31-03-05

104 (D) - Much Ado About Nothing

De Goede Week 2005 was in de Filippijnen uitgeroepen tot revenge week door de vanuit Mindanao opererende en de met Al-Qaeda gelinkte Moslim-terroristenleider Abu Sayyaf. Dit naar aanleiding van de bloedig neergeslagen gevangenisopstand in Taguig, waarbij o.m. 22 Abu Sayyaf kopstukken omkwamen. Geen lichte jongens, de meesten zaten in voorrarest voor bomaanslagen en KFR's (Kidnap For Ransom), een populair tijdsverdrijf van deze door de Indonesische Al-Qaeda tak en de Saudi's gefinancierde en opgeleide Allah-volgelingen. Na het betalen van het losgeld worden de slachtoffers (waaronder buitenlanders) vaak onthoofd, op grootmoeder Muhammad's wijze.

Aan de afhandeling van deze gevangenisopstand hing nochthans (bij het tussen-de-lijnen doornemen van de Manilaanse pers) een mensenrechten-geurtje. De gevangenen zaten in voorarrest dus nog niet veroordeeld. Ze hadden een interview met de media gevraagd om inbreuken op hun mensenrechten en de rechten van de verdediging aan te klagen, maar de dag voor het interview wordt de bende plots bloedig uitgeschakeld. Vreemd. Er zijn ook geen gewonden, alleen doden. Ook vreemd. Summary killing? Nu ja, een lang proces met dito media-aandacht is handig vermeden, en de doden kunnen ons niet navertellen wat er precies is gebeurd. N.a.v. een oproep van het OIC (Organisation of Islamic Countries) heeft de Filippijnse presidente GMA een grondig onderzoek aangekondigd. Een eufemisme voor doofpot in dit endemisch corrupte land. Sorry, GMA. Maar anderzijds, dit is een oorlog, en de Filippijnen willen Mindanao niet verliezen.

In de pers viel ook een strong travel advisory van de Amerikaanse, Britse en Australische ambassades te lezen. It is very unwise at this moment to travel to the Philippines and to Mindanao in particular, as foreigners will be targeted. De Amerikaanse CIA beweerde over harde aanwijzingen te beschikken voor bloedige aanslagen in Manila en Davao. Gebaseerd op wat? Op hetzelfde soort feilloze bronnen die met zekerheid aantoonden dat er WMD's in Irak waren? De Amerikanen mogen dan al wel satellieten hebben die haarfijn de nummerplaten van auto's kunnen lezen overal ter wereld, maar de geesten en de harten verder dan New Jersey zullen wel altijd een geheim voor ze blijven. Welke bronnen in Mindanao, "Joe"? [Ik word steevast op straat met "Hey Joe" nageroepen, de generische naam voor "Amerikaan". Ik broed ervover om me een custom t-shirt te laten zeefdrukken (1.5 Euro) met "My Name is NOT Joe, I am Jacob Van Artevelde, proud and FLEMISH"]. Jullie JanKezen (Yankees) zijn er allemaal met de staart tussen de benen vanondergemuisd 5 weken geleden na de Valentine bombings. Ik heb tijdens de Goede Week kriskras door het Mindanese binnenland gereisd en er was niks te merken van het Red Alert.

Davao City remains on red alert. Mayor Rodrigo Duterte said Davao City remains on red alert even as the Holy Week passed with no untoward incident. [...] 'The danger is still clear and existing, so we continue with our vigilance and with our security operation.' Duterte explained that more than 2,000 military and police personnel have been deployed to various areas in the city considered prone to terrorist attacks, such as churches. (The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

De kathedraal van Davao is de hele week open geweest, en je kon er ongehinderd in- en uitwandelen, geen politie in zicht. Ach ja, ik werd wel op de vingers getikt door de ordestrijdkrachten omdat ik in het openbaar rookte. Dat mag namelijk niet van de propere burgemeester.

BACOLOD CITY - Police commanders in the Western Visayas have been directed to intensify information gathering following unconfirmed reports that suicide bombers are in Iloilo to alledgedly sow terror in key urban centers in Region 6. [...] PNP regional chief Doroteo Reyes raised the possibility that terrorist groups may strike anytime, particularly in tourist areas. [...] Last week, an estimated 600 kilos of bomb materials were seized from Tyrone Dave Santos, who is said to be a brother of Ahmed Santos, leader of the Raja Solaiman Revolutionary Group, and extremist group of 'Balik Islam' converts.
PNP spokeman Leopoldo Bataoil, who admitted having received numerous threats from Muslim extremist groups, said the police had successfully kept the terrorists on the run.
(The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

ZAMBOANGA CITY - Four members of the Abu Sayyaf Muslim extremist group were killed and a Marine was wounded in a clash in the southern Philippine island of Jolo, the military said Monday. Fighthing broke out on Friday when the Marines encountered about 20 Abu Sayyaf members who were believed attempting to disrupt Good Friday Christian ceremonies in the island's capital town, the military said in its report. (The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

Hoe vredig Centraal Mindanao en Bukidnon ook moge zijn, dit eiland is duidelijk in staat van oorlog met de Islam. Op de noordelijke route tussen Cagayan De Oro en Iligan City verleden maandag was de controle van het leger (PNA) en de Marines opvallend. Een huivering ging door de bus als die 10km voor Iligan City, ter hoogte van Lugait plots in panne viel. Het was namelijk na zonsondergang, en niet-religieus geinspireerde puur criminele bus-overvallen zijn veel talrijker dan bom-aanvallen. Hoewel het vaak Moslims zijn die de bus-overvallen uitvoeren. De Moslims op de bus waren echter gerust, want de overvallers laten hen steeds ongemoeid. Eigen volk eerst zeker?

In Iligan weeral de obligate Filippijnse gastvrijheid ondergaan. Vijf mensen leven op een oppervlak half mijn living. Gemengd gezin (kinderen van twee ouders) die op mekaars lip leven, salon, 1 TV, douche en lamentabele keuken allemaal in een ruimte. In Vlaanderen stof voor het Laatste Nieuws en een familiedrama. Hier werkt dat blijkbaar. Wat lijken de Amerikaanse Schiavo-soap (is dat mens nu nog niet dood?) en BHV plots ver weg. Om 11u 's avonds wordt ik na het avondmaal en wat kletsen onder escorte uit de steegjes en crime prone area veilig naar een taxi begeleid, die me op topsnelheid terugbrengt naar het hotel naast MSU-IIT (Mindanao State University, Illigan Institute of Technology). De trots van Iligan City, de Cristina Waterfalls, zal ik weeral moeten overslaan. Ze zijn nog altijd gesloten na harassments en overvallen door Moslim-jongeren die het gebied blijkbaar tot het hunne hebben verklaard. Ik weet het niet, volgende keer ga ik zelf een kijkje nemen. In elk geval is mijn baggage een stuk lichter nu ik mijn tweedehands PC-materiaal in MSU heb afgeleverd. De goeie ouwe rugzak volstaat, wat voelt het goed om weer beide handen vrij te hebben op reis.

Leaders of the mainstream Moro [Muslim Filipino's] National Liberation Front (MNLF) assured president Arroyo (GMA) the other day that no more renegade factions will emerge from their ranks to disrupt the fragile peace now prevailing in the South.
The MNLF leaders, however, urged GMA to investigate deeper the "socio-political dimension" of the recent hostilities in Sulu between the military and followers of detained former MNLF chief Nur Misuari.
Such an inquiry, they said, will guide the national government in formulating policies that can prevent a repeat of the hostilities.
"It's never too late yet. We, in the MNLF central leadership, are very much willing to sit down with our leaders in the national government for a heart-to-heart dialogue on certain security concerns in Mindanao," said Cotabato City Mayor Muslimin Sema, the MNLF's secretary-general.
(The Philippine Star, 29 Maart, 2005)

Goed zo. De Filippijnse overheid voert duidelijk een reconquista en plantation politiek in Mindanao om het eiland te her-kerstenen via invoer van Katholieke settlers. Dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe, van beide kanten. In Davao City zijn alle moskees uit het centrum verwijderd, naar de sloppenwijken. Naast de imposante City Hall prijkt parmantig de nieuwe moderne Katholieke kathedraal (terwijl in Bukidnon de Baptisten nochthans het talrijkst zijn). Dat de Moslims deze reconquista niet leuk vinden is duidelijk. De Arabische landen zijn er zelfs verontwaardigd over. Waarbij ze handig vergeten dat ook de Islam eeuwen geleden grote delen van Zuid-Oost Azie heeft ingepalmd tegen de bestaande natuurgodsdiensten in. Alleen op het Buddhisme (Thailand, Myanmar) en het Katholicisme (Filippijnen) heeft de Islam zijn tanden gebroken. Sorry jongens, you can't win them all, wees voorlopig tevreden met Borgerhout en Schaarbeek. En niet vergeten, een reconquista is even legitiem als een conquista. En het staat de Moslims altijd vrij om zich te bekeren tot de Ware God, en niet tot die povere Allah-copie die de pedofiele profeet Muhammad 600 jaar later uit zijn grote teen gezogen heeft. Nietwaar? Ingerukt, Mars.


Plaatjes gehuisvest op www.imagehosting.us. Het kan wel traag gaan om ze te tonen. Klik op de miniatuur om het volledige plaatje te zien.
Creative Commons License

Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Het ontvangstcommitee in het centrale busstation in Davao verleden zaterdag. Leuke speeltjes, die geweren. Let vooral op de coole knapperd met macho zonnebril uiterst rechts.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Zelfs mijn laptop moest er aan geloven. Maar de Service Pack 2 op mijn Windows 2000 installeren ging hem blijkbaar iets te ver. Het lijkt allemaal heel serieus, maar ze gingen maar wat al te graag op de foto. De smiley en "Hey Joe" foto's heb ik zelfs moeten verwijderen, het moet er immers allemaal wat dreigend en serieus uitzien, nietwaar. Mediatruukjes in the making.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Davao City Town Hall. Lijkt verbazend op de City Square uit Back to the Future. All-American. Het symbool voor Davao is de Durian, een heel zoete lekkere tropische vrucht die je best niet eet tijdens een romantische ontmoeting, want hij ruikt als look.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Het busstation van Malaybalay (Bukidnon provincie, Centraal Mindanao). Er zijn haast geen spoorlijnen en prive-auto's in de Filippijnen, en bussen vormen de ruggengraat van het (publiek) transport.

12:11 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

103 (D) - Tears in Heaven

103 (D) - Tears in Heaven

Pasen 2005 in Malaybalay, Bukidnon provincie, Centraal Mindanao, Filippijnen. Op Paaszaterdagmorgen (Black Saturday) vertrokken uit "het" busstation in Davao (bekend van radio en TV, zie Valentine bombings). Een lange vreedzame en supersnelle busrit door het prachtige en koele Centraal Mindanese berglandschap dat bijwijlen op de Ardennen, Noord-Wales, Zwitserland en Noord-Californie in de lente lijkt. Al de travel advisories van de Amerikaanse, Britse en Australische ambassades (avoid the Philippines, and certainly Mindanao now) ten spijt, dit is een van 's werelds best bewaarde toeristische geheimen.

In de namiddag aangekomen in Steve's thuisstadje, Malaybalay, de hoofdstad van Bukidnon, besluiten we (wel, eerder ik) de volgende dag (Pasen) naar het Benedictijnerklooster van de Transfiguratie te trekken. Het klooster is vrij nieuw (15 jaar) en kent een groeiend succes bij jongeren in dit jonge meest katholieke land. In Vlaanderen valt het moeilijk monniken onder de 80 te vinden, hier zijn de monniken boven de 35 seniors.

Zoals de stokoude (ik schat hem zeker 35!) Abt uitlegt werd het klooster gesticht door enkele Benedictijnen in Manila die in de geest van St.Benedictus dichter bij de natuur en agrarische handenarbeid wilden komen. Een groot stuk grond werd aangekocht 7 km buiten het centrum, ach, de grond kost hier maar een schijntje. Op een hoogvlakte, met een prachtig zicht op de heuvels en het "sleeping lady" bergmassief rondom. De abdijkerk werd ontworpen door een bekend Filippijns architect, is pyramidevormig en helemaal in lokaal materiaal, dus tropisch hout. Ze bevindt zich op een heuveltop in het domein, en de schuifdeuren rondom zijn integraal in glas, helemaal te openen voor ventilatie, en met een prachtig zicht op de bergen rondom.

Het domein zelf bestaat uit landerijen en nieuw aangeplante tropische bossen. En veel bloemen, bergbloemen, rond de monniken- en gastenverblijven. Klinkt dit niet bekend? Zie Vlaanderen's Middeleeuwse kloosters. Een van de culturen is inlandse koffie, en de abdij heeft ook een koffiebranderij. De know-how, zo zegt de Abt fier, is aangebracht door een passerende Vlaming die - onder de indruk van het Benedictijner-initiatief - ze geleerd heeft hoe je degelijk koffie brandt. Ach, Vlaanderen en de Filippijnen, zijn we niet beide ex-gekoloniseerden van de verschrikkelijke Filips II? En we hebben het niet beide aan de stok op het moment met de eigenwijze His Lam?


Plaatjes gehuisvest op www.imagehosting.us. Het kan wel traag gaan om ze te tonen. Klik op de miniatuur om het volledige plaatje te zien.
Creative Commons License


Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De Abdijkerk en de sleeping lady. Je zal dit bergmassief vruchteloos zoeken op de Microsoft Encarta World Atlas en in Lonely Planet. Steve en ik maken plannen om ze in de toekomst te beklimmen. Dan wel zonder stafkaarten want het leger houdt die geheim. Een lichtgewicht tentje, slaapzak, kompas, spiritusvuurtje, en uiteraard de digitale camera. Behalve de Mount Apo nabij Davao is de sleeping lady de enige plaats waar je de haast uitgestorven Filippijnse arend nog in het wild kan zien.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De Paaskaars 2005 is pas gedoofd. De Paasmis was om 8u 's morgens, maar natuurlijk hebben we ons overslapen. Misschien best zo.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Binnenzicht Abdijkerk.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Buitenzicht Abdijkerk. Achter mijn rug staat de onvermijdelijke security guard met dure verrekijker de omliggende bergen af te speuren naar bommenleggende Moslim-bitches. Of speurt hij naar engeltjes of Filipino Eagles?
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Tankoe foor te ploemen. Tenminste, zo klonk het zonder gaatje in zijn keel. Eviva El Papa!
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Hij is waarlijk verrezen! Laat Allah Hem dat maar eens nadoen! Our God is the Best.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Tankoe foor te ploemen. In Centraal Mindanao bloeien de tuincentra als paarde(n)bloemen in een Vlaamse voorstadfermettepelouse in mei. De Gouden Regenbomen rond de Kathedraal van Malaybalay zijn ondertussen bijna uitgebloeid. Vlaanderen is ondertussen op zomeruur overgegaan precies? Mijn laptop geeft ineens een uur vroeger aan. Toch maar mijn regional settings in Windows aanpassen. Want in october ben ik terug, zeker weten.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte Als God aan het altaar (een gigantische monoliet) je niet boeit kan je nog altijd naar de bergen gapen. Of zijn God en de Bergen identiek? There is more between Heaven and Earth, Horatio, than is dreamt of in your philosophy. Ik ben alvast niet pretentieus genoeg om me Atheist te noemen. Je weet maar nooit. Als Hij echt bestaat eet ik liever rijstpap met gouden lepeltjes dan eeuwig te branden in de Hel. Hoewel, Allah's paradijs lijkt me ook wel iets. Die 14 maagden namelijk. De Hemel heeft naar verluidt ook meer GSM-masten dan de Hel. L'enfer, c'est les autres zei Sartres. L'enfer is no cellphone coverage. Stuur me een SMS-je, 0063 9198111299. Tankoe foor te txt-jes.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte De landerijen van het Monastery of the Transfiguration.
Klik hier voor het plaatje in oorspronkelijke grootte En Steve? Tja die leest de gazet terwijl ik de plaatjes schiet. How Mundane. God, Pasen was leuk. See You next year, of na Sint Juttemis, of na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Whatever comes first. Laat het ons maar op 30 februari houden.

10:21 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-05

101 (D) - Goede vrijdag 2005 in Mindanao (Filippijnen)

Geen kat op straat, alle winkels en netcafees dicht, uiteindelijk toch eentje open gevonden. Hier wordt Goede Vrijdag nog echt gevierd, zoals in het verre Vlaanderen 100 jaar geleden. Tenminste in de christelijke enclave Davao, een miljoenenstad in het zuiden, midden moslim-gebied.

In Manila verleden week heerste er een staat van lichte paniek. Abu Sayyaf, de bendeleider van de gelijknamige moslim-terroristenbende in Mindanao had beloofd de "oorlog" vanuit Mindanao 1000 km noordelijker midden Manila te brengen: "We will bring the war right onto your doorsteps". Wat dat betekent, wel, zie de zgn. Valentine-bombings van verleden maand, waarbij ettelijke verborgen bommen in passagiersbussen een 8-tal dodelijke slachtoffers maakten. De Manilano's zijn echter niet onvoorbereid. Vijftienduizend extra zwaarbewapende militairen en politiemannen worden in strategische plaatsen opgesteld, zoals busstations en shopping malls.

Mijn vlucht naar Mindanao verleden zondag (in het holst van de nacht, zie foto) verliep echter vlotter dan ooit tevoren. Minder controle van baggage en minder fouilleringen dan anders, of word je het gewoon? Omdat de Goede Week in de Filippijnen grotendeels een verlofperiode is zat het vliegtuig bomvol, en de enige plaats vrij was zondagnacht om 3u. Wel, de Filipino's noemen 3am gewoon "early morning". Nabij de evenaar verschuift de actieve dag namelijk enkele uren naar voren, scholen en bedrijven beginnen om 6-7u 's morgens.

Click here to view in original size

Aangekomen in Cagayan De Oro het gebruikelijke vriendelijk gesjacher met de taxi-chauffeurs voor mijn rit naar het Agora busstation vlot overleefd. Het helpt als je hun trukken-arsenaal doorhebt. "Bus very unsafe my friend, terrorists. We bring you to Valencia safe for very low price". Duizend pesos nog wel, 13 Euro. Wel, de bus doet het voor 1 Euro, is airco-ed en heeft slaapzetels en video aan boord. Ze beseffen dat hun pleidooi vruchteloos is. Mijn lol kan niet op als ik vanuit de bus later onderweg de overladen taxi langs de kant van de weg in panne zie staan. Want hij kon het natuurlijk niet nalaten onderweg nog extra passagiers op te pikken, allemaal voor dezelfde low price.

In Valencia Steve thuis opgepikt, en even de obligate Filippijnse gastvrijheid doorstaan. Maar we moeten doorgaan, we hebben immers nog een lange bustocht voor de boeg, dwars door de "gevaarlijke" bergen van Centraal Mindanao, tot in Davao. Steve is een echte goudmijn qua kennis over Mindanao, de Filippijnse politiek en economie, dus de lange rit is op geen moment vervelend. En vrij diskreet waakt het leger in de bus, zie foto's. Toch maar steels gedaan met de GSM-camera, want militairen fotograferen is illegaal, en de lieverds zaten vlak naast mij.

Davao ligt op 7 graden noorderbreedte, vrij kort bij de evenaar, en het is er bloedheet, maar alles went. De steden hebben belangrijke legislatieve macht in de Filippijnen, zeker zo ver van Manila. De burgemeester is een properheids-fanaat, en dus is het illegaal om op straat te roken. En binnen mag je ook al niet. Zucht. Afijn, de straten zijn proper, geen bedelaars en dronkaards op straat. En op borden in het groot: de doodstraf aan carjackers en drugdealers. Wel afdoend.

Overigens is summary killing erg populair in Mindanao, het grootste deel van de criminaliteit heeft niet te maken met moslims, maar met drugs. Drugdealers en -gebruikers worden in het openbaar door "onbekenden" neergeschoten. Tja, wapenbezit is vrij in de Filippijnen. Het is wel grappig als je in winkels en kapsalons een bordje ziet met het vriendelijk verzoek je gun tijdelijk in de paraplubak te deponneren. Waarom summary killings? Wel, het gerecht is traag en corrupt. De grootste misdadiger gaat vrijuit door zijn proces te rekken en de duurste advokaten te betalen. Het slachtoffer staat vaak in de kou. En een kogel kost maar 36 pesos (50 Eurocent) voegt Steve er veelbetekenend aan toe. In de stad Valencia gaat trouwens het gerucht dat alle publieke anonieme executies door de burgemeester zelf worden georganiseerd. De staat en de stad heeft namelijk ook geen geld voor dure processen.
Toen ik het geval Dutroux vertelde, met zijn 10 camions dossiers en acht jaar vooronderzoek, zijn nieuwe gerechtszaal, zijn gepamper - moest hij lachen. Jullie hebben duidelijk geld teveel, bij ons was die vent de eerste maand al neergelegd, desnoods door een omgekochte cipier. The Wild, Wild East.

Het Eagle Conservation Center bezocht. De haast uitgestorven Filippijnse arend wordt er in gevangenschap gekweekt en van uitsterven gered. Later meer.

Click here to view in original size

Na een paar dagen vertrokken via gammele ferry naar het kleine eiland Talikud, in de baai van Davao. The simple life. Geen electricteit, geen zoetwater, geen auto's, maar de zee is altijd vlakbij. Ik heb uiteraard mijn snorkelmateriaal mee. En het enige dorpje Santa Cruz (zie foto's) is niet echt Beverly Hills maar de vis is er uiteraard vers, en op het tropenstrand gebraden smaakt die duizendmaal beter dan in de Comme Chez Soi. Aan 1 Euro de kg. En het bier aan 13 pesos (15 Eurocent), en de sigaretten aan 28 pesos (32 Eurocent). Meer moet dat niet zijn.

Foto: kinderen op een boot in Santa Cruz, Goede Vrijdag 2005, Talikud, Zuid-Mindanao, Filippijnen. (klikken op de foto's om te vergroten)

06:12 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

100 (D/E) - Het Daget in den Oosten / The Day Breaks in the East

Sunrise over Mindanao (Philippines), seen from Ozamis harbor.
Sunrise over Mindanao (Philippines), seen from Ozamis harbor
Het daget in den oosten,
het lichtet overal,
hoe luttel weet mijn liefken,
och, waar ik henen zal.

Och, waren't al mijn vrienden,
die mijn vijanden zijn,
ik voerd'u uiten lande,
mijn lief, mijn minnekijn.

Dats waar zoudt gij mij voeren,
stout ridder welgemeid?
Ik ligg' in mijns liefs armkens,
met groter waardigheid.
At dawn the sun is rising,
light through the world does flow,
how little does my love know,
o, whither I shall go.

My enemies surround me,
if they my friends would be,
my love, my sweet,
I'd take thee over the stormy sea.

Then whither would you take me,
o knight so brave and gay?
The arms of my beloved
will hold me everyday.
Gertrude van der Oosten, 1330-1358 [Dutch] [English] - Antwerps Liedboek, 1544.
English translation ©Amaranth13.

I thought this was an appropriate citation to start my journey. But like all citations, this fragment is out of context. The meaning of this medieval Dutch poem is somewhat obscured by it's merry English translation that sacrifices clarity to rhyme. If there is one thing that's simply untranslatable, it's poetry.
The last verse, I would translate like this: "So where would you take me then, you naughty and jolly knight? I already do have a Lover; I'm lying in His arms, and He is far more worthy than you!".

Gertrude van der Oosten was a beguine. In the years during and after the 200 years of the Crusades, say from the First Crusade (1095-1099) to the Ninth Crusade (1271-1272) there had been multitudes of women widowed and orphaned by these wars. They couldn't find a husband (scarcity on the market), so beguines flocked together in walled compounds (beguinages) or ghettos to seek shelter from their rough surroundings. As a sort of sublimation, some of them imagined (like nuns) that Jesus was their groom, and that's the Lover Gertrude is referring too.

Gertrude was so taken by her more worthy Lover, that she forsaked the carnal temptations of a naughty and jolly knight that passed by, and probably just wanted to have a good time. Gertrude was so much in love with Jesus that she developed a syndrome called hysterical conversion, a psychosomatic disorder in which bodily organic dysfunctions (e.g. blindness, paralysis) are the result of an extreme state of mind. In her case, it was the stigmata, or mimicry of the alleged wounds of Jesus on the cross.

"It is said that blood flowed seven times a day from the wounds of Venerable Gertrude van der Oosten (1330-1358). Alarmed by the multitude of people who flocked to witness the wonder, she begged that the favor might be withdrawn, and her prayer was so far granted that the blood ceased to flow, but the marks of the stigmata remained as colored scars."

"Stigmata is usually accompanied by several other supernatural phenomena, including the powers of prophecy and healing, bilocation (being in two places simultaneously), levitation, and very often inedia (the ability to forgo nourishment)."

More supernatural and slightly morbid fun to read here.

05:54 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-03-05

99 (E/D) - Weirdports / Kluchthavens

From now on, and for a few months, this weblog is going to be more of a lifeblog, photoblog and a travelblog. Don't complain, you didn't pay for this stuff anyway. A man has to do what a man has to do. East is East, and West is West, and sometimes the twain do meet. Het daghet in den Oosten (Day breaketh in the East). May the laptop and the digital camera be with me, always. Unless some enlightened Muslims taeketh it away from me in Mindanao (Philippines).

Voor een luttel aantal maandjes zal deze weblog er meer uitzien als een levenslog, een kiekjeslog en een reislog. Waar een wil (flitspaal) is, ben ik weg.
Het daghet in den Oosten, het lichtet overal, hoe luttel weet mijn Vlaend'ren, och, waar ik henen zal (hier).
Het ga u goed, Mijn Land, waar eertijds de klaprozen bloeiden, en de brem, en het bronsgroen eikenhout. En nu de flitspalen, de ochtendfiles, de bevoegdheidsconflicten, de MER-rapporten, en het CGKR. Draai maar lekker verder uw nestel af voor uw Waalse vriendjes en de dure fictie van "Belgische" chocolade. En voor een per krantenadvertentie aangezocht taai Koningshuis dat Congolezen de handen liet afhakken en een kwart van de Vlaamse kiezers op 50m afstand wil houden. Het valt jullie wel duur uit he, die 12 miljard Euro per jaar?
Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht nr... Op naar de gordel van smaragd. E.D.Dekker was niet goed wijs om in het grijze Holland te zitten zeuren.

Et pour les francophones, la même chose, comme toujours. Le poète a dit la vérité, il doit être executé. Soignez bien votre Cools. Et Van Cau, et Di Rupo et Onckelinckxsz, et tous ces autres Wallons authentiques.
Heureux qui comme Ulysse a fait un beau voyage... Prochainement, de l'Orient.


External images hosted by www.imagehosting.us. It might be slow. Click on a thumbnail to view the image.
Creative Commons License


Click here to view in original sizeYES to globalization, as long as you have the plastic to match it. We all like your credit cards. No racism and cultural prejudices here. Not Allah (His Name be praised) rules the world, but the Holy Trinity of the Yen, the Euro, and the poor $Dollar.
Kuala Lumpur Airport.
Click here to view in original sizeAnd this how dawn looks like in Kuala Lumpur (Malaysia). Like any dawn on any airport in the world, I suppose. Is this Truly Asia?
Click here to view in original sizeNow this is what they call luggage handling in Cagayan de Oro (Mindanao, Philippines). Isn't it straightforward? You just see the guys handling and throwing it. No excuses. You can even see the guy stealing your laptop and your dirty underwear. Who could ask for more? He can't be a Muslim coz he wears no scarf.
Click here to view in original sizeWhy are they flocking around the carousel anyways? Just pick it off the plane and you will be the first out, and catch the cheapest taxi. Or the most expensive one. Special price, Sir. Sure, the official price to town is 150 pesos. And this guy (09212872053) does it for 120p. This weblog doesn't cost you money, it saves you money.
Cagayan de Oro Airport (Mindanao, Philippines), arriving.
Click here to view in original sizeAnd then there is the sun phobia of the Filipino's. We as Caucasians try to get tanned all the time; they just try to get whiter. Walking with an umbrella to the plane. Don't try to tell them that skin color is sexy. The tropic sun at 8 degrees latitude burns and tans like hell.
Cagayan de Oro Airport (Mindanao, Philippines), leaving.
Click here to view in original sizeI love Paris in the springtime. Well, these are just carts on Paris CDG Airport. And two flight attendants (they will ask you later if you like chicken or beef) near the end of the row, having their last smoke before a 12 hr flight. Paris vaut bien une Messe.
Click here to view in original sizeHo Chi Minh ("Saigon" for the capitalist bastards). Wasn't that the dude that defeated the French in Vietnam, and then the Americans? He gave his life to get his country free, and make state of the art Vietnam Airlines Boeings fly all the way to Vietnam, empty seated. I had a great nap on 3 empty seats in tourist class!
CDG Airport, Paris, France.
Click here to view in original sizeWell yes, I can't afford Business Class. Who cares with 3 empty seats. Ho, Ho, Ho Chi Minh!. I wish they had Che Guevara Airlines to Cuba. Communism is great. Especially when a 10,000 people have to work for your 3 empty seats.
Click here to view in original sizeWhy do people carry all this bulky luggage around? Does Madame wants to appear in a different evening gown everyday on an Asian beach? Does Monsieur has to wear a jacket and tie in some remote resort? Didn't they know there are dirt-cheap laundries everywhere in Asia? Or did they bring 1,000 1 Euro DVD's home from Xi'ang? He was lucky, he passed customs. With 2,000 cigarettes of 20 Eurocent per pack, as I did in London HTR Airport.
Paris CDG Airport, arrivals, France.
Click here to view in original sizeThe Philippines is made up of about 7,107 islands. At low tide. At high tide there are only 7,106. This is one of them.
Shot taken from the plane from Manila to Mindanao.
Click here to view in original sizeKuala Lumpur (Malaysia) Airport again. I was bored. Waiting for daybreak. Seven hours is a long wait. On my return I used the business lounge for 14 $. Free showers, free beer, free food, free Internet. Who needs more?
Click here to view in original sizeDoesn't it look clean, at 7 am in the morning? When my true loves hair looks yellow? Still Kuala Lumpur, Malaysia. Of course not truly Asia. Malaysia is an Islam country where men women have to wear scarfs, and women men can fuck around.
Click here to view in original sizeDaybreak.
Click here to view in original sizeParis s'éveille, but this isn't Paris. This is still Kuala Lumpur. Nobody can tell. They have Vuiton bags, Rolex watches, Samsonite travel gear, Hugo perfume, Godiva chocolates, and you can pay all hugely-overpriced stuff with your Visa. Does any sucker buys anything at any airport?
Click here to view in original sizeThis is not done. Plain plastic bags, not Louis Vuiton. And do you call this hand luggage girls?
Kuala Lumpur Airport, Malaysia.
Click here to view in original sizeTrains between the different terminals in Kuala Lumpur Airport, Malaysia. Totally automatic and computerized. Like in Atlanta, Georgia (on my mind?), USA. The only thing I ever saw computerized in Asia. Not when human labor is only 2 Euro per day.
Click here to view in original sizeGods gift to mankind, and it's called txting (in Europe SMS-ing). Asians, and especially Filipinos are the most voracious txters in the world. As txting is almost (and in some cases totally) free, txt till you drop. A cellphone is a poor mans laptop PC and PDA, and how to kill time better than by txting?
Click here to view in original sizeManila NAIA (Nino Aquino International Airport). This is the old terminal. The splendid new one, NAIA III, is still unused for years. It's used as setting for SF movies. The German consortium that built it has been accused of bribing some officials, or was it the other way round? Corruption? Then it must be the Philippines for sure.
Click here to view in original sizeApart from txting, this is what people also tend to do in airports. This gentleman missed Collin Powells' message on the background screen, but he had a great nap.
Schiphol (Amsterdam, Netherlands) International airport.
Click here to view in original sizeSame spot, different viewpoint. It must be contagious.
Click here to view in original sizeThe bird for Kuala Lumpur is being prepared and fueled up on Schiphol (Amsterdam) airport. More than 1,000 meals are carried on board, 3 per passenger during the 24 hr flight. "Beef or chicken, Sir?" Well, certainly not pork since there might be Muslims on board, and they die from the smell of pork if the infidel in the seat next to them would eat parts of the unholy pig. Muhammad (peace be upon him) was allergic to pork, and now millions have to suffer the consequences.
Click here to view in original sizeSchiphol (Amsterdam, Netherlands) airport. After a long and excruciating intercontinental flight, the deprived smokers rush to the nearest bar where they finally can have their kick. It certainly feels good. As John Lennon said, the 3 best things in life are a cigarette before, and a cigarette after.

11:56 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

05-03-05

98 (E) - The coalition of the killing

Well, just read it all here, and here (in Dutch).

Berlusconi is angry, Bush pees in his pants (certainly a different feeling than be peed upon).


""And then he collapsed and I realised that he was dead."
She said the shooting continued "because the driver wasn't even managing to explain that we were Italian".
"So, it was a really terrible thing."
Asked if the car was going too fast when the US troops opened fire, she said: "We weren't going particularly fast given that type of situation."
This is a serious diplomatic incident between the US and Italy, says the BBC's David Willey in Rome.
President Bush has telephoned Mr Berlusconi to offer his condolences and apologies.
Her brother, Ivan Sgrena, told reporters she was very happy to be back in Italy but was "very sorry and sad" about the death of intelligence officer Nicola Calipari, who Berlusconi said was killed when he threw himself over Sgrena to protect her from U.S. fire.
Mr Calipari is being portrayed as a national hero in Saturday's Italian press for his courage in saving Ms Sgrena's life.


Mr Bush also said a firm stance against Islamic Communist Aggression would remain necessary in view of the NorthVietnamese attack on an U.S. warship in the bay of Tonkin. Mr Bush further stressed that a batch of WMD's nuclear wired Barbie Dolls indeed have been found in Iraq. And that Iraq was targeting innocent civilians. In war, truth is always the first casualty. And it was all about oil democracy anyways.
Perhaps, very perhaps, that's why Giuliana Sgrena was targeted too.
"Congress shall make no law [...] abridging the freedom of speech, or of the press;" (here). A dead journalist has no free speech. Take a better shot next time, guys.


Photo: © here and here.

23:08 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

97 (E) - Europe and its Meddling Mandarins

Peace at the detriment of personal and economical freedom. A view from Flanders.

I - When the founders of the current EU forged a common market for steel and coal (ECSC) back in the fifties, they had a much wider agenda. The European continent had suffered from two major devastating wars in just 30 years, with millions of victims. The German feeling that they were surrounded and economically crippled by the Versailles treaty fueled World War II in Europe. Let's cut the Nazi crap, Germany would have gone to war anyway.

The world changed a lot in the interbellum. The U.K. (Asia all over), France (Central and North Africa), Holland (Indonesia) even Belgium (Congo) had colonies and they had an access to the Atlantic to haul in the raw materials they needed so badly for their expanding industries and their trade. Unlike the vast U.S., no European country had raw materials autarky. Germany didn't have colonies. It was cut off from the ocean, apart from a tiny stretch of beach on the North Sea, - and both exits were controlled by the U.K, France and Norway. And it didn't have oil. Why did the U.S. occupy Iraq? Let's cut the WMD, dictatorship and democracy crap. It was oil.

Germany had to go to war, to survive, it needed Lebensraum, breathing space to keep up its identity. The founders of the EU (the ECSC as an embryo) were clever. Let's apply the autarky paradigm to the whole of Europe, let's tie the European economies together in such a way, that any future intra-European war would be a lose-lose operation. And of course let's forge European cartels to avoid price competition in coal and steel, let's keep prices high.

It started with coal and steel, it ended up with a free trade zone and with a common currency (Maastricht, 1992). Now, that's really tying together. The least one can say about the EU is that it phased out intra-European war for the last 60 years, a unique thing in known European history. But the founders had a profound political agenda too, they dreamed of a European Nation, with one flag, one common foreign policy and one common nationalism. Ein Volk,Ein Reich,Ein Fuhrer. Nothing new under the European sun. But what's more, one common socialism. One could wonder what Europe would have looked like when Hitler had won. The answer is probably, just the same. Immigration phobia included.


II - For the last 200-300 years, centralism and strong state regulation have been a major goal in the core EU, which is the German-French axis. It started with France that oppressed all its internal non-French national minorities and stifled its economical growth under Louis XIV by expelling the industrious Huguenots. The same happened with centralism and over regulation in China, 600 years ago, by the Meddling Mandarins. Only 150 years ago, Germany and Italy unified and embraced the French central model. Karl Marx might have been opposed to the powerful bourgeois capitalist class in the 19-th century, but he too, and even more, favored a strong centrally guided regulating state. And he brought in a new concept, which is socialism.

A hundred years ago, Liberté had faded away; Égalité and Fraternité had taken over under a vilified form called socialism. While the U.S. thrived under a mere market and economical interpretation of the ideals of the French revolution in its Minimal State, the U.S.S.R. imploded under centralism, total Maximal State regulation and the notion that wealth belongs to all, not to those that generate it. Fraternité had become Solidarité. The State should not enable and defend its citizens pursuit of happiness, it should provide it. Rammed down the throat. The Maximal State should distribute wealth, not generate it.

The core EU started with the continental centralist states. Birds of a feather flock together (the Elysée Treaty, 1963). L'Europe sera socialiste, ou elle ne sera pas. And the atlanticist maritime free traders of the U.K. didn't fit in the EU, as De Gaulle and Adenauer declared. Then enters the U.K. after all, but not whole-heartedly on either side. The U.K. was of course envious on the new opportunities in a large market, and it worried about the demon fought for centuries: a very large and strong continental state. If you can't beat them, join them (1973). But with a caveat, I want my money back (Fontainebleau, 1984).


III - It was 2003, and Old Europe with Berlusconi was in a hurry. Soon the atlanticist East-European countries would enter the EU, fatally strengthening the till then minorized U.K. eurosceptic view of EU. Not only economically, but also politically. Forget about a common foreign policy, about centralism, about a confederation. Just a free trade zone.
Enters the U.S. (never really been away). The U.S. recently assumed Great-Britain's role in undermining a competitive and strong continental European union. If you can't beat them, divide them, they obviously thought. That's why the U.S. favors Turkey's entry into the EU too, after all. Mission accomplished, the U.S. can sit back and watch Europe implode. That's why Old Europe was in such a rush to draft a future European Constitution. If we can't save the crown jewels (a Union of Soviet European Republics), let's at least save centralism and socialism, err... solidarity.

The draft was written as a pre-emptive strike by Valery Giscard d'Estaing and former trade-union aficionado Jean-Luc Dehaene. New Europe should just ratify it, not co-write it. Before the shares were diluted, the old board ensured its privileged shares. Regulation takes a lot of rules of course, so size does matter. The EU Constitution draft's size is XXL. So big and all encompassing that We the People are too moronic to understand it. We the politicians will just do it for you, at least in Belgium where we are denied a referendum on the draft.

So, can the U.S. really sit back watching the implosion of a feared global competitor in the making, as seems to be the wet dream of the CIA? No, they can't. They don't want a continental Yugoslavia when they barely can ensure their oil wells in and around Iraq, and keep the Iranians and the Koreans from their nuclear toys. You can throw 25M $ cruise missiles to 100 $ buildings for a while, but not all the time and everywhere. The U.S. just wants a friendly harmless giant Shrek with no balls. Strong enough to stifle the ethnic-religious-nationalist dynamite in West Eurasia, not strong enough to sail an independent political-military course and to ally with the real future global competitor, which is China.

And yes, the EU is crippled by many centrifugal tendencies and internal contradictions. The social(ist) security and over regulating framework won't hold up in the global market eventually. Demography is politics and Old Europe will be Islamic 50 years from now. New Europe (Poland for instance) is atlanticist, but of course they joined the EU to sit on the overloaded centralist redistributing banquets in Brussels. We are only in it for the money, as Frank Zappa said. And that doesn't go down well in Old Europe where the French and Germans face increasing budget deficits - the Brits still want their money back (also here) - and Greece, Spain and Portugal fear the dilution of their Brussels manna. José Manuel Barroso, President of the European Commission, has urged for a larger contribution of Old Europe to the EU budget. New Europe missed a good chance to remain silent, as French president Chirac said about the diverging views on the U.S. Iraq war, but they won't keep their silence forever as their economies grow faster than in Old Europe.

Europe's explosion has been predicted before nearly every new treaty or turning point. It's still around. Because the EU founding fathers back in the 50's and 60's succeeded marvelously well in their strategy. There simply is no alternative. The EU has passed the point of no return long ago. In the EU, you lose, outside the EU, you lose much more. Then, if there is no road back, what's the road ahead?


IV - In a remarkable book, "A Throne in Brussels", the equally remarkable Flemish journalist and libertarian atlanticist thinker Paul Belien outlines a possible scenario: the Belgianisation of Europe. Belien calls himself "Flanders most free journalist" in a comment on LVBlog, and regularly contributes to the Wall Street Journal. His view:

If Crown Princess Charlotte had not died in childbirth in 1817, she and her husband, Leopold of Saxe-Coburg, would have succeeded to the British throne. But instead the great powers installed Leopold as king of Belgium - a new, artificial state inhabited by Catholic Dutch in the North, and French-speaking Walloons in the South. Belgium is sometimes compared to multilingual Switzerland, but whereas Switzerland grew organically, gradually creating a Swiss national consciousness, Belgium is an artificial state, in which two peoples were forced to live together and where no Belgian national consciousness developed. It could fall apart in the next ten years.

Paul Belien argues that the pan-European super-state currently in the making will resemble a 'Greater-Belgium' rather than a 'Greater-Switzerland', since Europe will also be an artificial construct. Belgium has infected EU political attitudes and acts as a model for the EU — a failed attempt to 'construct a nation' out of different peoples with separate languages and traditions. To learn what the EU as a single state might be like, take up this highly readable mix of history, analysis and warning. You'll never feel the same about Belgium again.

A Throne in Brussels


Links:

Paul Belien in English
LVBlog about the book (in Dutch)
U.S. can sit back and watch Europe implode
The Myth of Europe
Landmark dates in the EU
What Has Europe Ever Done For You?
Subsidiarity and the Illusion of Democratic Control
Hands off our rebate
Summit in the Air
"Go screw my grandmother"

Photo: (click to enlarge) Brave New Europe.

19:24 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-03-05

96 (D) - Varia en links

96 (D) - Varia en links

Indianenverhalen: Linux servers veiliger dan Windows? Klik hier.

Het naaktstrand.

Het U.K. moet de socialistische EU grondwet niet. En ACW-er Dehaene en Giscard-le-roi-soleil hadden er zo lang aan geschreven!

Meester hij doet het weer. Wat kindertjes zoal uitspoken met hun speeltjes. GSM's met camera's geband op scholen (en hier).

Irak: ging het dan toch niet om WMD's, dictators, en democratie, maar om olie?

Unieke kleurenfoto's uit WO I.

Gebruik je 1GByte GMail account als een vituele schijf over de hele wereld.

DVD-s copiëren totally free. My ass, klik hier en na 3 schermen wordt je creditcard gevraagd. Rip-offs!

Sexy & Funny

Als je gecopieerde CD plots begint te schelden.

De mislukte Portugese premier die bij gebrek aan consensus over andere kandidaten nu de Unie Van Europese Sovjet Republieken voorzit, heeft het hem gelapt. Hij legt een motie van het Europees Parlement naast zich neer en wil toch doorgaan met de software-patenten. Lees hier. Microsoft puppy on a string.

En natuurlijk de onvolprezen fotokunstenaar en politiek persiflagist Vedeze. Lekker oncorrect links, en Marixst, maar volgens zijn email aan mij gisteren (n.a.v. toestemming gebruik foto's) eerder strekking Groucho Marx.

Het merendeel gevonden op blogium.be.

Ondertussen is het in Iligan City bloedheet, terwijl Vlaanderen onder een laat sneeuwtapijt wordt bedolven. I'm dreaming of a White Eastern.

Mindanao, Iligan City: Click for Lumbia, Philippines Forecast Brussel: Click for Brussels, Belgium Forecast

Foto: Iligan City, Mindanao, Filippijnen. Verdraaid moeilijk om foto's te maken. De 60% Moslim bevolking houdt er niet van. Tja, dan maar vanuit de rugzak.

15:58 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

95 (D) - Indecent exposure: martelaar gezocht?

"Gisteravond was VB-boegbeeld, fractievoorzitter in het Vlaams Parlement en in de Antwerpse gemeenteraad, Filip Dewinter aanwezig op een debat met Bart De Wever (N-VA) in de universiteit Leuven hetwelk georganiseerd werd door het Liberaal Studenten Verbond."

"Bij aanvang van het debat stonden er een zestal linkse manifestanten te protesteren tegen de aanwezigheid van Filip Dewinter. Na het debat stelde Filip Dewinter vast dat zijn persoonlijk voertuig vernield werd. De voor- en zijruit van de wagen werden verbrijzeld met een verkeerspaaltje en de wagen werd besmeurd met verf, eieren en een onbekende smurie. De carrosserie van de auto werd bekogeld met allerhande projectielen waardoor deze volledig gedeukt werd."

Het verhaal staat hier en hier.

Het zal wel aan mij liggen maar waarom beginnen mijn alarm-lichtjes te knipperen? Een tijdje geleden drong een gewapende nitwit een Vlaams Belang-kantoor in Antwerpen binnen, waar FDW (Filip Dewinter) op dat moment aanwezig was. Niks gebeurd, de geschifte werd afgevoerd zonder schade aan te richten. Maar er moet toen toch een lichtje zijn opgegaan? Bovendien zijn er andere incidenten geweest, waarbij FDW bedreigingen mocht incasseren, o.a. een brief met een kogel. Hoe naief kan je zijn? FDW is zowat de meest geviseerde politicus van het VB, op zich al geviseerd.

In Nederland is thans volop de discussie gaande waarom de vermoorde rechtse politicus Pim Fortuyn geen bewaking had. Het VB heeft een uiterst goed geoliede partijmachine, zouden ze nu net op dit punt zo naief zijn?

En dan is er het incident zelf. Volgens FDW op zijn webstek had de leuvense socialistische brombeer-burgemeester en notoir VB-hater Louis Tobback geweigerd of verzuimd politiebescherming te voorzien. Als de Staatsveiligheid of de politie FDW dan al niet discreet adviseert of bewaakt vindt hij toch wel een partijgenoot in het Leuvense waar hij zijn auto discreet in de garage zet? En dan gewoon door die partijgenoot wordt gedropt aan de ingang van de zaal. Waarbij de partijgenoot daarna snel optrekt, verdwijnt, en gaat rondjes rijden op de Leuvense ring met geladen GSM, - tot FDW hem belt dat hij klaar is. Nu ja, zo zou ik het doen.

Het VB heeft trouwens zeker geld genoeg om voor dergelijke gelegenheden een leasing-wagen achter de hand te houden. Die dan maandelijks kan worden omgeruild, want je denkt toch niet dat de nummerplaten van de VB kopstukken in het kleinlinks netwerk niet aan mekaar worden doorgemaild? Hoe naief kan je zijn? En het VB kan zeker niet van naiviteit worden verdacht.

Complot-theorie? Paranoia? Lincoln werd vermoord in een theater, Kennedy in een auto, Van Gogh op straat, Pim Fortuyn op een parking. Politiek geïnspireerd geweld is benevens verwerpelijk ook nog eens antidemocratisch. Maar daar zal kleinlinks wel niet wakker van liggen, en desnoods doen ze het met een pikhouweel zoals bij Trotzki. Met je eigen auto naar Leuven komen is sowieso al een risico op vandalisme. Als er bovendien dan nog tegenbetogers zijn gesignaleerd lijkt het me een beetje mission suicide. Of misschien - horresco referrens - is FDW een disposable schaakstuk voor het VB, en zou een moord op FDW de tegenvallende recente poll-cijfers wat helpen op te krikken? Het VB heeft in het verleden bewezen een uiterst goed schaakspeler te zijn.

Afbeelding: (klikken om te vergroten) Filip Dewinter in een parodie van de onvolprezen anti-fascistische fotokunstenaar © Vedeze.

Naschrift: een uitleg van FDW over zijn bewaking en de permanente bedreigingen waar bij mee moet leven.

02:34 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

02-03-05

94 (D) - So, you want to be a Cybercop?!

Nadat Librarian het aan de stok kreeg met de auteursorganisatie IFPI, notabene wegens het zèlf illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal (Nelly Furtado), is hij nu in het andere uiterste vervallen. Zoals de Heilige Augustinus dus, die zijn heel jong leven hoerde en boerde, maar zich op latere leeftijd (Viagra bestond nog niet) tot het kuise heilige leven bekeerde.

So, you want to be a Librarian?! Lees hier:

"Indien u binnen een termijn van 7 kalenderdagen niet hebt laten weten dat de op uw blog aangeboden reproducties van werken werden geplaatst met de toestemming van de rechthebbenden, ga ik ervan uit dat de plaatsing onrechtmatig en dus ongeoorloofd is. Voor wat betreft de weblogs die bij Skynet worden gehost, zal ik dan een beroep doen op mijn burgerzin en uw weblog bij Skynet via het daarvoor bestemde formulier melden als “een ongeoorloofde blog”. Het is dan de opdracht van Skynet om wel of niet de rechtmatigheid van uw blog te onderzoeken en wel of niet de gepaste maatregelen te nemen."

Gasp. Burgerzin, newspeak voor de Stasi? Wordt de Librarian het hoofd van het nieuwe Centrum voor Correcte Links en Plagiaatbestrijding? Of gaat het om een truuk om zijn eigen (links-referrers-) populariteit in de Vlaamse incestueuze webloggerswereld op te drijven met een stunt?


Disclaimer:
Het materiaal (tekst, foto's, klank, video) dat op deze site wordt aangeboden is origineel. Dit materiaal wordt expliciet in het publiek domein geplaatst, hoewel bronvermelding wordt geapprecieerd doch niet noodzakelijk is. Nochtans blijft het auteursrecht van kracht, dat betekent dat dit materiaal niet ten gelde mag worden gemaakt, met uitzondering van afgeleide werken.
Indien ander materiaal wordt aangeboden geldt het citaatrecht, satire- of persiflagerecht, waarbij zoveel mogelijk de bron wordt vermeld, tenzij dit duidelijk is door de aard van het materiaal zèlf. Het citaatrecht geldt ook voor afgeleide werken bij fotomontages.
Indien u, ondanks al mijn voorzorgen en tegen mijn bedoelingen in, toch meent de rechten te bezitten op één of ander werk op deze site, gelieve dit dan per eenvoudige email ter kennis te brengen, met vermelding van het aangevochten materiaal en het bewijs van uw rechten.
Voor de sites in hyperlink wordt geen verantwoordelijkheid genomen, omdat het materieel onmogelijk is de auteursrechtelijke status van al het daar aangeboden materiaal na te gaan. Nochthans werden de hyperlinks gekozen op grond van relevantie, niet op grond van de voorkennis dat er aldaar auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt aangeboden, noch met de bedoeling naar sites te linken die dergelijk beschermd materiaal hoofdzakelijk aanbieden of op hun beurt linken.
Indien u meent dat uw rechten worden geschonden door bepaalde hyperlinks op deze site, gelieve dit dan per eenvoudige email ter kennis te brengen, met vermelding van de aangevochten links en het bewijs van uw rechten.
Uitzonderingsclausule: wat betreft origineel materiaal en afgeleide werken blijft het uitsluitend auteursrecht volledig van kracht voor Librarian. Per overgenomen letterteken of pixel wordt van Librarian een bedrag gevraagd van 1,000 Euro. Bij betwistingen met Librarian dient deze zich uitsluitend en binnen de drie kalenderdagen te wenden tot het Provincial Court in Tagbilaran, Bohol, Filippijnen, waarbij alle documenten door een beëidigde vertaler in het Cebuano moeten zijn vertaald. Dit bericht geldt als enige kennisgeving voor Librarian.

Links: Librarian, Dof, Forret, Clopin, Polskaya.


Naschrift:

Librarian: Mag ik je ondertussen zonder ironie en met aandrang vragen om mijn foto van je blog te willen verwijderen. Ik beroep met daarvoor op de wet en meer bepaald op artikel 10 van de 'Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten':
"De auteur of de eigenaar van een portret dan wel enige andere persoon die een portret bezit of voorhanden heeft, heeft niet het recht het te reproduceren of aan het publiek mede te delen zonder toestemming van de geportretteerde of, gedurende twintig jaar na diens overlijden, zonder toestemming van zijn rechtverkrijgenden."

VH: Geachte,
Hierbij heb ik kennisgenomen van uw beroep op het portretrecht. Helaas kan ik hier niet op ingaan omdat ik beroep doe op het persiflagerecht of citaatrecht. Bovendien hebt u zich, door het duidelijk en publiek aanbieden van uw foto op een populaire site gekwalificeerd als "publiek persoon", waarvoor het portretrecht niet opgaat.
Omdat elke betwisting te vermijden zal het portret dermate worden gewijzigd dat het duidelijk een persiflage is.

06:54 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

01-03-05

93 (E) - Perception

 

The bell certainly didn't save two suspects in the case of a missing assault rifle. A ringing cell phone was the downfall of the men, who insisted they had no knowledge of an AK-47 used in an October shooting. They continued to stand by their story under questioning.

Then their cell phones chimed in. As Detective Kevin Doran tried to silence the rings, he noticed one had interesting wallpaper - a picture of one of the suspects holding an AK-47. ""A picture truly is worth a thousand words," said Capt. Joe Fair, the vice squad's commander.

Read here.


But then, a thousand words can be worth a picture too. Pictures can deceive, video can even deceive more. The medium is often the message. It's all in the framing, the editing and in the perception. Thanx Allah I don't have a TV and I get my only info by reading.

This photo was taken on December 31, 2003, near the Banaue Viewpoint, Banaue, Rice Terraces area, Luzon, Northern Philippines. The three mature ladies wear the traditional Ifugao ("People of the Earth) outfit, the ethnic group that carved the "8-th World Wonder" rice terraces over thousands of years by hand and wooden tools. Doesn't that sound lovely?

So far so good. I have seen these ladies (the group changes now and then, I guess some of them take turns, sick leave or a holiday to the Bahamas) on National Geographic and on several cultural, ethnic and official websites. Aren't they great and typical? No, they are not. Here is the truth (sorry, Pontius Pilatus).

Banaue is the only city in the Rice Terraces area that is easily (well, 9 hours on a bus) accessible by road, it is infested with souvenir stands, and it even has one net café (offline 23/24) and 2 Karaoke bars (that close at 9 pm, sigh). The viewpoint is only 15 min away from the center, and tricycles or vans queue in line to take you there. For a bargain price of course, as always in the Philippines. It's their newspeak for a rip-off. And a viewpoint? Well not really. The view is blocked by an endless row of more souvenir stands and fast food outlets.

Now, about the 3 lovely ladies. Well, in the middle of the debris of the souvenir stands, they found their market niche. They are posing for money. Japanese and Koreans queue in line to have their picture taken with them. And they do very well, I gave them 100 pesos for a series of shots with me, me and Derrick, Derrick (hey Fishie, if you read this, I still love you!) and of them. Very clever business ladies, those 3 wicked entrepreneurs. A 100 pesos is the daily income for a schoolteacher in the area. That's almost 2 USD.

But the story goes on. Derrick and me rented a motorcycle for a few days and we driven all over the rice terraces dirt roads, to boldly go were no American tourist has gone before. Deep into the mountains. Well, Derrick is an Ifugao guy, he speaks the language that is not Tagalog. The sad truth is, the evil has spread everywhere. No Ifugao costumes, just t-shirts, cell phones, portable radio's and cd-players everywhere, that play loud disco and Céline Dion. And I am dreaming of a White Christmas of course (it was Holiday season), pretty weird in a tropical mountain area when you are sweating your ass off between the mosquitoes.

The 3 ladies were of course fake. But what is fake? A poor developing country doesn't need more highly paid Aid workers that roam around in their fancy air-cooled 4x4's and with 19" laptops to "report". They don't need f*cking socialist "solidarity" projects. They just need a fair chance on the market, a chance to grab opportunities, and be good entrepreneurs and make their own life. And these 3 ladies did quite well.

Link: Philippines photos

Photo: (click to enlarge) the VH "Prize of Manager of the Year 2003".

06:16 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |