30-03-04

53 - Mijn helden - I - Hugo Claus


Binnen enkele dagen (5 april 2004) wordt Hugo Claus 75. VH's boekencollectie loopt in de duizend, maar van Hugo Claus zit er maar eentje bij, vrees ik. Het Verdriet van België.
De boeken zitten grotendeels in kartonnen dozen wegens plaatsgebrek, maar Hugo's poëzie is een deel van VH's hart. Het begon met Een Bruid in de Morgen, het enige toneelstuk waar VH ooit is in opgetreden. En het is nooit opgehouden.
Over Claus schrijven doe je niet, zeker niet in een blog. Claus is een deel van je hart. Als de ziele luystert, tenminste.
Het maakt je even aan het schrikken, 75. Driekwart eeuw. Dra is Hugo dood. Met of zonder Nobelprijs. De dag dat Hugo doodgaat sterft VisualHugo ook een beetje.

Referenties: Studie en Documentatiecentrum Hugo Claus, de Humo-Files: De mijlpalen (7) van Hugo Claus (Humo 3057, 6 april 1999).

_____________________________________________
Claus-agenda: (hier) ontleend:

Op maandag 5 april 2004 wordt Hugo Claus 75 jaar. Om de Oude Meester te vieren, plant Canvas een heuse Claus-week - eigenlijk is het een 11-daagse : van woensdag 31 maart tot zaterdag 10 april. Van 31 maart tot 5 april leest Hugo Claus elke dag een zelf gekozen gedicht voor uit zijn eigen repertoire. Canvas toont ook twee films van zijn hand; er komt een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte documentaire over zijn leven en werk; Voetzoeker besteedt aandacht aan Claus en Nachtwacht probeert de 'mythe Claus' te ontrafelen.

Claus leest voor (van woensdag 31 maart tot maandag 5 april, na TerZake om 20.55u.):
De geselecteerde gedichten zijn: De moeder, Ik schrijf je neer, Michoacan, Asperges me, Op de teevee en Verjarend.

De Verlossing (Filmfan, 31 maart om 21.00u.):
Drama van Hugo Claus uit 2001 naar zijn gelijknamige toneelstuk. Met Jan Decleir, Gilda De Bal, Peter Van den Begin, e.a.

Het Leven & De Werken van Hugo Claus (4 april om 21.10u.; (herh.) 5 april om 23.45u):
In deze documentaire laat Guido De Bruyn 'het leven & de werken van Hugo Claus' vertellen door de meester zelf. Een soort 'Claus by Claus' dus. Daarvoor ging de documentairemaker in de archieven van de VRT en andere zenders op zoek naar interviews en ander beeldmateriaal.
Dit is het eerste deel van een documentair tweeluik over de auteur. Het tweede deel, Omtrent Claus, wordt een internationale co-productie met o.a. Canvas, RTBf, Avro, ZDF en Arte. Deze film, deels fictie, deels documentaire, zal deze zomer gedraaid worden en in het najaar uitgezonden in een drieluik met Louis-Paul Boon en Gerard Walschap.

Nachtwacht (10 april om 22.40u.):
Hugo Claus wordt 75 en is ondertussen uitgegroeid tot zowat de meest mythische schrijver uit de geschiedenis van de Vlaamse letteren. Zelfs het beeld van Claus de vuilbek werd onlangs nog opgerakeld door een kardinaal uit Landskouter. Als orgelpunt van de Claus-week op Canvas probeert Nachtwacht daarom de 'mythe Claus' te ontrafelen.

Watou
Op zondag 5 september 2004 vindt in dit kunstdorp een poëziehappening plaats. De auteur mag voor deze gelegenheid zelf een aantal collega's uitnodigen om voor te lezen. Allen daarheen!
_____________________________________________

Foto: tja, ... Hugo Claus (© Humo)

09:03 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-04

52 - A night in the Opera.


Heb je ook soms het gevoel dat de grond onder je voeten wat onvast voelt? Drie dagen muizenissen, en het begon allemaal met... software.

A_ Eerst en vooral natuurlijk de panne van de Skynet blogs machinerie. Het moet gezegd dat de makers van deze machinerie enorm creatief zijn, en de deze blog-generator zowat de beste is die ik ken.En ik heb er al aardig wat uitgeprobeerd. "Free" zoveel als je wil, commerciële banners die 3/4 van het scherm inpalmen a galore. Maar eens moest het fout lopen, misschien slachtoffer van het eigen enorme succes, te weinig resources voor een gratis product dat onmogelijk zijn advertentiekosten kan dekken?
Nu ja - terzijde - een hartelijk proficiat in elk geval voor de onverdroten ontwikkelaars.
Geen berichten dus de jongste drie dagen, hoewel mijn vingers jeukten, vooral om het duel met één van mijn heel favoriete bloggers, Flex Flint (zie het item van 23/3) aan te gaan. Dus maar wat verder VisualHugo-en op visualhugo.com.
Het medium is de boodschap, maar als je medium teveel tijd opeist smaakt deze boutade van Marshall McLuhan wat bitter.

B_ Gelukkig was mijn TV-kabeldistributie verleden week afgesloten door UPC. Dit moron-bedrijf dat de normen voor de hoegrootheid van administratieve blunders op excellente wijze heeft verlegd, was na een jaar mijn domiciliëring kwijtgespeeld, en had me dus maar op smalband gezet.
Dat betekent VTM en Kanaal 2, en TV1 die ik met een draadje in de antennestekkerbus ook kan krijgen. Nu ja, de keuze tussen VTM en niet-kijken is gauw gemaakt. Ik ben zowaar aan mijn DVD's van les Rois Maudits begonnen, UPC kan fluiten naar het vernieuwen van mijn abonnement, en zeker naar de 50 Euro administratieve kosten voor het heraansluiten. Mijn kosten zijn namelijk 100 Euro, pech.
Spijtig van MTV en BBC-World maar als klankbehang doen mijn bij het Kruidvat gekochte complete werken van Mozart en Haendel het ook goed.

C_ Maar ik dwaal af, de echte muizenissen begonnen met het herschrijven van de CSS stylesheets voor visualhugo.com. Ja een wijzigbare "skin" zou wel leuk zijn. Dus maar diep in de W3 schools en aanverwanten gedoken, en dingen ontdekt waarvan ik geen flauw vermoeden had (PHP was nog maar tenauwernood verteerd).
Maar wacht eens, er bestaan ook andere browsers dan MS Internet Explorer (IE), namelijk de goede oude (en originele) Netscape, en Opera - de Noorse browser die op alle platformen werkt (Mac, Linux) en zichzelf als "the best Internet experience" claimt.
Dus die even afhalen en uittesten, en oh afgrijzen, visualhugo.com werkte onbehoorlijk. Geoptimiseerd voor IE dus, een eufemisme voor Netscape-, Opera-, en waarschijnlijk ook W3C deficiënt.
Voor de techneuten, vooral met de positionering van de floating objecten op een webscherm loopt het mis. Van de grond af aan dus maar door alle sources ploeteren, de aandrift om de Java-scripts te herschrijven maar tendele doorstaan. Als coder in hart en nieren valt me dat moeilijk, ik bedoel het weerstaan aan die verzoeking. De koffiemachine vreet pakken goedkope koffie van Delhaize, mijn longen nog verder verknoeid door teveel sigaretten, maar dit is pas leven.
Terug zoals "vroeger". Muisstil in huis, alleen het getik van het klavier als een klaterende waterval in het paradijs. De frustratie als een code niet werkt, het gegoogel, de opperste vreugde als je het probleem vindt en het visueel ZIET (is dit een tautologie of een pleonasme?) werken.
Ja het medium is dus weer de boodschap geworden, de "content" ligt er wat verwaarloosd bij. Geen kunst, geen Liefde en zelfs geen liefde.
Geen opvolging van mijn contact met mijn favoriete kunstenaar Samoamax, hoewel ik in mei in Madrid bij hem uitgenodigd ben.
Geen politiek, hoewel een sjeik vanuit zijn rolstoel tot bij Allah is gekatapulteerd. Wie had het weer over terrorisme zonder de naam Sharon te laten vallen? Geen politieke fora ook, hoewel mijn goede vriend en spitsbroeder dr.Schepens een mediaster is geworden, althans in polen. Zie dit item op mijn favoriete LVB-weblog.

D_ En wat is nu de bodemlijn? Opera rulez! Software is Kunst. Als je wat verdoofd bent door de grijsblauwe confectie-produkten van verstikkende monopolist Microsoft, en vooral zijn IE, dan is Opera een verfrissend ontwaken.
Mijn lichtjes contraminische instelling brengt me zelfs in de verleiding om dit product te gaan promoten. De as Linux-Opera-Sun-Netscape-Mac, the axis of Good, tegen de the Empire of Evil. En Opera is Europees! Stel je voor, we kunnen geen vliegdekschepen bouwen en geen Oosterse landen onder de voet lopen, maar we hebben wel de beste browser under the Sun. Megasoft!.

Foto: A night at the opera, een CD van mijn favoriete groep Queen.

02:57 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-03-04

51 - Superboete voor Microsoft


Gisteren heeft de Europese Commissie besloten de Amerikaanse software gigant Microsoft met een superboete van 500 miljoen Euro te bedenken. Da's niet min, zelfs niet voor Microsoft. Zie ook het Techdirt artikel. Reden : de koppelverkoop van de Windows mediaplayer (WMP) samen met het Windows besturingssysteem.
Op die manier zouden onafhankelijke ontwikkelaars van mediaplayers bij voorbaar uit de markt worden gestoten. Want zeg nu zelf, wie gaat nog een mediaplayer kopen als zo'n ding toch al "gratis" in het besturingssysteem zit? Trouwens, je betaalt er ergens toch voor, de brondcode voor WMP's komt niet kant en klaar op stenen tafelen van een berg gewandeld. Het is zoals met de gratis bussen van Stevaert in Hasselt, uiteindelijk vind je de kosten terug in je gemeentebelastingen.

De zaak roept herinneringen op aan de rechtszaak in de VS tegen Microsoft enkele jaren geleden, wanneer Microsoft zijn web browser Internet Explorer "gratis" ging bundelen met Windows. Het marktaandeel van Netscape, aanvankelijk 90%, kalfde toen vlug af naar 10%. Waarmee Microsoft een hinderlijke concurrent galant en efficiënt de keel toewrong.
De zaak is toen op zijn Amerikaans verzand in mistspuiterij en minnelijke schikkingen.
En ergens sneed het argument van Microsoft technisch wel hout, namelijk dat de Internet Explorer integraal deel uitmaakte van het besturingssysteem zelf. Microsoft had het namelijk handig aan boord gelegd, door dezelfde "view" elementen te gebruiken voor het Web als voor de oude File Manager die alleen de lokale harde schijf of remote schijven in het netwerk bekeek.
Oude rotten zoals VH hebben dat nooit kunnen pikken, en zetten de Windows Explorer meteen terug naar de "Classic View". Waarom wil je nu in 's hemelsnaam een schijf met bestanden gaan bekijken als een webpage met hyperlinks, waar een gebruiker normaal nooit met bestanden in aanraking komt. Vooral als je weet waarom ze het zo gedaan hebben. Plat monopolisme.

Maar er is meer dan commerciële dumping. Producten van concurrenten geven vaak kleine of grote problemen met het Windows besturingssysteem. Concurrerende eigen Micrsoft produkten doen dat veel minder.
Microsoft publiceert haar API's wel (dat zijn de "haken" in het besturingssysteem waar toepassingsprogrammatuur op aangrijpt), maar het vermoeden leeft dat er in het besturingssysteem achterpoortjes en wegafsnijdingen zitten die voor de concurrentie worden geheim gehouden. De broncode van Windows is namelijk geheim, in tegenstelling tot die van open besturingssystemen zoals Linux.
Dat ondervond VH toen hij in visualhugo.com geluid wou inbouwen. De puike technische programmeersite theOpenSourcery merkt het volgende op :

"This situation is so shameful it makes one wish a pox on the players and specifically, Microsoft. More and more Microsoft's imperious, hardball tactics at the expense of its users and developers are once again part of the problem and not leading to quick and effective solutions. Once too often again Microsoft is becoming abusive and counterproductive in its treatment of its developers and users as it seeks to establish dominance in a market segment. Microsoft corporate, despite CEO Steve Ballmer's protestations to the contrary, has yet to learn the lesson that interoperability, compatibility and interacting well with major players is now the sine qua non of success in the IT marketplace. Getting down from the soap box; but still wary and weary of the players."

Foto gejat van all4humor.

10:02 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-04

50 - Egidius, waar bestu bleven?


Egidius, waar bestu bleven? Egidius had bij mijn weten geen blog, dus "koors" hij maar die dood. Bij VH ligt het wat anders. Een gigantische disk-crash met Murphyaanse afmetingen, en alle foto's en meer foetsie. Een falende PC, leverancier bankroet, een defecte laptop, en meer van dat serieel fraais. Windows 2000 ettelijke keren opnieuw installeren, drivers afhalen en testen, herbeginnen. Schijven wisselen, PC-kaarten wisselen, en dan da capo. Gelukkig zijn er de 200 CD's met backup, en een paar weken om alles weer te sorteren.
De cyberdood is even erg als de dood van Egidius, maar de opwekking is iets makkelijker.

En dan is er natuurlijk visualhugo.com, het eigen domein. Het centrale troetelkind dat voortaan alle foto-albums moet bevatten.
Aanvankelijk wat verder klooien met Javascript, dan maar op PHP/MySql overschakelen. Klein detail, eerst deze omgeving/programmeertaal instuderen, en kijken wat ze kan. CSS implementeren. Proberen een eigen blog in PHP te schrijven als oefening. Op de beperkingen van PHP stoten, en maar verder gaan in Javascript.
Eind goed al goed, de facelift van visualhugo.com is gelukt, vier albums zijn klaar, en de rest kan voortaan met mondjesmaat worden toegevoegd.
Dus toch maar verder bloggen, zij het met mondjesmaat en passend in een overigens chaotisch time-management.
Wie zei het ook alweer? "Time, the final frontier".

Foto: onder het moto "tijd", de tijdloze stad Rome en VH als gladiator. Ook onder het moto "fotografie", is dit een fotomontage met elementen van andere fotografen op het fotografieforum Webaperture waar VH lid is.

13:29 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |