16-02-05

86 - Qui custodiet ipsos custodes? Ad-Aware, Ad-Unaware, Ad-Ignore, Ad-Bribed?


(Wie bewaakt de bewakers zèlf?)
Ad-aware is in zijn gratis-thuisversie een instrument dat door velen wordt gebruikt om spyware en adware van hun PC te houden.
Dit zijn in het kort stukjes software die op de PC worden geladen bij het bladeren door opzettelijk "geïnfecteerde" websites zonder dat de gebruiker het weet. Soms gaat het gewoon om eenvoudige "third party cookies" (die je surfgedrag registeren en later terugrapporteren naar de "eigenaar" van het cookie, zie hier en hier om te voorkomen), vaak ook om ergere dingen als malware en hijackware.
Die veranderen o.a. je Internet-verkenner opties, installeren toolbars en plug-ins, verbinden je met ongewenste websites, bellen buiten je medeweten peperdure 1-900 (vaak porno) nummers op.

Eric L. Howes is een befaamd Spyware Warrior. Hij publiceert o.a. een lijst van onbetrouwbare anti-spyware anti-adware programma's hier.
Howes heeft heel onlangs ontdekt dat befaamde anti-adware programma's zoals Ad-aware en PestPatrol de detectie en verwijdering van de spyware WhenU hebben gestaakt. Erger nog, bepaalde anti-spyware fabrikanten spelen onder één hoedje met sommige spyware-fabrikanten. Het hele verhaal vind je op Tweakers.net. Enkele uittreksels:

"Een opmerkzame tweaker merkte op dat er enkele vreemde zaken aan de hand zijn met verschillende antispywareprogramma's. Twee populaire antispywaretools, met name Pest Patrol en Ad-Aware, blijken namelijk de spyware van WhenU niet langer te detecteren. WhenU is een softwarebedrijf dat verschillende tools verspreidt die voorzien zijn van advertentieprogramma's. Deze applicaties werden al geruime tijd gedetecteerd en succesvol verwijderd door programma's als Lavasofts Ad-Aware, maar sinds kort is dat niet meer het geval. In de update-aankondigingen van het bedrijf wordt echter geen melding gemaakt van het verwijderen van de WhenU-software uit de malware-definities."

"Bovendien biedt Aluria samen met WhenU een antispywareprogramma aan, UControl genoemd, dat voorzien is van adware die door WhenU aangeleverd werd. Het is volgens de in spywarekringen niet geheel onbekende Eric L. Howes, de ontdekker van dit alles en een onafhankelijke antispyware-expert, op zijn minst opvallend te noemen dat een partner van de adwarefabrikant plots WhenU-detectie inbouwt net nu deze uit concurrenten Ad-Aware en Pest Patrol zonder duidelijke reden verdwenen is. Op zijn vraag om uitleg aan Lavasoft kreeg Howes nog geen reactie."

"In een eerste reactie heeft Lavasoft laten weten dat WhenU inderdaad verwijderd werd uit de definities omdat de software slechts twee TAC-punten (Threat Assessment Chart) zou scoren, terwijl een minimum van drie punten vereist is om in de detectiemechanismen opgenomen te worden. Waarom er van deze verwijdering geen melding werd gemaakt, blijft echter onduidelijk."

Op de support site van Ad-aware is dit topic aanvankelijk verwijderd geweest door Ad-aware, later teruggeplaatst met een officiële uitleg die kant noch wal raakt.
Zie ook het Tweakers.net forum.

Er is niks tegen eerlijke en open-vizier advertenties op sites. Vele sites betalen (een deel van) hun bandbreedte met advertentie-inkomsten. VH maakt er een gewoonte van om bij goede sites (zoals lvb.net) op advertentie-banners te klikken, en zo mogelijk bvb. Amazon bestellingen te doen via deze banners.
Maar junkware? Nee bedankt. En ja, van een anti-spyware programma mag men wel verwachten dat het alle spy- ad- junk- en malware verwijdert. We hebben er als gebruiker niet om gevraagd, het vertraagt ons systeem, het neemt plaats in, het brengt onze privacy in gevaar, het is hinderlijk, het gebeurt zonder ons medeweten en zonder onze instemming, dus moeten we het gewoon niet.

Ad-aware? Nein, danke.

WhenU, we don't need your shit.

(met dank aan Patrick voor het aanbrengen van dit item).

Foto ("klik om te vergroten") Ad-aware? Money-aware? WhenU-ware?

16:40 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Straf verhaal Straf verhaal... Zelfs als Lavasoft eerlijk is, is het op zijn minst domme communicatie. Hups, terug naar de PR-klas. :-)
ik moet dringend is aan Spam Kings beginnen dat op mijn nachtkastje ligt. Schijnt een bizar wereldje te zijn.

Gepost door: Smetty | 17-02-05

bedankt voor de informatie ik ga ze goed gebruiken

Gepost door: andy | 17-02-05

Thanks I was doing a little exploring and realized that you have listed me on your blog. Thanks- I checked out the company I'm keeping on yur blogroll and am flattered. I especially liked "I Know Nothing" and 10x10. I left a response to your comment on my blog that I hope will provide some amusement. I have to give you a heads up because I'm going to change that password (you'll see what I mean when you go there).
ATB

Gepost door: Barbara | 19-02-05

De commentaren zijn gesloten.