07-01-05

71 - Kuifje in Sumatra, en de Master of Disaster.


Het botert niet tussen de baas van de spoedgevallendienst van het Antwerpse UZA, Luc Beaucourt en minister van Defensie André Flahaut (PS). Flahaut heeft Beaucourt in volle Thailandcrisis een "egotripper" genoemd. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) noemt de verklaringen van Luc Beaucourt aan het adres van de federale hulpcel B-Fast "geheel misplaatst" op de RTBF-radio.
Het Nieuwsblad: "De Waalse excellentie beschikt over een groot ego. Flahaut dirigeert de Luchtmacht alsof het zijn eigen vliegtuigen zijn. Beaucourt is een doorduwer. Veel geduld heeft hij niet. Sinds de operaties in Bam (Iran) is het tussen Flahaut en Beaucourt niet meer goed gekomen. De spoedarts foeterde in Iran op het leger omdat ze te traag en te weinig gemotiveerd waren ('die mannen kwamen mij 's middags om een lunchbreak vragen!')." Zie voor de kritiek van Beaucourt op B-Fast ook Het Laatste Nieuws en Le Soir.

Thailand is opvallend in de media geweest, vooral omdat er op het ogenblik van de ramp veel Westerse toeristen zaten. De communicatie is in Thailand ook veel beter dan in Sumatra (Indonesië) waar de menselijke tol veel hoger ligt. Volgens ingewijden denkt Beaucourt aan een niet-gouvernemtele A-Fast die de trage papiermolen van B-Fast zou omzeilen. Uit Het Laatste Nieuws:

De Antwerpse urgentiearts Luc Beaucourt trekt opnieuw naar het rampgebied in Zuidoost-Azië. Samen met 18 kinderartsen en verplegers wil hij kinderen gaan helpen in het zwaarst getroffen gebied van Sumatra. Maar zonder omkijken naar Unicef of de Belgische overheid. En met een eigen rekeningnummer om zijn actie te steunen. «Ik ben zwaar ontgoocheld in de overheid. Meer zeg ik daar niet meer over. Er is werk aan de winkel.»

Beaucourt trekt naar Sumatra met de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde. Ze vertrekken zondag en keren op 16 januari terug. Beaucourt: «We gaan een week lang kinderen helpen die ziek en hongerig ronddolen.» [...]
Ongetwijfeld om na alle kritiek van de laatste dagen te bewijzen dat hij tenminste van aanpakken weet. Beaucourt en de pediaters trekken naar Sumatra los van de Belgische overheid, los van Unicef en los van het officiële stortingsnummer 000-0000012-12.

Eigen rekeningnummer:
«Als ik op dat geld moet wachten, zijn er weer een paar weken voorbij. Het is nú dat we moeten gaan. Ik heb pediaters en verplegers van de intensive care mee van de VUB, het UZ Gent en het UZ Antwerpen. Antwerpen draait voorlopig op voor de kosten. Eén vliegtuigticket kost 1.000 euro. Maar er zijn dokters die dat bedrag zelf ophoesten. Voor de rest rekenen we op giften van burgers en van de farmaceutische industrie. Ze kunnen storten op 001-0893155-55 met vermelding Indonesië
Dat hij daarmee het gras voor de voeten maait van de «officiële» hulp, ontkent dokter Beaucourt: «De mensen hebben nu gewoon de keuze. Ofwel geven ze geld aan de algemene steun, ofwel specifiek aan de kinderen van Sumatra.»

Links:
Wie is hier nu eigenlijk de baas? (Het Nieuwsblad)
Dokter Beaucourt: "B-fast werkt te traag" (Het Laatste Nieuws)
B-Fast, trop lente aide d'urgence? (Le Soir)
Profielschets Luc Beaucourt (Job at.be)

Foto (klikken om te vergroten) "egotripper" Beaucourt en The Master of Disaster (sic. ingewijden) Flahaut.

03:42 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

12 12 Allemaal mooi om te zien hoe de talrijke euro's binnen stromen in ons land, maar ook in de buurlanden.(bv Nederland)
Wat wel jammer is dat er om de 3 dagen zo veel mensen van de honger sterven als nu bij deze natuurramp.
Jammer dat er hiervoor niet zo diep in de beugel wordt getast. ...zijn dit de gevolgen van de mediacircus..., ...omdat er voor Europese bedrijven minder te rapen valt in Afrika dan in Azië...???

Gepost door: M&G | 07-01-05

De commentaren zijn gesloten.