29-06-05

122 (D) [Blogging] - Guess who's blogging for dinner.

Gisterenavond had in Gent het bloggers dinner plaats (webstekdagboekers avondmaal?). Als sociaal gebeuren uiterst geslaagd, en eerstehands info en contacten zijn nooit te versmaden. Blogging is een hype, en voorlopig is het nog altijd mogelijk daar een aantal mensen rond te verzamelen. Eens de hype gekoeld, en blogging gewoon als een ander medium wordt gezien, en niet als een message, vermoed ik dat dergelijke bijeenkomsten meer message- dan medium-gericht zullen worden: podcasting, edu-blogging, business-blogging, communication-blogging, personal blogging, column- (opinion) blogging, marketing- (inclusief politieke marketing) blogging. De avond werd afgesloten in 't Velooke door de die-hards LVB, Tanguy Veys, Maarten Schenk en VH. Wat een prachtige stad Gent toch is, zowel op architecturaal als op menselijk niveau!

Het volledige foto-album staat ondertussen online. De deelnemers aan het dinner weten die wel te vinden via de rondzend-email van Smetty. Een kleine selectie hieronder, met wat bedenkingen.


External images hosted by www.imagehosting.us. It might be slow. Click on a thumbnail to view the image.
Creative Commons License


Click here to view in original size Smetty, de steeds charmante organisator. Iemand met vele gezichten, o.a. podcasting, stads-blogging, media-blogging, edu-blogging, en duiken.
Click here to view in original size Bart, o.a. van Clickx en Vacature.
Click here to view in original size Steeds goedlachs en houdt van vis, en met een kanjer van een digitale camera.
Click here to view in original size Luc, Miel, en Bart.
Click here to view in original size Maarten, de oorspronkelijke ontwikkelaar van skynetblogs (en waar sinds zijn verdwijnen geen nieuwe features zijn aan toegevoegd), maar nu de drijvende kracht achter typepad voor Vlaanderen-Nederland. Maarten bewondert hier zijn hebbedingetje, een supercellphone met 1M digital camera.
Click here to view in original size Maarten logt in op de Belgacom hotspot op de Vrijdagmarkt in Gent. Erg in zijn nopjes, want hij had een belangrijke Belgische provider kunnen overtuigen om typepad standaard als blog tool aan zijn klanten aan te bieden, net zoals Friendster internationaal.
Naar zijn zeggen heeft typepad thans een paar tot enkele honderden betalende Vlaamse en Nederlandse klanten, nog niet genoeg om zelfbedruipend te zijn. De markt ligt volgens hem voornamelijk in typepad verbonden met providers en media, zoals bvb. Le Monde dat doet in Frankrijk voor zijn betalende net-abonnees. Typepad is voortdurend in ontwikkeling om de gratis blogdiensten zoals blogger en skynet voor te blijven, en zou binnenkort met een aantal nieuwe features worden uitgerust.
Click here to view in original size Miel Van Opstal is nog niet zo lang bezig. Op zijn eentje een prachtig resultaat. Coolz0r staat voor een tijdje links bovenaan bij mijn banners. De site gaat over trends en hebbedingetjes.
Click here to view in original size LVB, de paus van de Vlaamse comment- en net-trends blogs. Luc vertelde over een nieuw project dat Brussels Journal zou heten. Een engelstalige conservatief-liberale groepsblog samen met o.a. Paul Belien, Koenraad Elst, en een Brits Eurosceptisch conservatief parlementslid. Met dergelijke figuren lijkt het eerder een denktank dan een blog. De dead tree media moeten zich echt zorgen gaan maken.
Click here to view in original size Ook De Standaard was er, met het verkeerde merk laptop, met een kanjer van een digital SLR Nikon camera, en met een superflitser die ettelijke bliksems per seconde kan afleveren. Steeds breed smilend en het resultaat zal je hier lezen in wiki-formaat.
Click here to view in original size Thuis is waar mijn laptop staat.
Click here to view in original size En dan was er natuurlijk Tanguy Veys, provincieraadslid voor het Vlaams Belang, met een politieke weblog, maar wiens aanwezigheid door sommigen (reflectie hier) niet op prijs werd gesteld. Te oordelen aan zijn gezonde Vlaamse eetlust leed Tanguy toch blijkbaar niet aan de pest of lepra. Ach, ik had met even grote interesse naar een Blokwatcher willen luisteren. Primaire bronnen zijn altijd te verkiezen boven van horen zeggen.
Tanguy behoort tot de ethisch-conservatieve strekking van het VB. Niet echt mijn ding, so what? Hij bevestigde voorzichtig dat er binnen het VB inderdaad meningsverschillen bestaan over het nieuwe economische programma. Sommigen willen een ultraliberale koers varen om de VLD langs rechts voorbij te steken, maar binnen het VB bestaat daar huiver over omdat een belangrijk deel van de kiezers ex-socialisten zijn, die hier zouden door worden afgeschrikt. Hij voegde er aan toe dat dergelijke meningsverschillen niet in de media worden gegooid, maar eerst intern uitgepraat.
Op de vraag of het VB dan wel marktonderzoek doet naar de proportie van haar kiezers dat VB stemt wegens Vlaams-nationalistische, ethisch-conservatieve of anti-vreemdelingen standpunten, zei Tanguy van niet.
Click here to view in original size Nog wat sfeerbeelden I.
Click here to view in original size Nog wat sfeerbeelden II.
Click here to view in original size DON'T STEAL. The government hates competition.
Click here to view in original size De bende van 3, Tanguy Veys, LVB, VH.

