31-03-05

104 (D) - Much Ado About Nothing

De Goede Week 2005 was in de Filippijnen uitgeroepen tot revenge week door de vanuit Mindanao opererende en de met Al-Qaeda gelinkte Moslim-terroristenleider Abu Sayyaf. Dit naar aanleiding van de bloedig neergeslagen gevangenisopstand in Taguig, waarbij o.m. 22 Abu Sayyaf kopstukken omkwamen. Geen lichte jongens, de meesten zaten in voorrarest voor bomaanslagen en KFR's (Kidnap For Ransom), een populair tijdsverdrijf van deze door de Indonesische Al-Qaeda tak en de Saudi's gefinancierde en opgeleide Allah-volgelingen. Na het betalen van het losgeld worden de slachtoffers (waaronder buitenlanders) vaak onthoofd, op grootmoeder Muhammad's wijze.

Aan de afhandeling van deze gevangenisopstand hing nochthans (bij het tussen-de-lijnen doornemen van de Manilaanse pers) een mensenrechten-geurtje. De gevangenen zaten in voorarrest dus nog niet veroordeeld. Ze hadden een interview met de media gevraagd om inbreuken op hun mensenrechten en de rechten van de verdediging aan te klagen, maar de dag voor het interview wordt de bende plots bloedig uitgeschakeld. Vreemd. Er zijn ook geen gewonden, alleen doden. Ook vreemd. Summary killing? Nu ja, een lang proces met dito media-aandacht is handig vermeden, en de doden kunnen ons niet navertellen wat er precies is gebeurd. N.a.v. een oproep van het OIC (Organisation of Islamic Countries) heeft de Filippijnse presidente GMA een grondig onderzoek aangekondigd. Een eufemisme voor doofpot in dit endemisch corrupte land. Sorry, GMA. Maar anderzijds, dit is een oorlog, en de Filippijnen willen Mindanao niet verliezen.

In de pers viel ook een strong travel advisory van de Amerikaanse, Britse en Australische ambassades te lezen. It is very unwise at this moment to travel to the Philippines and to Mindanao in particular, as foreigners will be targeted. De Amerikaanse CIA beweerde over harde aanwijzingen te beschikken voor bloedige aanslagen in Manila en Davao. Gebaseerd op wat? Op hetzelfde soort feilloze bronnen die met zekerheid aantoonden dat er WMD's in Irak waren? De Amerikanen mogen dan al wel satellieten hebben die haarfijn de nummerplaten van auto's kunnen lezen overal ter wereld, maar de geesten en de harten verder dan New Jersey zullen wel altijd een geheim voor ze blijven. Welke bronnen in Mindanao, "Joe"? [Ik word steevast op straat met "Hey Joe" nageroepen, de generische naam voor "Amerikaan". Ik broed ervover om me een custom t-shirt te laten zeefdrukken (1.5 Euro) met "My Name is NOT Joe, I am Jacob Van Artevelde, proud and FLEMISH"]. Jullie JanKezen (Yankees) zijn er allemaal met de staart tussen de benen vanondergemuisd 5 weken geleden na de Valentine bombings. Ik heb tijdens de Goede Week kriskras door het Mindanese binnenland gereisd en er was niks te merken van het Red Alert.

Davao City remains on red alert. Mayor Rodrigo Duterte said Davao City remains on red alert even as the Holy Week passed with no untoward incident. [...] 'The danger is still clear and existing, so we continue with our vigilance and with our security operation.' Duterte explained that more than 2,000 military and police personnel have been deployed to various areas in the city considered prone to terrorist attacks, such as churches. (The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

De kathedraal van Davao is de hele week open geweest, en je kon er ongehinderd in- en uitwandelen, geen politie in zicht. Ach ja, ik werd wel op de vingers getikt door de ordestrijdkrachten omdat ik in het openbaar rookte. Dat mag namelijk niet van de propere burgemeester.

BACOLOD CITY - Police commanders in the Western Visayas have been directed to intensify information gathering following unconfirmed reports that suicide bombers are in Iloilo to alledgedly sow terror in key urban centers in Region 6. [...] PNP regional chief Doroteo Reyes raised the possibility that terrorist groups may strike anytime, particularly in tourist areas. [...] Last week, an estimated 600 kilos of bomb materials were seized from Tyrone Dave Santos, who is said to be a brother of Ahmed Santos, leader of the Raja Solaiman Revolutionary Group, and extremist group of 'Balik Islam' converts.
PNP spokeman Leopoldo Bataoil, who admitted having received numerous threats from Muslim extremist groups, said the police had successfully kept the terrorists on the run.
(The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

ZAMBOANGA CITY - Four members of the Abu Sayyaf Muslim extremist group were killed and a Marine was wounded in a clash in the southern Philippine island of Jolo, the military said Monday. Fighthing broke out on Friday when the Marines encountered about 20 Abu Sayyaf members who were believed attempting to disrupt Good Friday Christian ceremonies in the island's capital town, the military said in its report. (The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

Hoe vredig Centraal Mindanao en Bukidnon ook moge zijn, dit eiland is duidelijk in staat van oorlog met de Islam. Op de noordelijke route tussen Cagayan De Oro en Iligan City verleden maandag was de controle van het leger (PNA) en de Marines opvallend. Een huivering ging door de bus als die 10km voor Iligan City, ter hoogte van Lugait plots in panne viel. Het was namelijk na zonsondergang, en niet-religieus geinspireerde puur criminele bus-overvallen zijn veel talrijker dan bom-aanvallen. Hoewel het vaak Moslims zijn die de bus-overvallen uitvoeren. De Moslims op de bus waren echter gerust, want de overvallers laten hen steeds ongemoeid. Eigen volk eerst zeker?

