Competitions" plaats in Manila, waar de verschillende regio's hun beste dansgroepen in traditionele klederdracht naartoe zenden.

Een uitgebreid en kleurrijk schouwpspel, waar ieder zijn bestje beentje voorzet. De batterijen waren halfleeg, en het flash-kaartje halfvol, maar VH heeft toch een boel pixels kunnen opslaan aan de baai in Manila.

Hoeveel verbeten voorbereiding dergelijke competitie vraagt werd achteraf duidelijk in Camiguin. Voor de regionale competitie in Cebu werd er door de schooljeugd tijdens en na schooltijd en ook in weekends op trommen eindeloos geoefend. Het verre gedreun klonk toen vaak tot een stuk in de nacht.

04:03 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

47 - Filipijnen:07 20/1/04 - Vreemdwee


Het is koud in Parijs. Negen graden, en op het perron van de Thalys-TGV in CDG (Charles De Gaulle luchthaven) valt het niet meer te verdringen. We zijn duidelijk terug in IJsland. Saigon-Parijs viel mee, een splinternieuwe Boeing-777 voor 20% bezet dus de voeten languit over de volle 3 zetels en maar maffen. God zeg, wat is er veel ruimte tussen India en de Krim, en weinig ruimte tussen de Krim en Parijs. De volle 13 uur van de vlucht (tja, de straalstroom loopt van west naar oost) wordt vaak en weemoedig gestaard naar het infoschermpje waarop de "afstand van vertrekpunt" steeds maar groter wordt. Is dit thuiskomen? Zo voelt het niet. Heimwee? Vreemdwee!

Manila, Baguio, Banaue, Batad, Banaan, Huang, Luzon, Cagayan de Oro, Camiguin, het is voorbij. Alleen de 7 GByte foto's (6.600) op de laptop blijven. Dat en de overweldigende indrukken, de vele vrienden.
Het wordt een grauwe en mistige thuiskomst via de NMBS en De Lijn. Het Internet ligt uit (kapotte modem - 5 dagen later hersteld), het SIMkaartje moet vervangen (wat is een PUK-code?), de brievenbus met aanslagen, boetes, vorderingen, rekeningen en Aldi-folders moet worden gelicht. Win2000 vertoont nog meer geheugen-lekken dan anders en een ijlings gekochte draagbare harde Maxtor schijf van 200GByte moet de foto's en de rest backuppen. Zo blijf je bezig. De Win2000 herinstallatie is voor straks. Is this the real life, or is this fantasy?

Vaak lopen de zaken anders dan je denkt, en zo komt het dat een vriend en aspirant-fotograaf na Kalaookan de rest van de trip met VH optrekt. Deze foto's zijn genomen (17/12/03) voor de ruines van de Franciskanerkerk in de Intramuros (het oude Spaanse kwartier) van Manila. In een verwoede poging om in dit heilige katholieke land nog heiliger te zijn dan de Paus. Dat was pas het begin van de post-Kalaookan episode. Wordt vervolgd.

02:34 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-04

--- wordt vervolgd


Skynet heeft duidelijk slechte Aziatische peerings. Vanuit de Filipijnen valt moeilijk op de site te geraken. Dan maar alles opsparen voor thuis. Nauwelijks tijd - na Manila, Baguio, de rijstterassen van Banaue, de bergtrips in de dorpen, Nieuwjaar vastgezeten in een bergdorp zonder bussen... en de fotos stapelen zich op. Na 25 uur bus gisteren in Manila terug, vandaag het vliegtuig naar Mindanao... nu in Cagayan de Oro in een netcafe. Morgenvroeg naar het eiland Camiguin, 7 vulkanen, witte stranden, jungle, riffen, duikers en trekkersparadijs. Hopelijk wat rustiger in het resort Secret Cove...
De laptop werkt nog steeds, dus misschien raken sommige foto's en berichten wel online.

Foto: 's Avonds wordt er uiteraard uitgegaan met een vriend in een plaatselijke live-music keet, de Excite. Voor de metalen muur van de mall in Cagayan de Oro wordt 's morgens snel een modelfotoshoot gedaan, en iedereen is tevreden.

18:07 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |