30-03-04

53 - Mijn helden - I - Hugo Claus


Binnen enkele dagen (5 april 2004) wordt Hugo Claus 75. VH's boekencollectie loopt in de duizend, maar van Hugo Claus zit er maar eentje bij, vrees ik. Het Verdriet van België.
De boeken zitten grotendeels in kartonnen dozen wegens plaatsgebrek, maar Hugo's poëzie is een deel van VH's hart. Het begon met Een Bruid in de Morgen, het enige toneelstuk waar VH ooit is in opgetreden. En het is nooit opgehouden.
Over Claus schrijven doe je niet, zeker niet in een blog. Claus is een deel van je hart. Als de ziele luystert, tenminste.
Het maakt je even aan het schrikken, 75. Driekwart eeuw. Dra is Hugo dood. Met of zonder Nobelprijs. De dag dat Hugo doodgaat sterft VisualHugo ook een beetje.

Referenties: Studie en Documentatiecentrum Hugo Claus, de Humo-Files: De mijlpalen (7) van Hugo Claus (Humo 3057, 6 april 1999).

_____________________________________________
Claus-agenda: (hier) ontleend:

Op maandag 5 april 2004 wordt Hugo Claus 75 jaar. Om de Oude Meester te vieren, plant Canvas een heuse Claus-week - eigenlijk is het een 11-daagse : van woensdag 31 maart tot zaterdag 10 april. Van 31 maart tot 5 april leest Hugo Claus elke dag een zelf gekozen gedicht voor uit zijn eigen repertoire. Canvas toont ook twee films van zijn hand; er komt een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte documentaire over zijn leven en werk; Voetzoeker besteedt aandacht aan Claus en Nachtwacht probeert de 'mythe Claus' te ontrafelen.

Claus leest voor (van woensdag 31 maart tot maandag 5 april, na TerZake om 20.55u.):
De geselecteerde gedichten zijn: De moeder, Ik schrijf je neer, Michoacan, Asperges me, Op de teevee en Verjarend.

De Verlossing (Filmfan, 31 maart om 21.00u.):
Drama van Hugo Claus uit 2001 naar zijn gelijknamige toneelstuk. Met Jan Decleir, Gilda De Bal, Peter Van den Begin, e.a.

Het Leven & De Werken van Hugo Claus (4 april om 21.10u.; (herh.) 5 april om 23.45u):
In deze documentaire laat Guido De Bruyn 'het leven & de werken van Hugo Claus' vertellen door de meester zelf. Een soort 'Claus by Claus' dus. Daarvoor ging de documentairemaker in de archieven van de VRT en andere zenders op zoek naar interviews en ander beeldmateriaal.
Dit is het eerste deel van een documentair tweeluik over de auteur. Het tweede deel, Omtrent Claus, wordt een internationale co-productie met o.a. Canvas, RTBf, Avro, ZDF en Arte. Deze film, deels fictie, deels documentaire, zal deze zomer gedraaid worden en in het najaar uitgezonden in een drieluik met Louis-Paul Boon en Gerard Walschap.

Nachtwacht (10 april om 22.40u.):
Hugo Claus wordt 75 en is ondertussen uitgegroeid tot zowat de meest mythische schrijver uit de geschiedenis van de Vlaamse letteren. Zelfs het beeld van Claus de vuilbek werd onlangs nog opgerakeld door een kardinaal uit Landskouter. Als orgelpunt van de Claus-week op Canvas probeert Nachtwacht daarom de 'mythe Claus' te ontrafelen.

Watou
Op zondag 5 september 2004 vindt in dit kunstdorp een poëziehappening plaats. De auteur mag voor deze gelegenheid zelf een aantal collega's uitnodigen om voor te lezen. Allen daarheen!
_____________________________________________

Foto: tja, ... Hugo Claus (© Humo)

09:03 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.