Foto: (klikken om te vergroten) op de Vrijdagsmarkt in Gent.

Links: Wiki Blog Dinner Afterparty.
Kerygma.
Tales of Drudgery and Boredom II.
Coolz0r.
LVB.
Smetty.
Tanguy Veys.

00:11 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-05

121 (D) [Satire] - Het democratisch quotiënt.

Op het bloggersdiner in Gent gisterenavond vertelde LVB me dat hij graag een archief zou willen aanleggen van sommige leuke usenet-postings uit de glorietijd van het forum be.politics, toen er nog geen weblogs bestonden.
Uit de oude doos, dit bericht van VH (toenmalige nickname AquatiK) van 6 september 2001 (in tempore non suspecto).


Wetsontwerp strekkende tot invoering van een aantal verfijningen van de procedure bij de verkiezingen van juni 2003 (Wet op het Democratisch Quotiënt, april 2003).

1 - Met het oog op de vrijwaring van de van onschatbare waarde geacht zijnde democratische fundamenten van onze samenleving,

2 - Gelet op het feit dat deze democratische fundamenten dreigen te worden aangetast door het ondemocratisch stemgedrag van een belangrijk aantal kiezers bij de volgende verkiezingen, met name door het uitbrengen van een stem op partijen waarvan gevreesd kan worden dat zij door haar sterkte de echte democratische partijen zou kunnen bedreigen, voortaan 'ondemocratische partijen' genoemd,

3 - Mede in acht genomen dat deze ondemocratische partijen bij herhaling op spijtige doch foutieve wijze niet als 'ondemocratisch' werden beoordeeld door de Rechterlijke Instanties, [VH: ondertussen 'rechtgezet' door het Hof Van Beroep in Gent, 2004]

4 - Overwegende dat een intensieve duiding door de media van het Rijk, zij het kranten, geschriften, radio- en televisie-uitzendingen, van deze ondemocratische partijen als 'ondemocratisch' niet het gewenste gevolg heeft gehad, zoals weerspiegeld door verschillende steekproefsgewijze metingen en peilingen van de kiesintenties bij genoemde verkiezingen door de bevoegde democratische instanties,

5 - Teneinde het democratisch gehalte van de komende verkiezingen te garanderen en zelfs te verhogen, wordt hierbij het genoemde 'democratisch quotiënt' ingesteld.

6 - Het democratisch quotiënt zal als volgt worden aangewend. Het aantal behaalde stemmen voor elke lijst of partij wordt gedeeld door een waarde of factor, hetgeen het 'effectief democratisch gewogen stemmenaantal' zal opleveren. Dit verbeterde stemmenaantal zal dan verder worden gebruikt voor de gewone berekening van zetels en mandaten.

7 - Deze factor wordt door de Koning bepaald, voor elke lijst of partij afzonderlijk, ten vroegste 24 uur na de voltooiïng van de telling van het ongewogen of onverbeterd (dus ondemocratisch) totaal aantal stemmen voor elke lijst. Onverminderd het privilege van de Koning wordt de factor voor alle democratische partijen of lijsten voorafgaandelijk op 1 vastgelegd, terwijl dit voor de ondemocratische partijen minstens 1000 dient te bedragen. Tegen het vastleggen van deze factoren is, in het belang van de vrijwaring van de van onschatbare waarde geachte democratie, geen beroep mogelijk.

8 - Het democratisch gehalte van partijen, meer bepaald de indeling van lijsten of partijen als 'democratisch' en 'ondemocratisch', wordt vooraf door de Koning bepaald. Tegen deze indeling is geen beroep mogelijk.

9 - Onverminderd vorige maatregelen, en in het belang van de democratie, worden tijdens volgende legislatuur alle wetsontwerpen, tussenkomsten en amendementen van mandatarissen van ondemocratische partijen van ambstwege en zonder bijkomende motivering automatisch niet in overweging genomen. Deze maatregel op de 'democratische automatische niet in overweging' zal het voorwerp uitmaken van een volgende wet. Het geheel zal worden opgenomen in de samengeschakelde wetten ter verhoging van het democratisch gehalte van de samenleving.

Aan alle zijnden, wezenden, en toekomenden, heil!
Albert, Koning der Belgen, Graaf van Vlaanderen.


Foto: (klikken om te vergroten) de 'ondemocratische' Tanguy Veys en VH gisterennacht tijdens het bloggersdiner te Gent. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dit ter attentie van alle echte democraten die niet graag met Tanguy op de foto wouden. Come on guys, it's just pixels.
Oenologen zullen opmerken dat de lege wijnflessen allen aan Tanguy's kant stonden. Mijn naam is haas.

06:32 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

26-06-05

120 (D) [Society] - Arme Joe, Arme Joe. Geen geluk voor jou. Arme Joe.

Heverlee, verkeersdrempel ("klikken om te vergroten").
 
