23-03-04

51 - Superboete voor Microsoft


Gisteren heeft de Europese Commissie besloten de Amerikaanse software gigant Microsoft met een superboete van 500 miljoen Euro te bedenken. Da's niet min, zelfs niet voor Microsoft. Zie ook het Techdirt artikel. Reden : de koppelverkoop van de Windows mediaplayer (WMP) samen met het Windows besturingssysteem.
Op die manier zouden onafhankelijke ontwikkelaars van mediaplayers bij voorbaar uit de markt worden gestoten. Want zeg nu zelf, wie gaat nog een mediaplayer kopen als zo'n ding toch al "gratis" in het besturingssysteem zit? Trouwens, je betaalt er ergens toch voor, de brondcode voor WMP's komt niet kant en klaar op stenen tafelen van een berg gewandeld. Het is zoals met de gratis bussen van Stevaert in Hasselt, uiteindelijk vind je de kosten terug in je gemeentebelastingen.

De zaak roept herinneringen op aan de rechtszaak in de VS tegen Microsoft enkele jaren geleden, wanneer Microsoft zijn web browser Internet Explorer "gratis" ging bundelen met Windows. Het marktaandeel van Netscape, aanvankelijk 90%, kalfde toen vlug af naar 10%. Waarmee Microsoft een hinderlijke concurrent galant en efficiënt de keel toewrong.
De zaak is toen op zijn Amerikaans verzand in mistspuiterij en minnelijke schikkingen.
En ergens sneed het argument van Microsoft technisch wel hout, namelijk dat de Internet Explorer integraal deel uitmaakte van het besturingssysteem zelf. Microsoft had het namelijk handig aan boord gelegd, door dezelfde "view" elementen te gebruiken voor het Web als voor de oude File Manager die alleen de lokale harde schijf of remote schijven in het netwerk bekeek.
Oude rotten zoals VH hebben dat nooit kunnen pikken, en zetten de Windows Explorer meteen terug naar de "Classic View". Waarom wil je nu in 's hemelsnaam een schijf met bestanden gaan bekijken als een webpage met hyperlinks, waar een gebruiker normaal nooit met bestanden in aanraking komt. Vooral als je weet waarom ze het zo gedaan hebben. Plat monopolisme.

Maar er is meer dan commerciële dumping. Producten van concurrenten geven vaak kleine of grote problemen met het Windows besturingssysteem. Concurrerende eigen Micrsoft produkten doen dat veel minder.
Microsoft publiceert haar API's wel (dat zijn de "haken" in het besturingssysteem waar toepassingsprogrammatuur op aangrijpt), maar het vermoeden leeft dat er in het besturingssysteem achterpoortjes en wegafsnijdingen zitten die voor de concurrentie worden geheim gehouden. De broncode van Windows is namelijk geheim, in tegenstelling tot die van open besturingssystemen zoals Linux.
Dat ondervond VH toen hij in visualhugo.com geluid wou inbouwen. De puike technische programmeersite theOpenSourcery merkt het volgende op :

"This situation is so shameful it makes one wish a pox on the players and specifically, Microsoft. More and more Microsoft's imperious, hardball tactics at the expense of its users and developers are once again part of the problem and not leading to quick and effective solutions. Once too often again Microsoft is becoming abusive and counterproductive in its treatment of its developers and users as it seeks to establish dominance in a market segment. Microsoft corporate, despite CEO Steve Ballmer's protestations to the contrary, has yet to learn the lesson that interoperability, compatibility and interacting well with major players is now the sine qua non of success in the IT marketplace. Getting down from the soap box; but still wary and weary of the players."

Foto gejat van all4humor.

10:02 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.