31-03-05

103 (D) - Tears in Heaven

103 (D) - Tears in Heaven

Pasen 2005 in Malaybalay, Bukidnon provincie, Centraal Mindanao, Filippijnen. Op Paaszaterdagmorgen (Black Saturday) vertrokken uit "het" busstation in Davao (bekend van radio en TV, zie Valentine bombings). Een lange vreedzame en supersnelle busrit door het prachtige en koele Centraal Mindanese berglandschap dat bijwijlen op de Ardennen, Noord-Wales, Zwitserland en Noord-Californie in de lente lijkt. Al de travel advisories van de Amerikaanse, Britse en Australische ambassades (avoid the Philippines, and certainly Mindanao now) ten spijt, dit is een van 's werelds best bewaarde toeristische geheimen.

In de namiddag aangekomen in Steve's thuisstadje, Malaybalay, de hoofdstad van Bukidnon, besluiten we (wel, eerder ik) de volgende dag (Pasen) naar het Benedictijnerklooster van de Transfiguratie te trekken. Het klooster is vrij nieuw (15 jaar) en kent een groeiend succes bij jongeren in dit jonge meest katholieke land. In Vlaanderen valt het moeilijk monniken onder de 80 te vinden, hier zijn de monniken boven de 35 seniors.

Zoals de stokoude (ik schat hem zeker 35!) Abt uitlegt werd het klooster gesticht door enkele Benedictijnen in Manila die in de geest van St.Benedictus dichter bij de natuur en agrarische handenarbeid wilden komen. Een groot stuk grond werd aangekocht 7 km buiten het centrum, ach, de grond kost hier maar een schijntje. Op een hoogvlakte, met een prachtig zicht op de heuvels en het "sleeping lady" bergmassief rondom. De abdijkerk werd ontworpen door een bekend Filippijns architect, is pyramidevormig en helemaal in lokaal materiaal, dus tropisch hout. Ze bevindt zich op een heuveltop in het domein, en de schuifdeuren rondom zijn integraal in glas, helemaal te openen voor ventilatie, en met een prachtig zicht op de bergen rondom.

Het domein zelf bestaat uit landerijen en nieuw aangeplante tropische bossen. En veel bloemen, bergbloemen, rond de monniken- en gastenverblijven. Klinkt dit niet bekend? Zie Vlaanderen's Middeleeuwse kloosters. Een van de culturen is inlandse koffie, en de abdij heeft ook een koffiebranderij. De know-how, zo zegt de Abt fier, is aangebracht door een passerende Vlaming die - onder de indruk van het Benedictijner-initiatief - ze geleerd heeft hoe je degelijk koffie brandt. Ach, Vlaanderen en de Filippijnen, zijn we niet beide ex-gekoloniseerden van de verschrikkelijke Filips II? En we hebben het niet beide aan de stok op het moment met de eigenwijze His Lam?


Plaatjes gehuisvest op www.imagehosting.us. Het kan wel traag gaan om ze te tonen. Klik op de miniatuur om het volledige plaatje te zien.
Creative Commons License


Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De Abdijkerk en de sleeping lady. Je zal dit bergmassief vruchteloos zoeken op de Microsoft Encarta World Atlas en in Lonely Planet. Steve en ik maken plannen om ze in de toekomst te beklimmen. Dan wel zonder stafkaarten want het leger houdt die geheim. Een lichtgewicht tentje, slaapzak, kompas, spiritusvuurtje, en uiteraard de digitale camera. Behalve de Mount Apo nabij Davao is de sleeping lady de enige plaats waar je de haast uitgestorven Filippijnse arend nog in het wild kan zien.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De Paaskaars 2005 is pas gedoofd. De Paasmis was om 8u 's morgens, maar natuurlijk hebben we ons overslapen. Misschien best zo.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Binnenzicht Abdijkerk.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Buitenzicht Abdijkerk. Achter mijn rug staat de onvermijdelijke security guard met dure verrekijker de omliggende bergen af te speuren naar bommenleggende Moslim-bitches. Of speurt hij naar engeltjes of Filipino Eagles?
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Tankoe foor te ploemen. Tenminste, zo klonk het zonder gaatje in zijn keel. Eviva El Papa!
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Hij is waarlijk verrezen! Laat Allah Hem dat maar eens nadoen! Our God is the Best.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Tankoe foor te ploemen. In Centraal Mindanao bloeien de tuincentra als paarde(n)bloemen in een Vlaamse voorstadfermettepelouse in mei. De Gouden Regenbomen rond de Kathedraal van Malaybalay zijn ondertussen bijna uitgebloeid. Vlaanderen is ondertussen op zomeruur overgegaan precies? Mijn laptop geeft ineens een uur vroeger aan. Toch maar mijn regional settings in Windows aanpassen. Want in october ben ik terug, zeker weten.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Als God aan het altaar (een gigantische monoliet) je niet boeit kan je nog altijd naar de bergen gapen. Of zijn God en de Bergen identiek? There is more between Heaven and Earth, Horatio, than is dreamt of in your philosophy. Ik ben alvast niet pretentieus genoeg om me Atheist te noemen. Je weet maar nooit. Als Hij echt bestaat eet ik liever rijstpap met gouden lepeltjes dan eeuwig te branden in de Hel. Hoewel, Allah's paradijs lijkt me ook wel iets. Die 14 maagden namelijk. De Hemel heeft naar verluidt ook meer GSM-masten dan de Hel. L'enfer, c'est les autres zei Sartres. L'enfer is no cellphone coverage. Stuur me een SMS-je, 0063 9198111299. Tankoe foor te txt-jes.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De landerijen van het Monastery of the Transfiguration.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte En Steve? Tja die leest de gazet terwijl ik de plaatjes schiet. How Mundane. God, Pasen was leuk. See You next year, of na Sint Juttemis, of na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Whatever comes first. Laat het ons maar op 30 februari houden.

10:21 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.