In Iligan weeral de obligate Filippijnse gastvrijheid ondergaan. Vijf mensen leven op een oppervlak half mijn living. Gemengd gezin (kinderen van twee ouders) die op mekaars lip leven, salon, 1 TV, douche en lamentabele keuken allemaal in een ruimte. In Vlaanderen stof voor het Laatste Nieuws en een familiedrama. Hier werkt dat blijkbaar. Wat lijken de Amerikaanse Schiavo-soap (is dat mens nu nog niet dood?) en BHV plots ver weg. Om 11u 's avonds wordt ik na het avondmaal en wat kletsen onder escorte uit de steegjes en crime prone area veilig naar een taxi begeleid, die me op topsnelheid terugbrengt naar het hotel naast MSU-IIT (Mindanao State University, Illigan Institute of Technology). De trots van Iligan City, de Cristina Waterfalls, zal ik weeral moeten overslaan. Ze zijn nog altijd gesloten na harassments en overvallen door Moslim-jongeren die het gebied blijkbaar tot het hunne hebben verklaard. Ik weet het niet, volgende keer ga ik zelf een kijkje nemen. In elk geval is mijn baggage een stuk lichter nu ik mijn tweedehands PC-materiaal in MSU heb afgeleverd. De goeie ouwe rugzak volstaat, wat voelt het goed om weer beide handen vrij te hebben op reis.

Leaders of the mainstream Moro [Muslim Filipino's] National Liberation Front (MNLF) assured president Arroyo (GMA) the other day that no more renegade factions will emerge from their ranks to disrupt the fragile peace now prevailing in the South.
The MNLF leaders, however, urged GMA to investigate deeper the "socio-political dimension" of the recent hostilities in Sulu between the military and followers of detained former MNLF chief Nur Misuari.
Such an inquiry, they said, will guide the national government in formulating policies that can prevent a repeat of the hostilities.
"It's never too late yet. We, in the MNLF central leadership, are very much willing to sit down with our leaders in the national government for a heart-to-heart dialogue on certain security concerns in Mindanao," said Cotabato City Mayor Muslimin Sema, the MNLF's secretary-general.
(The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

Goed zo. De Filippijnse overheid voert duidelijk een reconquista en plantation politiek in Mindanao om het eiland te her-kerstenen via invoer van Katholieke settlers. Dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe, van beide kanten. In Davao City zijn alle moskees uit het centrum verwijderd, naar de sloppenwijken. Naast de imposante City Hall prijkt parmantig de nieuwe moderne Katholieke kathedraal (terwijl in Bukidnon de Baptisten nochthans het talrijkst zijn). Dat de Moslims deze reconquista niet leuk vinden is duidelijk. De Arabische landen zijn er zelfs verontwaardigd over. Waarbij ze handig vergeten dat ook de Islam eeuwen geleden grote delen van Zuid-Oost Azie heeft ingepalmd tegen de bestaande natuurgodsdiensten in. Alleen op het Buddhisme (Thailand, Myanmar) en het Katholicisme (Filippijnen) heeft de Islam zijn tanden gebroken. Sorry jongens, you can't win them all, wees voorlopig tevreden met Borgerhout en Schaarbeek. En niet vergeten, een reconquista is even legitiem als een conquista. En het staat de Moslims altijd vrij om zich te bekeren tot de Ware God, en niet tot die povere Allah-copie die de pedofiele profeet Muhammad 600 jaar later uit zijn grote teen gezogen heeft. Nietwaar? Ingerukt, Mars.


Plaatjes gehuisvest op www.imagehosting.us. Het kan wel traag gaan om ze te tonen. Klik op de miniatuur om het volledige plaatje te zien.
Creative Commons License

Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Het ontvangstcommitee in het centrale busstation in Davao verleden zaterdag. Leuke speeltjes, die geweren. Let vooral op de coole knapperd met macho zonnebril uiterst rechts.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Zelfs mijn laptop moest er aan geloven. Maar de Service Pack 2 op mijn Windows 2000 installeren ging hem blijkbaar iets te ver. Het lijkt allemaal heel serieus, maar ze gingen maar wat al te graag op de foto. De smiley en "Hey Joe" foto's heb ik zelfs moeten verwijderen, het moet er immers allemaal wat dreigend en serieus uitzien, nietwaar. Mediatruukjes in the making.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Davao City Town Hall. Lijkt verbazend op de City Square uit Back to the Future. All-American. Het symbool voor Davao is de Durian, een heel zoete lekkere tropische vrucht die je best niet eet tijdens een romantische ontmoeting, want hij ruikt als look.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Het busstation van Malaybalay (Bukidnon provincie, Centraal Mindanao). Er zijn haast geen spoorlijnen en prive-auto's in de Filippijnen, en bussen vormen de ruggengraat van het (publiek) transport.

12:11 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

http://downeastblog.blogspot.com "Vijf mensen leven op een oppervlak half mijn living. Gemengd gezin (kinderen van twee ouders) die op mekaars lip leven, salon, 1 TV, douche en lamentabele keuken allemaal in een ruimte."

Hey Joe!!! I'm also a kid of two parents!!!! What a coincidence!!!!

For the rest: fascinating stuff. Keep yourself in one piece. If those Muslims get clobbered too much, you can always tell them there is something like the CGKR.

Gepost door: The Outlaw Michael Cosyns | 02-04-05

Hm... Het CGKR heeft geen bal aan mij te zeggen. Ik post vanuit den vreemde.

Gepost door: VH | 04-04-05

De commentaren zijn gesloten.