 
 
 
 

 

VRTnieuws.net "Bij een zwaar verkeersongeval in Hasselt zijn vier jonge Oezbeken omgekomen, drie mannen en een vrouw. Ze zaten allemaal in dezelfde auto. Een vijfde inzittende is in kritieke toestand.
Vermoedelijk heeft de bestuurder een verkeersdrempel te laat opgemerkt. Daardoor is de auto beginnen slingeren en tegen een boom terechtgekomen.
"
(Bron tekst en foto ©vrtnieuws.net)

Tja, die ondingen worden verondersteld levens te redden. Eerst worden er kosten noch moeite gespaard om wegen heraan te leggen, glad, breed en recht, zodat omwonenden (meestal vragende partij) niet meer opgeschrikt worden door het getril en het lawaai tijdens hun welverdiende nachtrust. Dat de buitenspiegels van hun zuurverdiende auto's niet meer worden afgerukt door vrachtwagens die proberen te passeren door een te nauwe straat. En als dan alles opgeleverd wordt (veel te laat gewoonlijk, zoals wegens vorstverlet in mei en te heet in december) wordt prompt een actiegroep opgestart voor het verknoeien van al dat moois door kunstmatige wegversmallingen, sierbetonnen bloembakken, tegendraadse onnodige bochten en verkeersdrempels.
Leuk die verkeersdrempels, bijvoorbeeld voor mensen met rugklachten. Of met reuma en zonder stuurbekrachtiging, als die voortdurend aan hun stuurwiel moeten sleuren. Of als de flessen uit de supermarkt voortdurend opwippen in je koffer. Maar het is veilig, n'est-ce pas?

Klik hier om het plaatje in oorspronkelijke grootte te zien En als je de plaatselijke situatie niet kent, of je komt uit Oezbekistan met zijn stof- en hobbelwegen en je raakt in de roes van onze prachtige biljarttafelplatte juweeltjes, dan heb je pech. Trouwens, die dingen worden toch duidelijk vooraf aangekondigd? Deze foto is zonet genomen op de recent heraangelegde Yzermolenstraat in Heverlee. Zeg nu zelf, de verkeersdrempel wordt op 50cm aangekondigd. Toch ver genoeg om rustig af te remmen? En dat teken met de Napoleonhoed? Misschien denken Oezbeken wel dat ze op weg zijn naar de Leeuw van Waterloo.
Klik hier om het plaatje in oorspronkelijke grootte te zien Dit is ook een leuke, op dezelfde Yzermolenstraat. Een vrij amateuristische wegversmalling waar haast geen vrachtwagen of bus doorkan. Leuk voor de vier buslijnen die hier passeren van 6 tot 24u, 8 per uur. En de klanten en vrachtwagens van Colruyt waarvoor dit de enige toegangsweg is. Ach, het zal de verzuring wel wezen weer. Gelukkig reden er zich deze keer allochtonen dood op een verkeersdrempel. Misschien dat het CGKR er zich nu wel mee gaat bemoeien. Misschien zijn verkeersdrempel wel racistisch?

11:51 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-06-05

119 (E) [Society] - The Rain in Spain stays mainly in the plains.

But not if you are gay. You might have been soaked wet then a few days ago in Madrid, when half a million Spaniards, 20 Roman Catholic bishops and opposition leaders (CNN-story, BBC-story) marched against the new Socialist governments intention to legalize same-sex marriages in Spain soon.
Under the proposed bill, Spanish Civil Law would include the phrase: "Matrimony shall have the same requisites and effects regardless of whether the persons involved are of the same or different sex.". Apparently, they preferred this sparse solution over changing a 1,000 existing other laws to obtain equality between same- and different-sex partnership.

Justice Minister Juan Fernando Lopez Aguilar argued that the bill overcomes "the barriers of discrimination, many of them with deep historical or primitive roots, which affect rights and freedoms and, in a specific way, the extension of free choice in the search for happiness, an unwritten basic right".
Pretty plain. We don't discriminate people because they are left-handed, because they prefer broccoli to sprouts, or because they like Celine Dion and not U2. Why should we discriminate people then that want to marry, just because their partner has the same gender? De gustibus et coloribus non est disputandum.

Now all this opposition is pretty pathetic and funny in a way. Of course Catholics are entitled to oppose the use of condoms, birth control and the legal organization of divorce. Free speech, you know. Just don't pressure a government to implement your private rules on all of us. Moreover, is a healthy heterosexual Christian marriage degraded by the fact that same-sex partners can legally marry also? You must be pretty insecure then.
And then, the proposed law regulates the Civil Law consequences of marriage, not the mystical or religious ones. The Catholic Church is free, of course, to deny same-gender partners marriage in its ceremonies and rites. That's their privilege. "My Kingdom is not of this world, Jesus said.

So guys, discriminate whomever you like in the confinement of your churches, but stay out of public business. Separation of Church and State, you know. It's bad enough already you pressurize (read here) your own Catholic Church members in countries like the Philippines. The Spaniards elected their government in a democratic way. Well yes, that is how it goes with State Affairs in our beloved democratic West, and we are proud of it.

We don't ask you to use condoms; we don't ask you to practice 'artificial' birth control; we don't ask you to marry a same-sex partner, even if you love him or her. You can do as you please or as you feel compelled to by a Divine Construct or by Ratzinger. You will have to deal with your conscience opposing the use of condoms in the struggle against AIDS in Africa, and opposing the use of 'artificial' birth control methods against overpopulation in Asian and South-American countries.

Islam is condemned often in the West for its (supposed) intention to impose the Sha'ria (Islamic Law) and its theocratic guidelines upon us, and rightly so. The French Revolution and the Enlightenment in Europe put the Church back where it belongs. That is, in the privacy of personal convictions. It's nobody's right to attack your deepest convictions and beliefs. You can even, and of course, vote according to it. That's democracy. You can try to convince, to Evangelize, to get market share. Just don't force your private beliefs upon others. Pretty plain, I guess? Like the rain in Spain.


Links: Smetty's soapbox.
Some spicy info about naughty popes and bankrupt bishops. Let him who is without sin cast the first stone.
Catholic theocratic fundamentalism isn't something from the past, read here (in German).
The Flemish mainly Catholic Christian-Democrat party on same-sex adoption (in Dutch).

Photo: (click to enlarge) some Photoshop fun. The background is a wedding ceremony in the Dumaguete cathedral, Negros Oriental, Philippines, end last May. Some cloning has been done on the couple before the altar, in case you doubted.
The text balloons have been added with a free tool from About Graphics Software, a very useful site with Photoshop (free) tools and tutorials.
The Tintin cartoon figures are copyrighted by ©Hergé Moulinsart but I rely on the citation and parody right.

13:58 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-06-05

118 (D) [Photoblog] - Ah, je ris de me voir si belle en ce miroir!

LVBLog heeft het spelletje hier opgestart. Eén van die trivia, zoals het muziekstokje die weblogs af en toe teisteren. Een mix van publieke kettingbrief en exhibitionisme.
"Neem een foto van jezelf in een spiegel, en upload de foto hier, alwaar je ook de foto's van anderen kunt zien, [o.a. LVB himself in Knocke-Zoute]. Het spel werd gestart door Paul Carpentier."

Tja, dat zijn leuke dingen voor de mensen.


Ah je ris... Link: www.pixagogo.com/7249135829.
Foto: (klik om te vergroten) Davao, Zuid-Mindanao, Filippijnen. April 2005, in de achteruitkijkspiegel van een kleurrijke tricycle.

14:15 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-06-05

117 (E) [Local politics] - Don't step on my yellow suede shoes.

Tcheng In the aftermath of the Belgian King’s state visit and trade mission to China (see here for some original photos in Xi’an), Belgian federal Foreign Minister (Secretary of State) Karel De Gucht gave his China view in an interview (June 17) with the Flemish economic and financial quality newspaper "De Tijd". The article is in the pay section. His analysis of the Belgian (mostly Flemish)-Chinese trade relations is utterly correct, according to the reliable "Chinawatcher" in the comment section of this web log.

China is steadily becoming a first order global economic power, with persisting 2-digit yearly GNP percent growth rates. Conventional (like textile) and new (electronics) industries flee away from the Western industrial world with its high production cost to China and to the emerging South-East Asian low-cost countries in an alarming rate. As a result, China has a huge trade surplus with the West. That surplus will even grow higher with the imminent revaluation of the Yuan. The Western consumers profit from the lower price of imported Chinese consumer goods. But at the same time they suffer from job-loss, as their employers prefer the East as their production base. Toll barriers are not the answer, and have never been, although China is a steady target for unfair trade and piracy complaints by the Western and South American business community (see here and here). Mr. De Gucht’s analysis addresses the "Chinese" strategy that should be adopted by Belgium and by the "old" European countries with their huge and costly social security system and skyrocketing labor costs (see here).

"The time to start an exporting business to China", said mr. De Gucht, "is over. Those who aren’t there yet now won’t have a chance". But there is something else. Sitting on their pile of cash, many Chinese multinationals and private business-owners (that did extremely well during the past decade) are actively looking for investment opportunities in Europe, mr. De Gucht continued. They see the "old" continent as more benevolent to invest in than the USA.

Most of all, Chinese entrepreneurs and businessmen are looking into avenues for exporting their freshly earned capital to a "safe" political haven. They are afraid that a revival of the Communism in China might seize their bourgeois-capitalist assets. A less known fact is that many large Chinese state enterprises park their pension funds abroad in the Cayman Islands - an offshore fiscal paradise -, according to "Chinawatcher". "Ask Alcatell-Bell Shanghai", he adds with a wink.

Given this investment urge of the Chinese nouveaux riches, it is a shame that the Belgian government administration is very creative and stubbornly effective in frightening off potential Chinese investors. Many Chinese companies have evaded already to the nearby Netherlands, turned off by those manifold bureaucratic challenges the Belgian administration excels in with anything "foreign". And the Dutch, of course, welcome them with open arms. The smell of money has always been a powerful aphrodisiac to the Low Countrymen.

The Foreigners Administration ("Dienst Vreemdelingenzaken") tops it all. They just assume that every Chinese with deep pockets is a Mafiosi and connected with triads. "The Blue Lotus" with Tintin must be their main operations manual.

If Foreign Minister Karel De Gucht only could feed his correct analysis on China into the archaic federal administration and into the politicians narrow minds, he would accomplish much more than he supposedly spoiled by his "undiplomatic" language about the Dutch Prime Minister Balkenende ("he is a mix of Harry Potter and an old-fashioned bourgeois") and the Congolese leaders ("they are corrupt and waste development aid" ).

Belgium already screwed up when the Taiwanese started their investment odyssey years ago in Europe. The Dutch caught the fish then. This time, let’s not escape the whale. It’s a Dragon.


Links: "Internationaal ondernemen in China", (in Dutch) a study of Agoria.

Dirk Sterckx (VLD), chairman of the EU "Delegation for relations with the People's Republic of China") in an interview (in Dutch) about China, economic opportunities, and the EU weapons embargo against China.

Photo: (click to enlarge) Karel De Gucht and Dirk Sterckx musing about the Chinese Dragon (original picture in China last week, except the dragon toys).

21:36 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-06-05

116 (E) [Photoblog] - Belgian king Albert visits China: a photo album.

The Belgian King Albert II and Queen Paola visited China last week. Some informal and original pictures are below. On the left (click to enlarge) are the King and Queen making snapshots of the famous terra cotta warriors in the Museum of Qin Terra Cotta Warriors and Horses in Xi'an.


External images hosted by www.imagehosting.us. It might be slow. If this album gets too many hits, the site pictures access will be shut off for a while: return later. Click on a thumbnail to view the image.
Disclaimer: unlike other photography work on this site, these pictures are fully copyrighted, ©VH 2005. Mail me for permission to use any of these photos.


Click here to view in original size Arrival of the Belgian government jet on Xi'an (China) airport.
Click here to view in original size The King and the Queen exit the plane. Behind them is Belgian Foreign Affairs minister (Secretary of State) mr. Karel De Gucht, carrying his briefcase.
Click here to view in original size The King, the Queen, and the Foreign Affairs minister are greeted by Chinese officials. The press is allowed at short distance.
Click here to view in original size Allowed, sometimes very close. The entire visit is conducted in a relaxed and easy-going atmosphere, although there was some disgruntlement by the professional press with the amateur photographers.
Click here to view in original size Symposium in Xi'an about economic development between West-China and Belgium. On the right row are the Belgian officials and some interested Belgian Company CEO's and Board Chairmen.
Celebrity face spotters wil recognize here, and on other pictures:
Baron Paul Buysse, Chairman of the Board of Bekaert; Mr. Rik Daems, Vice-President of the "China-Belgium Direct Investment Equity Fund"; Mr. Dirk Sterckx, chairman of the EU "Delegation for relations with the People's Republic of China" (also read here, in Dutch); Mr. Herman Daems, President of Barco; Baron Leo Delwaide, President and CEO of Antwerp Port Authority; Mr. Chris Dewulf, CEO of PICANOL; Mr. Pierre Jean Everaert, Chairman of the Board of INBEV; Mr. Ronald Everaert, CEO and President of TELINDUS; Baron Georges Jacobs, Chairman of the Board of UCB; Mr. Jean-Paul Votron, CEO of Fortis Bank.
Click here to view in original size Opening address by the Belgian King Albert II.
Click here to view in original size Then on to the traditional tree planting in Xi'an. Behind the King is mr. De Gucht. The security agents can be recognized by their sunglasses, and on LVBlog, one of them explains here why.
Click here to view in original size Tree planting 1.
Click here to view in original size Tree planting 2.
Click here to view in original size The King is welcomed in the successful Xi'an plant of Janssen Pharmaceutica (started as a Flemish-Chinese joint venture, read here in Dutch) by baron Daniel Janssen, Chairman of the Board of Solvay (see also here, in Dutch).
Behind the King is Ajit Shetty, manager of the year 2004 (Trends).
Click here to view in original size Janssen-Cilag presentation.
Click here to view in original size Entry.
Click here to view in original size The King talking to mr. Chen Deming, governor of the province of Shaanxi. Specialists that accompanied the King were surprised that his questions were very knowledgeable and made a lot of sense. But Albert has lead numerous Belgian economic missions abroad before he succeeded his older brother to the throne. So he actually felt very OK in his "old" job.
Click here to view in original size Posing in front of the famous terra cotta warriors in the Museum of Qin Terra Cotta Warriors and Horses in Xi'an.
The King volunteered for this photo session after there was some turmoil (over-rated in the press) near the "pit" and he didn't get in to pose where Clinton and Bush had done. Journalist complained, so this shoot compensated them.
Shot 1.
Click here to view in original size Shot 2.
Click here to view in original size Shot 3.
Click here to view in original size Shot 4.
Click here to view in original size The King and Queen took some time to take pictures of their own. They have identical digital cameras. A clever thing to do, you only need to read one manual.
Shot 1.
Click here to view in original size Shot 2.
Click here to view in original size Shot 3.
Click here to view in original size Shot 4.
Click here to view in original size And the result must have looked like this...
Click here to view in original size Signing of the guest book.
Click here to view in original size Leaving the building.
Click here to view in original size Leaving, on a jet plane.

11:08 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-06-05

115 (E) [Economy]- Money, money, money. Must be funny. In the rich man’s world.

So the Old Europe is shy about the European Draft Constitution, and it showed it in the referenda in France and in Holland. It would be too optimistic to think they voted against the Constitution, they voted out of fear. Three of the EU Founding Fathers (France, Germany, Italy) breached the Maastricht stability pact (requiring state budget deficits not to exceed 3%) and nobody dared or could complain about it. Portugal will hit bottom with 6%, and Greece isn't that much better. The New Europe, Ireland, the UK, they perform much better, not only in terms of state budget deficit, but also in terms of GNP growth. So, what is the problem with Old Europe?

MERCER Human Consulting made a comparative study of labour costs in the EU and the figures reveal a lot. Labour is just too expensive and Belgium is the worst. Is the Belgian employee privileged, does he spend his holidays in the Bahamas and is he sipping Passoa all the time? Forget it, labour costs skyrocket because Belgium has free buses, almost free trains, its sub-performing Walloons, and has to finance a much too elaborated Social Security system. Somebody ought to pay for that, and it's the working part of the population since most taxes are professional-income related.

It might feel good for some to live in a socialist country, the anti-globalist paleo-Marxists and the Champaign-socialists still complain. But the global market doesn't care.


“The survey highlights the competitive advantage that Eastern EU countries have over the West,” said Mark Sullivan, a Worldwide Partner at Mercer. “It is unsurprising that more companies are now moving their operations to Eastern Europe where employment costs are so much lower.

With the strength of the pound and Euro against the dollar, there are concerns about whether US companies will continue to invest in the EU,” said Mr Sullivan. “Organisations that do invest are likely to favour Eastern European countries.


A cross-country comparison of employment costs (in €)

Country

Pay

Social security

Mandatory benefits

Voluntary benefits

Total Pay & benefits

Europe

Belgium

36,527

12,667

-

4,383

53,577

Sweden

36,363

11,891

1,273

3,273

52,800

Germany

40,163

8,274

-

2,008

50,445

Luxembourg

41,581

6,092

-

2,079

49,752

UK

38,901

2,972

-

4,668

46,541

Denmark

45,235

136

-

679

46,050

France

31,544

10,913

1,529

1,893

45,879

Ireland

29,949

3,219

-

5,091

38,259

Netherlands

29,354

3,023

-

2,348

34,725

Italy

22,763

7,257

2,023

228

32,271

Spain

20,605

6,511

-

2,060

29,176

Austria

22,321

4,832

343

1,116

28,612

Finland

20,544

1,953

3,489

205

26,191

Greece

17,654

4,936

-

3,354

25,944

Portugal

14,123

3,354

-

1,412

18,889

Slovenia

13,334

5,164

-

267

18,765

Hungary

7,130

2,388

-

428

9,946

Czech Republic

6,814

2,385

-

341

9,540

Poland

6,495

1,307

65

390

8,257

Estonia

5,687

1,877

-

57

7,621

Slovakia

4,795

1,506

-

240

6,541

Lithuania

4,247

1,317

-

85

5,649

Latvia

3,799

915

-

38

4,752

Other

Japan

36,627

5,183

-

4,029

45,839

USA

28,703

2,196

-

2,296

33,195

China

1,445

851

-

72

2,368

India

1,654

304

-

66

2,024

Summary of terms:

Pay: The average pay for each country is taken as the national average earnings for full-time male employees. It is assumed that this figure includes pay for vacation and public holidays. In some countries, there is either a statutory or customary practice to pay or accrue this pay as a separate item.
Social security: This includes all standard employers' costs for benefit programmes created by governments and financed through government bodies or agencies.
Mandatory benefits: Includes benefits which employers must, by law or national collective agreements, provide – either through their own or through industry-wide financing mechanisms – and ignores changes yet to be implemented.
Voluntary benefits: This is an indication of the average cost of employee benefit plans that employers typically provide in the relevant country. It includes retirement, death, disability, and medical plans. The cost of other benefits is not included – such benefits are not typically provided for all employees, and their cost is relatively minor.
The figures are not adjusted for the differences in the cost of living, productivity, or personal tax between countries. It should be noted that the makeup of each country's economy has an effect on the calculation of national average earnings. In some countries, a substantial low-wage sector can often co-exist alongside other high-wage sectors. The national average figures may therefore not always be a meaningful benchmark when looking at a specific employer or industry sector.

©MERCER Human Consulting, link, article link.

10:28 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-06-05

114 (D) [EU politics] - Europa, quo vadis?

Is niemand de parallel opgevallen tussen de reactie van de Europese politici op het "Nee" tegen de EU Grondwet-proeve, en die van de Vlaamse politici op het succes van het Vlaams Belang? In beide gevallen was er geen plan B, in beide gevallen lopen de politici rond als kippen zonder kop. "Dat onze kiezers ons dat kunnen aandoen".
In feite rapen beide soorten politici de vruchten van een jarenlange politico- en partijcratie, en misschien is nu het moment om onze politici bij de hand te nemen en ze in te fluisteren dat het allemaal zo erg is niet is, op voorwaarde dat ze wat meer naar de grassroots luisteren.

Ten eerste is er het democratisch deficit. Op Europees vlak is de kiezer nooit gevraagd naar de zin van een uitbreiding naar het Oosten, Roemenië, Albanië, Bulgarije, en horresco referrens, naar Turkije. Het wordt ons allemaal door de strot geduwd: flitspalen, transfers, globalisering, niet-splitsing van BHV, Turkije, een draak van een EU Grondwet.
Niet te verwonderen dat de kiezer "foert" zegt op dat zeldzame moment dat hij daar de gelegenheid toe krijgt.
België heeft een referendum niet aangedurfd, want de politici orakelden dat het volk daar toch "verkeerd" zou op stemmen. Net zoals zoals op een niet-aangedurfd referendum over het vreemdelingenstemrecht.

En nu de Draken-Grondwet wordt afgekeurd is het ineens paniekvoetbal geblazen.
Europa wordt fundamenteel op de helling gezet, er wordt gefezeld over uittreden uit de Euro. Over drama-queens en over-acting gesproken.
Decenia lang was het Oude Europa de motor van het Europees project, en nu ineens wordt alles in vraag gesteld door de Founding Fathers. Zelfs de moeder van de transnationale integratie, de Benelux, wordt door gedefenestreerde strebers als De Gucht onderuit gehaald. Eerst kon het niet op, nu is het ineens allemaal slecht. Zelfs de Euro wordt onderuit gehaald. Nu ja, het stabiliteitspact was toch al een zacht ei.

Uiteindelijk ging het allemaal over de Grondwet, deze Grondwet. Een monsterdocument dat de hele Europese politiek en economie op voorhand en in uitgestippelde regeltjes wou programmeren.
Dat is niet de bedoeling van een Grondwet. De kiezer heeft niet gezegd, "weg met Europa", maar "maak je Grondwets-huiswerk over". Naar analogie met de Amerikaanse Grondwet die in 7 artikels en 10 bijvoegsels gewoon de volksvertegenwoordiging en de delegatie van macht (regering) regelt, en de burgerlijke vrijheden.
Arbeidsvoorwaarden, antitrustregels, sociale zekerheid zijn daar niet in terug te vinden. Dat is de taak van de gewone wetgever. De VS ziet er nu heel anders uit dan in 1776, maar toch is hun Constitution nog altijd hun basisdocument. De onlangs verworpen EU-Grondwet zou al na 10 jaar moeten herschreven worden. Een discussie over een "sociaal" of een "liberaal" Europa hoort niet thuis in een Grondwet.

Hoe Europa er gaat uitzien en waar het naartoe gaat zal worden bepaald door de kiezers, en bij meerderheidsregel. Eén Vlaamse stem = één Letse stem. En daar wrong het schoentje. Blijkbaar is de nationale soevereiniteit van onze onleefbare ministaatjes nog steeds een fetish en leiden we aan pleinvrees.

Europa heeft het bedrijfsleven en elk individu al veel goeds gebracht. Er is geen weg terug, alleen een vlucht voorwaarts. Een pure vrijhandelszone is geen oplossing want er bestaat niet zoiets als een beetje zwanger zijn. Bovendien schermt een vrijhandelszone zonder politieke unie de globalisatie niet af, maar verhindert ze daarentegen financiële transfers (solidariteit) die in de toekomst wel eens richting Oost-West zouden kunnen verlopen. Hetzelfde argument als de Walen gebruiken om de transfers in België te verdedigen. Met dit verschil dat de economische groei in het Oosten hoger ligt dan het EU-gemiddelde, en de Waalse lager dan het Belgische, en zonder vooruitzicht op beterschap.

Zoals de EU Founding Fathers eens ambieerden hebben we behoefte aan een sterke Europese federale staat, met een eenheidsmunt, een eenheidsjustitie, een eenheidsdefensie, en vooral een 1-1 democratie. Dat was het Europees project vanaf Monnet en Schumann. Maar nu het sociaal-economisch model van het Oude Europa (een sociale reus op economische lemen voeten) in de minderheid dreigt te verzeilen moet Europa op zich ineens in vraag worden gesteld.
Dat ze zich niet vergissen, dat model komt sowieso op de helling bij de voortschrijdende economische globalisering. Jean-Luc Dehaene gebruikte het Maastricht-spook om in België broodnodige saneringen door te voeren die zonder Europa ook moesten. Zo kan het Oude Europa - in een sterke federatie democratisch in de minderheid gesteld door de Nieuwe Landen en het UK - met zachte hand worden gedwongen om zijn oubollig staatsapparaat te ontvetten. Voor het te laat is.

Neen aan deze Grondwet, ja aan Europa. De politici zijn de trappers kwijt.


Links: discussie op LVBlog.
Een neomarxistische visie op de EU van François Vercammen (2001).

19:52 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-06-05

113 (E) [Trivia] - Wala lang.

Or "nothing really", in Tagalog or Pilipino. A few days ago, the Taiphoon season started, and a big one just missed the Philippines and is now on its way to Japan. Serves them right. China has denied any involvement.
The depression nevertheless caused heavy torrential rainstorms in Manila, but there is always a Mall around the corner to hide in and join the window-shopping crowd.

The Euro gets lower every day, the inflation higher. Officially it's 8-9% now in the Philippines, and rumors of a military coup are in the media every day. Well, let's just see - a Filipino adagio.

And then there is the Holy Qur'an. It wasn't flushed thru the toilet (ever tried to flush even a small notebook thru the toilet?), but an infidel accidentally peed on it. That is, an airco blew some droplets on the Book when a Guantanamo guard answered a call of nature. Or how "shit hits the fan" gets a brand new meaning. And another guard stepped on the Book. Yes, stepped.
Does nobody comment on the high vaudeville content in all these stories? A guy steps on the Book, and the entire Islamic world suffers from a tantrum and runs amok.
For heavens sake, it's just a pile of paper. Desacration? Come on, what's the difference between paper and a screen? Do we desacrate the Holy Qur'an when we accidentally hit the monitor with a screenshot of the Holy Verses?
Muslim brothers, get a life!


Click here to view in original size Paradise, one of the small islands in the bay of El Nido (Palawan, Philippines). It would be perfect if it had water, electricity, and internet - and no mosquito's. But it's a hell of a place to put a tent up for the night.

20:52 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-06-05

112 (E) [EU politics] - A French Kiss and a Dutch Treat.

Democracy is a multi-splendored thing. The French said "No" to the European draft constitution (EDC), and doing so, they threw the Euro down the scales on the financial markets. That means fewer Pesos as collateral damage to the legion of poor Filipino families that depend on Euros sent home by the many Overseas Filipino Workers. Less oil for the European buck. More expensive Chinese T-shirts on the other hand; defying China on the textile issue will be less urgent. Allons Enfants de la Patrie.

The French said "No" doing the right thing for the wrong reasons. The French socialists didn't like the EDC because it was "too liberal, too globalistic, too capitalist, too Anglo-Saxon" and of course because they didn't like Giscard. One can wonder if they actually read the EDC beyond page 5. Because the EDC is not what they claim. The Americans needed 7+10 articles for their founding paper, the European mandarins needed a staggering 59+54, just falling short of exactly prescribing the butter content in chocolate and the maximum price of croissants. The EDC is all but liberal (read "Size does matter" here).

The EU mandarins harvested the bitter fruits of decades of bureaucratic directives they poured over the heads of their stifled subjects. Maastricht and the Euro were stuffed down our throat, now the Belgian government even denied us the right to vote about the EDC itself because it was too technical and because they were afraid we would say "Neen/Non/Nein" for the "wrong" reasons too. To save democracy from the ignorant people, so to speak. The French were given the chance and they sent the enlightened absolute EU oligarchs back to square one. For now, that is.
There was no Plan B, but as it turned out, there was a Contingency D; D for Democracy, but it wasn't a Plan.

The EU needs new rules (e.g. majority vote) because it became too large.
Right. Why did it burst out of its seams anyways? Did we ask for the Polish, that are only after the Brussels pork barrels and after stealing our used cars, but draw the American card for the rest? Did we ask for the Romanians, the Bulgarians, and the Albanians? Let them organize their own EEU (Eastern European Union); culturally and economically they are further away from us than the Philippines (read "Cold Turkey" here). And now Georgia and the Ukraine are greedily knocking on the EU door. Sure, there is always room for one more. Their farmers are lurking at the EU farm-subsidy pots too. The founding EU states must have deep pockets indeed, and a Mother Theresa complex.

Although there are some historical and cultural arguments (Poland e.g. that, by means of the Red Army, stole half of pre-war German territory) to include Czechia, Slovakia, Poland, Hungary and the Baltic States into the EU, the very well paid Eurocrats could have least have waited until these countries attained a wealth level comparable to that of the EU. What our Eurocrats did May last year, was bring job-destroying globalization inside our own gates.
"'k Stond erbij en ik keek ernaar".

Did we ask for, God forbid, Turkey? Yes, Turkey, the Islamic Asian nation. Do we need a common border with Iraq? Do we need more Muslims in our Western European cities? Do we need more Anatolian peasants in our suburbs? Let them forge their own Greater Turkistan (read the article of A. Monteyne here, in Dutch), in tune with history and with their own culture. Does the US accept Mexico as its 51-th state? Does it tear down the fences between San Diego and Tijuana?

What happened to the EFTA (European Free Trade Association) after all? Nobody denies a Greater Turkistan and a Far-Eastern European Union (Russia included) zero trade tariffs, development aid and even controlled and limited quality immigration. After all, we paid for the cleaning-up of Chernobyl and we will pay for the AIDS outbreak in Libya. But they are not part of the Western Europe that we built the last 200 years or so.
As a famous Belgian politician once said: "Trop is too much, and too much is trop". The French voters made that quite clear last Sunday. And the Dutch voters wil do it today.


Photo: (click to enlarge) Would you like this city to be in the EU? No, it's not Bucharest, Romania, - but Manila, Philippines. Picture taken today in the Glorieta Ayala malls, Makati, Metro Manila.

06:01 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

111 (E) [Photoblog] - Oh when the Saints come marching in.

Dumaguete is a sleepy provincial town in the south of Negros, one of the Visayan Islands in the Philippines. It is the provincial capital of Negros Oriental, and home of the prestigious Silliman University. The main activity of this university nowadays, sadly, seems to be re-schooling doctors to nurses. As a nurse, they can earn 10 times more in the US than as a doctor in the Philippines. They must be crying all the way to the bank changing an old American fart's bed linen, instead of trying to bring down the staggering 4% of children's mortality (by lack of medical care) in the Philippines.

Last year, about 1 million Filipinos emigrated, and in a recent poll, 20% of the Filipinos admitted they would work abroad if given the chance. As the worlds janitors. How desperate can a nation be?

The main hospital in Dumaguete needs 60 doctors. Currently there are 43, since this year alone, 6 left to work as a nurse abroad. Currently all but 7 of the remaining doctors are enlisted in university as nursing student. The hospitals management is desperate (source: The Ph. Daily Inquirer).

End may is the annual fiesta in Dumaguete. A photographic impression of the parade a couple of days ago.


External images hosted by www.imagehosting.us. It might be slow. Click on a thumbnail to view the image.
Creative Commons License


Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size
Click here to view in original size

05:33 Gepost door VH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |